Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ROBOR dă o lovitură de stat! (Adevărul)

ion-m-ionita.jpg

Ziaristul Ion M.Ioniță
Image source: 
adevarul.ro

În jur de 5 milioane de pensii vor fi recalculate (Evenimentul Zilei) - Pensionar de lux la CCR: Valer Dorneanu ia 30.000 de lei pe lună de la stat (România Liberă) - Statistica UE: Top 10 meserii de export ale României (Jurnalul Național)

ROBOR dă o lovitură de stat! (Adevărul)

"Premierul Tudose a identificat un alt mare inamic al guvernării PSD, în persoana numitului ROBOR.  Acest sabotor al programului de guvernare îşi face de cap, în timp ce „colegii” de la BNR sunt plecaţi de acasă, după cum spune Tudose", notează în editorialul ziarului jurnalistul Ion M. Ioniță.
"În programul de guvernare nu scrie nimic despre creşterea indicelui ROBOR. În ciuda acestui lucru, în mod cu totul duşmănos, indicele respectiv de care depinde dobânda pentru cei care au credite, se duce abrupt în sus...
E nevoie urgentă de o comisie parlamentară de anchetă! Să se verifice! Să se ia declaraţii! Să se demaşte duşmanii poporului! Cum s-a întâmplat cu anchetarea găurii din bugetul guvernării Cioloş sau cu frauda alegeriilor prezidenţiale din 2009!
Ceea ce niciun politician nu a reuşit şi nu va reuşi vreodată este să supună legile economiei. De când este la guvernare, PSD ia măsuri antieconomice. Măreşte cheltuielile şi scade veniturile la buget. Măsurile populiste aduc votanţi pe termen scurt, ceea ce se vede, partidul situându-se, de departe, pe primul loc în sondajele de opinie.
Dar efectele apar inevitabil. Deficitele cresc alarmant. Importurile explodează. Prea mulţi bani în piaţă cresc presiunile inflaţioniste. Preţurile încep să se majoreze. Dobânzile trebuie şi ele să crească. În plus, la nivel global, epoca banilor ieftini s-a terminat. 
Ca de fiecare dată, evoluţiile mondiale prind România în momentul cel mai prost datorită politicilor iresponsabile ale propriilor guvernanţi. Mai ţineţi minte anul 2008 când Tăriceanu cheltuia banii bugetului cu două mâini şi asigura pe toată lumea că nu va veni criza? Acelaşi Tăriceanu spune astăzi că nu există scumpiri la benzină şi motorină. Nu e greu să-ţi imaginezi ce va urma".

 

Bomba de la Ministerul Muncii. În jur de 5 milioane de pensii vor fi recalculate (Evenimentul Zilei)

Noua legea pensiilor va fi lansată în dezbatere publică în această lună, preconizându-se ca, de la 1 ianuarie 2018, să intre în vigoare. Pensia minimă se va mări la 640 de lei. Nu va fi egalizată vârsta la care vor ieșit din activitate femeile și bărbații.

 

Pensionar de lux la CCR: Valer Dorneanu ia 30.000 de lei pe lună de la stat (România Liberă)

Cinci dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale (CCR), în frunte cu președintele Valer Dorneanu, cumulează salariul cu pensia. Dorneanu are trei surse de venit care îi aduc anual în jur de 420.000 de lei.
Valer Dorneanu, în vârstă de 73 de ani a fost procuror înainte de 1989,  iar după Revoluție a deținut diferite funcții politice, inclusiv cea de președinte al Camerei Deputaților din partea PSD (2000-2004). Declarațiile de avere depuse în ultimii ani demonstrează că Dorneanu a avut în permanență trei surse de venit: pensia, indemnizația pentru funcțiile deținute și salariul de profesor.

 

Statistica UE: Top 10 meserii de export ale României (Jurnalul Național)

Asistenții medicali și doctorii în medicină formați în România sunt specialiștii cei mai căutați pe piețele din alte țări, arată datele culese de Comisia Europeană. Biroul de statistică al Uniunii Europene a centralizat datele privind angajații formați într-un stat, dar care lucrează în alt stat. Pe lângă medici și asistente, pleacă cel mai des la muncă în alte state profesori, stomatologi, tehnicieni dentari sau psihoterapeuți. Țările spre care se orientează specialiștii cu diplome românești sunt Marea Britanie, Belgia, Italia, Germania și Franța. Specialiștii formați în România care lucrează în alte țări reprezintă 7% din totalul UE.
Pe de altă parte specialiști care lucrează în România în baza unei diplome obținute în altă țară sunt în principal auditori, profesori de gimnaziu, contabili. În țara noastră au venit ți câteva zeci de medici formații în alte state, arhitecți,  avocați și piloți de avion. 

Revista presei românești - 3 octombrie 2017