Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose (România Liberă)

criza_psd.jpg

Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose. Culisele ședinței în urma căreia Dragnea și Tudose au mimat împăcarea
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Când economia creşte cu 6% în autocraticul PSD se discută cu cuţitele pe masă (Ziarul Financiar) - Românii vor pensii de 1.000 de euro (Jurnalul Național) - La șase ore, un medic decide că nu mai vrea să profeseze în România (Adevărul)

Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose (România Liberă)

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost forțat de baronii Partidului Social Democrat să accepte remanierea dorită de premier. Acesta refuză să pună umărul la salvarea liderului social democrat de justiție și intenționează să debarce o serie de miniștri apropiați de acesta, în frunte cu vicepremierul Sevil Shhaideh.
Prima rundă a bătăliei Liviu Dragnea-Mihai Tudose pare să fi fost câștigată de premier. Acesta a anunțat, ieri, după o întâlnire informală cu liderul PSD, că au convenit asupra unei remanieri guvernamentale. Prim-ministrul a afirmat că a decis ce miniștri vor fi dați afară din Guvern, dar numele vor fi anunțate mâine, după ședința Comitetului Executiv. Informația a fost confirmată și de Liviu Dragnea, aflat alături de premier, iar șeful Partidului Social-Democrat a pretins că întâlnirea ar fi fost ”bună și necesară”.  

 

România o duce prea bine? Cei de la putere au terminat autostrăzile? Când economia creşte cu 6%, cel mai bun trimestru de după criză, în autocraticul PSD se discută cu cuţitele pe masă (Ziarul Financiar)

Criza nu este provocată însă de situaţia ţării. Este o criză politică bizară, cu atât mai mult cu cât PSD conduce autoritar şi nu are nici cea mai mică problemă legată de majoritatea parlamentară, în condiţiile în care opoziţia este inexistentă.
INS a reconfirmat ieri un avans peste aşteptări al economiei, cu o creştere în T2 de 6,1%. Finanţele publice stau încă bine, deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB anul acesta, dar cu sacrificarea investiţiilor: la nouă luni, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce cheltuielile totale (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) au scăzut cu 41%.
Potrivit economiştilor, anul viitor deficitul bugetar ar putea ajunge până la 3,7%. Sunt date care cer o atenţie sporită la economie.

 

Românii vor pensii de 1.000 de euro (Jurnalul Național)

Trei din patru români așteaptă o pensie de peste 500 de euro, în momentul retragerii din viața activă, în condițiile în care doar 1,03 % din totalul pensionarilor primesc acum acești bani. De asemenea, doi din zece români visează la o pensie de peste 1.000 de euro. Cum speranța de viață crește și natalitate scade, singurul viitor sigur pentru tinerii angajați ar putea fi pensiile private.

 

La șase ore, un medic decide că nu mai vrea să profeseze în România (Adevărul)

Situație alarmantă în sistemul sanitar romanesc, deja văduvit de 14.000 de medici care au ales calea străinătății începând cu anul 2007. Confruntată cu un deficit major de specialiști, medici și asistente medicale, România este pusă: în fața faptului împlinit: la fiecare șase ore, un doctor decide să profeseze în străinătate. Cel puțin așa s-a întâmplat în 2016, potrivit ultimelor statistici. 
„Îngrijorător”, spun specialiștii din sistem, conform cărora majorarea salariilor din sănătate nu a avut tocmai efectul scontat anul trecut. Asta pentru că nu doar lefurile prea mici îi făceau pe absolvenții de medicină, rezidenții și medicii tineri să ia în calcul varianta străinătății, ci mai degrabă condițiile precare din spitale și lipsa aparaturii performante. Prin urmare, românii nu au altă variantă decât să asiste la acest exod continuu. 
Și încă o cifră: 3500 de medici părăsesc anual sistemul prin pensionare, deces sau prin migrație.

 
Revista presei românești - 11 octombrie 2017