Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar trebui să funcţioneze Justiţia în viziunea PSD (Adevărul)

ion-m-ionita.jpg

Ziaristul Ion M.Ioniță
Image source: 
adevarul.ro

Lefuri de bancher în firmele lui Firea (România Liberă) - Cât se câştigă cu Uber în România? Un şofer a dezvăluit sumele (Business Magazin) - Transpiraţia Simonei (Gazeta Sporturilor)

Iohannis vrea demisiile lui Shhaideh şi Plumb. „Persoane urmărite penal nu ar trebui să fie în Guvern” (Gândul)

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Sevil Shhaideh şi Rovan Plumb ar fi trebuit să demisioneze din Guvern dupăce DNA a început ancheta împotriva lor, în dosarul Belina.
Şeful statului a precizat că, în lipsa unei demisii, PSD ar fi trebuit să le retragă sprijinul. 
Iohannis a precizat că e treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia.
Klaus Iohannis a precizat că în acest moment nu are „niciun temei” pentru suspendarea celor doi miniştri. El a explicat că în cazul lui Sevil Shhaideh acuzaţiile vizează activitatea sa ca secretar de stat, nu ca ministru, iar în privinţa Rovanei Plumb este nevoie ca parlamentul să ceară începerea urmăririi penale. 
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.  

 

Klaus Iohannis: Ministrul Toader confundă funcția pe care o deține cu cea de profesor universitar. Abordarea sa, inadecvată (Jurnalul Național)

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, la Palatul Cotroceni, că abordarea ministrului Tudorel Toader, care a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror, este inadecvată, arătând că acesta a confundat funcția pe care o deține în prezent cu cea de rector/profesor universitar.
”Domnul ministru Toader ca ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci să vină cu un act prin care corecta codul de procedură civilă. Așadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a spus președintele Iohannis.
Mai mult, Klaus Iohannis a afirmat că este mulțumit de activitatea DNA și nu a dorit să se pronunțe în legătură cu demersul Laurei Codruța Kovesi de a-l reclama la CSM pe ministrul Justiției. 

 

Cum ar trebui să funcţioneze Justiţia în viziunea PSD (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță comentează în editorial „principiile pe care Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader le vor introduse în sistemul de Justiţie din România...
Rezolvarea tuturor problemelor din Justiţie se poate face prin pachetul de legi cerut de PSD şi promovat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 
Ministrul Justiţiei capătă puterea de a decide ce anchete au voie să facă procurorii şi ce nu. Dacă se trece de ministrul Justiţiei şi se ajunge la începerea unei anchete, atunci se reuneşte Partidul. Hotărârile Partidului sunt definitive şi irevocabile, plecându-se de la principiul că miniştrii nu încalcă niciodată legea, ei fiind mânaţi numai de dorinţa de a servi Patria. Ca atare, nimănui nu i se permite să demisioneze. Demisia poate avea loc, doar dacă preşedintele Partidului o cere. Exprimarea acestei cereri se poate face direct sau prin interpuşi, cum ar fi printr-o conversaţie la masă cu prim-ministrul”.

 

Lefuri de bancher în firmele lui Firea. Într-una din companiile înființate de Primăria Capitalei, salariul mediu este de 2.500 euro pe lună (România Liberă)

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat peste 81 de milioane de euro de la Consiliul General al Municipiului București pentru majorarea capitalului social a opt firme din subordinea muncipalității. Cele opt companii solicită și împrumuturi de peste 15 milioane de euro pentru a plăti salariile a 4.000 de persoane nou-angajate. Fiecare șef de companie va primi un salariu lunar de peste 12.000 lei pe lună, adică în jur de 2.500 euro.
Dar există și societăți unde acesta este salariul mediu. Pentru plata a 80  de angajați ai Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București, de exemplu, timp de șase luni, se vor cheltui 5.479.460 RON pentru salarii. Astfel, în medie, fiecare angajat va primi un salariu de 11.400 RON. La Compania Municipală de Parking s-a bugetat și o sumă de 200.000 pentru acordarea unor prime de Crăciun pentru șefii din Consiliul de Administrație. Un personaj exotic din conducerea noilor companii e Miron Ștefan, născut la Chișinău, președintele Organizației Studenților Basarabeni din București. Ca manager al proiectului „Molodva, cultură și destin european”, Ștefan a fost sponsorizat de Lukoil. 

 

Cât se câştigă cu Uber în România? Un şofer a dezvăluit sumele (Business Magazin)

Un şofer Uber a mărturisit câţi bani se pot câştiga conducând în Bucureşti pentru Uber, iar suma nu este neglijabilă. 5000 de lei (fără a scădea costurile) în  4 săptămâni, timp în care a lucrat 172 de ore, adică a obţinut 29 de lei pentru fiecare oră petrecută în maşină. 

 

Transpiraţia Simonei (Gazeta Sporturilor)

„Înfrângerea în faţa Kasatkinei adânceşte criza. Din 19 august Simona Halep nu a mai câştigat niciun meci în circuit. Nivelul jocului este considerabil sub cel de acum doi, trei ani, când a început ascensiunea. Niciun specialist nu ştie să explice de ce”, scrie Cristian Geambașu.
„Nu am remarcat lucruri schimbate în bine în jocul Simonei. Acelaşi potop de greşeli neforţate, aceleaşi frustrări. Nervi mulţi, răbdare lipsă. Dar asta ştiam deja. Altceva mi s-a părut ciudat. M-a frapat transpiraţia care acoperea spatele, mâinile şi picioarele jucătoarei noastre. Era ceva nefiresc....Este ceva care o trage în jos, o lipsă de consistenţă în joc care vine poate dintr-un deficit de concentrare sau o (paradoxală) lipsă de încredere. Probabil că i-ar prinde bine o pauză dublată de o consiliere psihologică”.

Revista presei românești - 27 septembrie 2017
755