Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pomenile Guvernului, înghițite de scumpirile repetate (România Liberă)

rl.jpg

Vești proaste pe bandă rulantă: Pomenile Guvernului, înghițite de scumpirile repetate
Image source: 
romanialibera.ro

Totul despre înfiinţarea liceului care a stârnit scandalul diplomatic între România şi Ungaria (Adevărul) - Procurorii au confirmat: Kovesi a fost în sufrageria lui Oprea (Evenimentul Zilei) -  Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani (Ziarul Financiar) - Arbitrii au viciat clasamentul şi au făcut-o pe CFR lider (Gazeta Sporturilor)

Vești proaste pe bandă rulantă: Pomenile Guvernului, înghițite de scumpirile repetate (România Liberă)

Veștile proaste vin pe bandă rulantă. Carburanții, electricitatea, gazele, ratele la bancă, toate s-au scumpit anul acesta și noi majorări sunt anunțate de la 1 octombrie. Din păcate, aceste costuri majorate au efecte în lanț și se vor regăsi în prețul tuturor produselor.
Introducerea supraaccizei la carburanți nu se va regăsi în prețuri, „se lăuda” premierul Mihai Tudose. Realitatea l-a contrazis, iar benzina și motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmează o nouă rundă de scumpiri, fiindcă atunci va intra în vigoare a doua etapă a supraaccizei, tot de 16 bani pe litru. Guvernul mizează pe încasări suplimentare de 587 milioane de lei din ­această taxă până la finele anului, asta fără a lua în calcul banii suplimentari încasați din TVA, care se aplică și la acciză. Supraacciza a fost introdusă pentru a se plăti pensiile și salariile majorate.

 

Tensiune pe piaţa interbancară. Ce se întâmplă? Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Într-o zi a crescut cu 10%. Unde dispare lichiditatea? „Situaţia se va echilibra, Robor nu va depăşi 1,3% la finalul anului.“ (Ziarul Financiar)

Dobânzile la lei pe piaţa inter­bancară au accelerat ieri pentru a treia zi consecutiv, iar indi­catorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii.
„Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului“, spun analiştii. 

 

Totul despre înfiinţarea liceului care a stârnit scandalul diplomatic între România şi Ungaria (Adevărul)

Fostul ministru al Educaţiei Remus Pricopie şi alţi martori audiaţi în dosarul în care a fost anchetat modul în care s-a luat decizia de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş spun că şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ştefan Someşan, a fost forţat de factori politici să fondeze unitatea de învăţământ.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu-Mureş, a mărturisit că „a fost forţat de factori politici de la Bucureşti să înfiinţeze acest liceu şi să-i atribuie personalitate juridică“. Cel puţin aşa a susţinut în faţa procurorilor Andrei Mureşan, fost secretar al oraşului Târgu-Mureş. „I-am reproşat modul abuziv în care a procedat, la un moment dat acesta mi-a răspuns că fusese forţat de factori politici de la Bucureşti să înfiinţeze acest liceu şi să-i atribuie personalitate juridică, că asupra sa se efectuaseră în acest sens presiuni constante de către diverse persoane din cadrul UDMR”, a declarat Mureşan în timpul anchetei. Ancheta procurorilor în acest caz a vizat modul în care Someşan a emis mai multe acte în perioada 2014-2015, care au dus la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş cu predare în limba maghiară care - după ce a fost desfiinţat printr-o decizie judecătorească - a declanşat un adevărat scandal diplomatic între România şi Ungaria. 

 

Procurorii au confirmat dezvăluirile Evenimentului Zilei. Kovesi a fost în sufrageria lui Oprea (Evenimentul Zilei)

În rezoluția Parchetului General se confirmă că în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, acasă la Gabriel Oprea au fost Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Vasile Dîncu, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu. Ancheta a pornit de la afirmațiile lui Dan Adronic.

 

Politică pe caiet. Totalul=15 mil.euro (Jurnalul Național)

Marile partide politice sunt înglodate în datorii, iar sumele datorate creditorilor cresc pe zi  ce trece. Deși a ajuns la o datorie istorică, care se ridică la 34 de milioane de lei (4 mil. €) , PSD se pregătește să achiziționeze definitiv sediul închiriat din nordul capitalei. Datorii uriașe au și liberalii 6 milioane €, dar și partidele mai mici cum ar fi ALDE, PMP și USR. În total, partidele parlamentare au de returnat creditorilor peste 15 milioane €.

 

Arbitrii au viciat clasamentul şi au făcut-o pe CFR lider (Gazeta Sporturilor)

Gazeta a realizat ierarhia primei divizii dacă n-ar fi fost nicio eroare majoră de arbitraj, iar topul se schimbă radical: pe primul loc ar fi FCSB, urmată de Craiova, în timp ce trupa din Gruia ar fi abia pe locul 3.

Revista presei românești - 28 septembrie 2017
653