Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce îi atrage pe studenții români la universitățile străine (Jurnalul Național)

library-2616960_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ironie istorică: Kovesi, înfundată de o „ambientală” (Evenimentul Zilei) - Înapoi în timp sau trendul pieţei? Cum se construieşte în România – case tot mai multe, suprafeţe tot mai mici (Ziarul Financiar) - Regula Hațegan: la două goluri marcate, un gol valabil (Gazeta Sporturilor)

Ironie istorică: Kovesi, înfundată de o „ambientală” (Evenimentul Zilei)

O înregistrare audio “scursă” în presă, din care rezultă că Laura Codruța Kovesi a făcut presiuni pe unul dintre membrii Inspecției Judiciare să se retragă din echipa de control activității DNA, pune pe jar întreg sistemul judiciar.
Numele Laurei Codruța Kovesi nu a fost pronunțat explicit înregistrare, publicată pe site-ul luju.ro, însă din conținutul ei și din prerogativele pe care le are personajul la care se referă inspectorul Mihaela  Focică - „este suficient să mă revoce din funcție” - rezultă că este vorba despre șefa DNA.

 

Ce îi atrage pe studenții români la universitățile străine (Jurnalul Național)

World Education Fair, un târg la care universitățile din străinătate și prezintă ofertele pentru studenții din România, începe astăzi la Timișoara, urmând să ajungă sîmbătă și duminică la București. În ultimii 10 ani peste 10.000 de tineri au plecat la studii în urma unor astfel de programe de selecție, principalele destinații fiind Marea britanie, Elveția, Danemarca sau Canada. Tinerii spun că studiile în străinătate sunt mult mai aplicate decât cele din țară, fiind adaptate la cerințele actuale ale pieței și orientate mai mult pe practică decât pe teorie. Acest lucru duce și la o rată angajări în domeniul studiat destul de mare.
Oferta târgului se adresează și elevilor de liceu sau gimnaziu. Potrivit firmelor de recrutare, 100% din elevii români care fac liceul în străinătate urmează acolo și facultatea. 

 

Înapoi în timp sau trendul pieţei? Cum se construieşte în România – case tot mai multe, suprafeţe tot mai mici (Ziarul Financiar)

Suprafaţa medie construită a locuinţelor finalizate anual se află în continuă scădere din 2011 încoace, deşi numărul de locuinţe a urmat un trend de creştere în ultimii patru ani, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, faţă de 2011, când suprafaţa medie construită a unei locuinţe era de 159 de metri pătraţi, acelaşi indicator este acum de 139 de metri pătraţi, mai puţin cu 20 de metri pătraţi, adică o scădere de circa 13 procente.
Scăderea suprafeţelor medii se reflectă în spaţiul util al unei locuinţe, care de asemenea a avut un trend descendent în ultimii patru ani. Specialiştii în domeniul imobiliar spun că motivul care stă la baza scăderii suprafeţelor este costul ridicat cu materialele de construcţie, coroborat cu dorinţa dezvoltatorilor de a nu rămâne fără cumpărători. Astfel, aceştia preferă să reducă suprafaţa şi să menţină preţurile de achiziţie.
Reducerea suprafeţelor medii are loc în contextul în care România se numără printre ţările în care cei mai mulţi tineri trăiesc în locuinţe supraaglomerate.

 

 

Regula Hațegan: la două goluri marcate, un gol valabil (Gazeta Sporturilor)

CFR și FCSB au remizat (1 la 1) după un derby plin de dueluri tari, dar în care nu prea s-a jucat fotbal. 
Clujenii au deschis scorul și au fost interesați apoi doar să îi pună la pământ pe steliști, care au egalat după singura fază spectaculoasă a meciului, creată de Alibec, Man și Budescu.
Jurnalistl Cătălin Tolontan notează că cel mai bine cotat arbitru român, Ovidiu Hațegan, a împiedicat CFR să conducă din minutul 8 în meciul cu FCSB. E păcat!În străinătate, el a avut mereu un echilibru remarcabil. Acasă însă, o boală veche a arbitrajului nostru, discreta protecție federală a delegărilor la meciuri necomplicate, îl împiedică pe Ovidiu Hațegan să se călească. El prinde, sezon de sezon, podiumul arbitrilor gafeuri. Locul doi anul trecut, locul întîi la mari greșeli acum două campionate!

Revista presei românești - 22 septembrie 2017
649