Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul SRI: cine-l întreține și cine profită? (România Liberă)

sabina_9.jpg

Sabina Fati semnează azi editorialul "Scandalul SRI: cine-l întreține și cine profită?"
Image source: 
romanialibera.ro

Guvernul Tudose joacă alba-neagra cu salariile românilor (Adevărul) - „Capcanele“ fişei de pontaj (Ziarul Financiar) - Spitalul Floreasca și Spitalul de Arși vor fi contopite și relocate (Jurnalul Național) - Se joacă! (Gazeta Sporturilor)

Guvernul Tudose joacă alba-neagra cu salariile românilor (Adevărul)

Salariile românilor sunt în pericol să scadă, din cauza faptului că Guvernul vrea să mute contribuţiile sociale datorate de angajator în sarcina angajatului.
Singurul mod în care salariaţii nu vor suferi este dacă vor fi îndeplinite simultan trei condiţii: Guvernul scade nivelul contribuţiilor de la 39,33% la 35%, odată cu mutarea lor, Executivul micşorează impozitul pe venit de la 16% la 10%, iar angajatorii sunt de acord să crească salariul brut cu valoarea contribuţiilor transferate către angajaţi.  Forţarea angajatorilor să mărească brutul poate fi atacată ca neconstituţională.

 

Scandalul SRI: cine-l întreține și cine profită? (România Liberă)

Din editorialul semnat de jurnalista Sabina Fati: „Un fost colonel bănuit că a complotat împreună cu mercenari străini pentru eliminarea șefei DNA și un fost general care-și făcea vacanțele cu un politician dubios developează fața „bună“ și fața „rea“ a celui mai mare serviciu secret din România... 
Din „dezvăluirile“ colonelului rezultă că procurorii anticorupție ar fi fost la dispoziția SRI, că Serviciul Român de Informații făcea abuzuri și chiar poliție politică, iar presa care susținea DNA ar fi fost, de fapt, subordonată conducerii Serviciului. Nu există probe ale derapajelor invocate, dar ani de zile a fost pregătit terenul pentru a demonstra că lupta anticorupție ar fi fost doar o revanșă politică...
De partea cealaltă, fostul număr 2 din SRI, generalul Florian Coldea, în loc să lămurească lucrurile, face, în singurul interviu pe care l-a dat vreodată, filosofia serviciilor de intelligence și spune platitudini de genul „există forțe interne și externe care și-ar dori servicii românești inhibate și retrase în cazarmă, pentru ca unii să își realizeze planurile și obiectivele care nu au nimic de-a face cu interesele României“...
Cum poate SRI să aibă grijă de o țară întreagă, dacă nu e în stare să-și securizeze propriii oamenii? De ce nu poate opri Serviciul Român de Informații scandalurile în care este atras de aproape un an: încearcă în vreun fel să profite de pe urma lor sau e neputincios? 
Sunt câțiva beneficiari politici, cum ar fi Liviu Dragnea, și câteva „forțe externe“ care se bucură de toată dezordinea și neîncrederea create,  unii cu gândul că scapă de șefa DNA, alții fiindcă întrevăd o breșă. Dar asta e doar ceea ce se vede cu ochiul liber”.  

 

„Capcanele“ fişei de pontaj. Atenţie la ce treceţi în contract: numărul de ore lucrate şi ora la care vin şi pleacă angajaţii (Ziarul Financiar)

Ora de începere a programului de lucru şi ora la care se termină activitatea angajatului nasc dileme în rândul angajatorilor, care nu ştiu exact cum trebuie să procedeze pentru a se asigura că, în cazul unui control, nu primesc amendă de la inspectorii de muncă. Potrivit legii, din data de 7 august 2017 angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat (program de 8 ore sau part time), cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru (de la 10 la 18, de la 9 la 17 etc.). Ce pro­bleme pot întâmpina companiile?
Mădălina Racoviţan, partener, KPMG România: dacă în cadrul companiilor există o flexibilitate în ceea ce priveşte ora de început a programului de lucru este bine că acest lucru să fie precizat în contractele de muncă sau în Regulamentul intern.

 

Spitalul Floreasca și Spitalul de Arși vor fi contopite și relocate (Jurnalul Național)

Ministerul Sănătății și Primăria Sectorului 1 au semnat, ieri, un protocol pentru relocarea spitalului de Urgență Floreasca și a spitalului de arși, investiția ridicându-se la circa 250 milioane €. Practic, cea mai mare unitate medicală de urgență va fi mutată din centrul Capitalei pe șoseaua București-Târgoviște, în apropiere de centură, iar actualul Spitalul de Arși va deveni un Centru de Arși în cadrul spitalului de Urgență. Noul spital de urgență urmează să fie dotat și cu heliport și nu va acoperi doar nevoile capitalei. Clădirea va fi gata în patru ani.

 

Se joacă! (Gazeta Sporturilor)

Derby-ul CFR Cluj - FCSB nu este în pericol chiar dacă steliștii au decolat cu greu aseară de pe aeroportul Otopeni. Furtuna din București a amânat aseară Dinamo-Chiajna, dar Clujul nu e amenințat de vijelii. CFR Cluj întâlnește în Liga întâi pe FCSB pe teren propriu azi de la 21:00.

Revista presei românești - 21 septembrie 2017
502