Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragnea își face scut din Plumb (România Liberă)

rl.jpg

PSD anunță că va bloca anchetarea ministrului implicat în afacerea Belina - Tel Drum
Image source: 
romanialibera.ro

Cresc amenzile, dar şi punctul de pensie - efectul de domino al mutării contribuţiilor la angajat (Adevărul) - Revolta angajatorilor (Ziarul Financiar) - The Man (Gazeta Sporturilor) 

PSD blochează oficial o anchetă DNA. Dragnea a judecat și a decis că Shhaideh și Plumb sunt nevinovate (România Liberă)

Pentru prima oară în istoria politică recentă, liderii social-democrați anunță public că se vor opune urmăririi penale a unui ministru. În plus, Dragnea și Tăriceanu vor ca guvernul să sesizeze CCR în legătură cu un conflict între DNA și Executiv. Până acum, declarativ, liderii PSD nu se opuneau solicitărilor transmise de DNA către Parlament, chiar dacă, adesea, prin vot secret, le respingeau ulterior. Dragnea și-a început mandatul de președinte al PSD promițând că partidul său nu se va mai opune solicitărilor procurorilor de ridicare a imunității unor parlamentari.

 

Cresc amenzile, dar şi punctul de pensie - efectul de domino al mutării contribuţiilor la angajat (Adevărul)

Guvernul vrea să transfere contribuţiile sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, măsura ce va necesita o majorare a salariului brut cu 22,75%, cât însumează aceste contribuţii. Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să majoreze salariul brut al angajaţilor, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa. Dacă ei nu vor face acest lucru, salariile nete ale românilor din privat vor scădea. Însă odată cu creşterea salariului brut, se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Astfel, şi mai multe taxe şi venituri calculate în funcţie de acestea se vor modifica, observă avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş. Este vorba despre amenzile rutiere, care sunt calculate în funcţie salariul minim pe economie. Totodată, vorbim şi despre pensii, valoarea anuală a punctului de pensie fiind stabilită în funcţie de creşterea salariului brut. Mai discutăm aici şi despre contribuţia care va fi datorată la pensii, atât spre Pilonul I, cât şi spre Pilonul II, al pensiilor private, care va fi retrasă dintr-un salariu brut mai mare. Şi persoanele cu venituri din activităţi independente vor fi afectate.

 

Brânză făcută cu o substanță folosită la dezghețarea șoselelor. Mâncăm cancer pe pâine (Evenimentul Zilei)

Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori a scos la iveală faptul că o treime din sortimentele de telemea de pe piața românească ar conține clorură de calciu, o substanță folosită iarna pe șosele pentru prevenirea formării gheții. Consumul aceste soluții determină, pe termen lung, o serie de reacții periculoase pentru organism: dureri de stomac, dureri de oase, aritmie cardiacă sau pietre la rinichi. Tot APC a descoperit că pe piața românească se vinde o specialitate de brânză bulgărească fără nicio urmă de lapte. Probabil tocmai de aceea are un preț imbatabil 8,5 lei kilogramul

 

Revolta angajatorilor: Prin modificările la Codul Muncii, statul ne cere prea multe hârtii, iar noi nu găsim angajaţi. Aducem vietnamezi cu salarii de 2.200 de lei net. Inspecţia muncii: Există şantiere în care muncitorii au contracte de 2 ore pe zi şi stau 12 ore la muncă (Ziarul Financiar)

Companiile sunt îngrijorate de noile modificări ale Codului muncii, pentru că nu ştiu cum să aplice legea astfel încât să nu rişte amenzi de la inspectorii de muncă.
În acelaşi timp, au dificultăţi în recru­ta­re din cauza deficitului de personal şi sunt nevoite să aducă muncitori asiatici la costuri mai mari, dar şi cu retenţia angajaţilor din Ge­ne­raţia Z, mai puţin stabilă, arată concluziile con­­ferinţei „Piaţa muncii – de la realităţile de astăzi, la predicţiile de mâine“, organizată ieri de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG în parteneriat cu ZF.
Companiile acuză autorităţile că au biro­cratizat foarte mult procedurile prin noile modificări ale Codului muncii - cum este cazul menţionării orei venirii şi plecării fiecărui anga­jat de la birou-  şi nu ştiu cum să aplice legea pentru a evita amenzile.

 

Doar o firmă din 430 este sigură (Jurnalul Național)

Deși țara noastră este “tigrul” Europei și înregistrează cea mai mare creștere economică din UE, avansul economiei este realizat de 6.521 de companii din cele 640.000 care funcționează în România. Dintre acestea, numai 1.500 au activat de peste 10 milioane €, adică prezintă interes pentru consultanți, investitori și bănci.

 

The Man (Gazeta Sporturilor) 

Denis Man a produs cele mai multe goluri din lotul lui Dică - 6, reușitele sale aducând 9 din cele 25 de puncte ale FCSB.
Fotbalistul de nmai 19 ani, care are un salariu de doar 5.000 € lunar, a bifat și cele mai multe minute din lotul Stelei, mult peste vedetele Alibec, Budescu sau Teixeira.

Revista presei românești - 26 septembrie 2017
652