Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Faliment la controlul marilor averi. 6 șefi ANAF au recuperat 5 milioane de lei (România Liberă)

anaf.jpg

Direcția Fiscului care se ocupă de controlul marilor averi a luat în vizor 300.000 români, dar a găsit până acum doar 79 cu bani negri
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

România e tare doar la catastrofe viitoare (Adevărul) - Benzinarii îi dau cu tifla premierului Tudose. În această săptămână, prețul benzinei va sări de cinci lei pe litru (Evenimentul Zilei) - IFN-urile devin respectabile din octombrie (Jurnalul Național) - 65% Daum (Gazeta Sporturilor)

România e tare doar la catastrofe viitoare (Adevărul)

Sistemul de avertizare prin SMS a populaţiei în caz de calamităţi urmează să fie implementat, după catastrofa meteo din vestul ţării. Oficialii nu au putut explica de ce nu a fost implementat până acum.
Sistemul va folosi facilitatea numită ”Cell Broadcast”, utilizată pe telefoanele mobile şi va fi gestionată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme.
Sociologul Alfred Bulai spune că un astfel de sistem este ineficient în zonele în care nu există acoperire sau unde oamenii nu au acces la un telefon mobil. 
Psihologul Mihai Copăceanu afirmă că succesul sistemului va depinde de modul în care va fi implementat, pentru că românii nu au o cultură a comunicării oficiale dinspre autorităţi către populaţie, nici educaţie civică. „Cea mai mare problemă a noastră este că nu acordăm suficientă seriozitate lucrurilor grave. Este însă un prim pas. Dacă serviciile de urgenţă vor oferi informaţii sigure, cu o anumită semnătură sau identitate, pentru a le putea deosebi de mesajele false – au fost numeroase cazuri de înşelăciuni prin telefon, atunci sistemul va putea fi eficient. Este nevoie însă de alternative pentru cei defavorizaţi”, a explicat psihologul.
Cele mai multe ţări ale lumii au dezvoltat sisteme proprii de alertă în caz de calamităţi (cutremure, tsunami, vulcani şi urgenţe militare). În Franţa, avertizarea populaţiei se face prin intermediul sirenelor.

 

Faliment la controlul marilor averi. 6 șefi ANAF au recuperat 5 milioane de lei (România Liberă)

Direcţia care trebuia să-i bage în sperieţi pe cei cu averi mari (după ce i-a amenințat că le găsește banii neimpozitaţi), are o activitate anemică. Din 2015, această direcție a ANAF a luat în vizor aproape 300.000 de români, dar a găsit, până acum, cu bani negri, doar 79 de cetățeni. Pe aceștia i-a pus să plătească aproximativ zece milioane de euro, din care a încasat efectiv numai 1,1 milioane de euro.
În acelaşi timp, cei 64 de inspectori ai acestei direcţii cu activitate asemănătoare vestitului IRS (Internal Revenue Service, Fiscul american), încasează anual venituri brute de 1 milion de euro. RL vă prezintă, în premieră, numele unora dintre cei prinşi cu ocaua mică: patronul uneia dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal din România, un fost fotomodel, soţia unui fost viceprimar de oraş din Muntenia, un asociat al Elenei Udrea şi o săteancă din Suceava care s-a plâns judecătorilor că i-au fost impozitate, ilegal, darurile de nuntă.

 

Benzinarii îi dau cu tifla premierului Tudose. În această săptămână, prețul benzinei va sări de cinci lei pe litru (Evenimentul Zilei)

Din datele înregistrate de barometrul zilnic peco-online.ro, comparativ cu luna trecută prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,4 %, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul meudiu al unui litru a crescut cu 4,4 %, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de l costă, astăzi, cu 10 RON mai mult decât în urmă cu 30 de zile. 
Reamintim că vineri, 15 septembrie, a intrat în vigoare reintroducerea supra-accizei.  Astfel prețurile s-au majorat în aceea zi cu 0,16 lei pe litru la toate categoriile de combustibil. De la 1 octombrie va avea loc a doua etapă de creștere a accizelor, tot cu 0,16 lei pe litru.

 

IFN-urile devin respectabile din octombrie (Jurnalul Național)

Instituțiile financiare nebancare, care de șase ani dau credite cu dobânzi astronomice, sunt nevoite să-și schimbe radical modelul de business începând cu luna octombrie. Regulile impuse de BNR le obligă să coboare dobânzile la anumite niveluri maxime impuse, apropiate de cele practicate de bănci, sau să plătească de zece ori mai mult capital suplimentar dacă aleg să mențină dobânzile la nivelurile actuale. Patronatul de profil susține că măsura va duce la închiderea multor IFN-uri și la retragerea investițiilor din piață. BNR face ordine pe piața  cămătăriei. Întrebarea este de ce abia acum?

 

65% Daum (Gazeta Sporturilor)

Cosmin Contra va câștiga la națională ceva mai mult de jumătate din salariul fostului selecționer, 360.000 de euro pe an, dar cu 140% peste câștigul de la Dinamo.
Startul de mandat al lui “Guriță” e unul extrem de lejer. Urmează două partide în grupele de calificare la Campionatul Mondial fără nicio miză, cu Kazakhstan și Danemarca, iar primul meci oficial important e abia în septembrie 2018, debutul în Liga Națiunilor.

 
Revista presei românești - 19 septembrie 2017