Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marţi, şedinţă crucială la BNR, prima după cinci ani de linişte (Ziarul Financiar)

hostiuc.jpg

Jurnalistul Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
zf.ro

Studenţii încep noul an universitar. Condiţiile din cămine, mai rele decât acum câteva decenii (Adevărul) - Cadou de 1,5 milioane de euro de la dictatorul Erdogan pentru Guvernul României (România Liberă)

Marţi, şedinţă crucială la BNR, prima după cinci ani de linişte. Premierul îi cere lui Isărescu să oprească creşterea Robor. Dacă Tudose are curaj, îl poate trimite la întâlnirea Consiliului de administraţie pe ministrul Finanţelor (conform legii), ceea ce nu a făcut nimeni până acum (Ziarul Financiar)

Cei cinci ani de vacanţă ai BNR s-au terminat. Din 2012, din perioada suspendării lui Băsescu când tensiunile politice s-au transferat şi pe piaţa valutară şi monetară, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut constant.
În septembrie însă Roborul la trei luni, un indicator de dobândă folosit în acordarea de credite, a crescut într-o lună cu 70%, iar în ultima săptămână cu nu mai puţin de 45%, ajungând vineri, în ultima zi din septembrie, la 1,58% pe an.
La creditele Prima Casă, dobânda este de ROBOR la trei luni, plus două puncte procentuale. La creditele de consum, dobânda este de 5-7% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu. La cardurile de credit, dobânda este de 15-18% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu.
Marţi, pe 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al BNR va avea şedinţă de politică monetară, unde în mod cert se va discuta despre inflaţie, despre scăderea lichidităţilor în lei, despre creşterea Robor...
Pentru a afla cauzele interne ale creșterii ROBOR,  premierul Tudose poate face un gest, pe care nu l-a mai făcut nimeni până acum: îl poate trimite la şedinţa Consiliului de administraţie al BNR pe ministrul Finanţelor sau pe un secretarul de stat din Finanţe ca să asiste şi să-i dea raportul.
Aşa vom vedea în realitate cât de interesat este premierul de creşterea Robor şi ce stă în spatele acesteia, dincolo de declaraţiile pentru televiziuni. Sau începe războiul.

 

Studenţii încep noul an universitar. Condiţiile din cămine, mai rele decât acum câteva decenii (Adevărul)

Universităţile îşi deschid, luni, porţile pentru studenţi. Toate facultăţile deschid anul universitar 2017-2018 printr-o serie de ceremonii, în cadrul cărora  studenţii se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice şi personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administraţie).
Politicienii vor fi prezenţi şi ei la festivităţi. Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la deschiderea anului universitar la Constanţa. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea merge la Alexandria, pentru sărbătorirea a 10 ani de învăţământ superior în oraș.La Craiova, la Universitate, alături de comunitatea academică vor fi prezenţi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedintele Senatului României, Claudiu Manda, dar şi politicieni locali.
Dincolo de atmosfera festivistă, lucrurile nu stau deloc roz pentru cei mai mulţi dintre studenţi. Doar 23% dintre studenţi au loc de cazare.

 

Cadou de 1,5 milioane de euro de la dictatorul Erdogan pentru Guvernul României. Un serviciu guvernamental român este scutit de o chirie colosală prin bunăvoința autorităților de la Ankara (România Liberă)

O companie privată din Turcia care își desfășoară activitatea în România subvenționează, la intervenția Turciei, mult lăudatul birou pentru eliberări pașapoarte deschis într-un mall din București.
Măsura nu are nicio logică economică și pune România într-o poziție vulnerabilă.
Agenția de cooperare și coordonare guvernamentală TIKA, aflată în subordinea directă a Executivului de la Ankara, și Guvernul de la București sunt parte dintr-o înțelegere economică controversată. În urma acesteia, autoritățile române au fost scutite de plata unor sume de milioane de euro în următorii ani.
„România liberă“ a consultat documente și a pus cap la cap informații publice, pentru a explica rațiunile acestui bizar cadou pe care cabinetul Tudose îl primește de la unul dintre cei mai controversați lideri europeni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Investitorul privat turc care deține Plaza România, din București, și-a asumat pierderi de milioane de euro prin cedarea gratuită a unui spațiu comercial uriaș către statul român. În acest spațiu, aflat în mall-ul bucureștean, a fost înființat Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București.
Pentru cei 1.300 de metri pătrați, autoritățile române nu plătesc niciun leu.

 
Revista presei rommânești - 2 octombrie 2017