Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei viitori miniștri curați ca lacrima (Evenimentul Zilei)

palatul_victoria.jpg

Premierul Mihai Tudose este așteptat să trimit azi propunerile la Palatul Cotroceni și a precizat că nu are un „plan B” în cazul în care președintele Klaus Iohannis respinge candidații.
Image source: 
site-ul Guvernului României

Schimbarea la față, doar pe jumătate (Jurnalul Național) - Premieră: Anchetă parlamentară contra anchetei DNA (România Liberă) - Rata la bancă înghite jumătate din salariu pentru unu din trei oameni împrumutaţi în 2017 (Ziarul Financiar)

Paul Stănescu, maestrul de cumetrii (Adevărul)

Până să fie propus de PSD pentru Ministerul Dezvoltării, senatorul Paul Stănescu a țesut o vastă rețea de influență, prin care și-a implantat rudele și apropiații în Parlament, Guvern și administrația locală.. Paul Stănescu propus să vină în locul lui Sevil Shhaideh a condus oficial județul Olt timp de opt ani între 2008 și 2016. Din decembrie anul trecut s-a „refugiat” în Senat. El va avea pe mână banii pentru baronii locali, pârghia prin care liderul PSD Liviu Dragnea controlează partidul.

 

Trei viitori miniștri curați ca lacrima: Stănescu - dosar penal, Stroe - turnător la Securitate, Nica - absolvent la SRI (Evenimentul Zilei)

Ministrul propus la Dezvoltare Regională, Paul Stănescu, este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în timp ce propunerea social-democraților la Transporturi, Felix Stroe a fost recrutat în 1972 de fosta Securitate. CNSAS spune că lui Stroe nu i se poate atribui „calitatea de lucrător/colaborator al Securității”, deși și-a turnat colegii de liceu. În plan politic, Felix Stroe, a devenit președintele organizației județene de partid în 2015, după ce dosarele DNA i-au eliminat pe „baronii” locali Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Într-un interviu în presa locală, Stroe declara după acest moment „cred că e nevoie în continuare încă 25 de ani de DNA”.
Cât despre Marius Nica, el  a fost păstrat în ultimele guverne indiferent de coloratura lor politică. Tehnocratul școlit  la SRI a fost „umbra” Rovanei Plumb. El a mai ocupat funcția de ministru al fondurilor europene în 2015 în fostul Cabinet Victor Ponta și este văzut în PSD drept  un tehnocrat.
Premierul Mihai Tudose este așteptat să trimit azi propunerile la Palatul Cotroceni și a precizat că nu are un „plan B” în cazul în care președintele Klaus Iohannis respinge candidații.

 

Schimbarea la față, doar pe jumătate (Jurnalul Național)

Deși a declarat public că urmărește „un reset la partea de imagine și de efecte ale guvernării”, premierul Mihai Tudose și-a îndeplinit doar pe jumătate obiectivul. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu luptele din coaliție, astfel că unul dintre cei trei miniștri cu probleme penale, Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul), a rămas în Guvern, fiind susținut necondiționat de ALDE. N-au părăsit cabinetul nici miniștrii Liviu Pop (Educație) sau Florian Bodog (Sănătate), cărora li s-a imputat lipsa de rezultate și de performanță. Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri, și-a păstrat și el postul, deșii se afla inițial pe lista remaniabililor. 
Potrivit unui Decizii a Curții Constituționale, președintele României poate refuza o singură dată, motivat, nominalizarea unui ministru pentru funcția vacantă. CCR a decis că în acest caz se aplică același principiu care oferă președintelui dreptul de a cere Parlamentului reexaminarea unei legi o singură dată.

 

Premieră: Anchetă parlamentară contra anchetei DNA (România Liberă)

Parlamentarii PSD speculează la maximum portițele din Regulament pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care DNA a cerut urmărirea penală. Deputații PSD vor să facă propria anchetă și cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb.
Rovana Plumb, deputată PSD, este invitată, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru a fi audiată în dosarul ”Belina”. 

 

Cel mai dur avertisment de la BNR privind îndatorarea populaţiei. Rata la bancă înghite jumătate din salariu pentru unu din trei oameni împrumutaţi în 2017 (Ziarul Financiar)

Creşterea preţurilor locuinţelor îi face pe oameni să se „arunce“ la credite pe care nu le vor putea rambursa; BNR avertizează că majorarea Robor poate aduce un nou val de restanţe. 
O treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la ban­că pentru a-şi cumpăra o lo­cu­inţă au un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseam­nă că rata lu­nară le şterge mai mult de jumă­tate din câştigul lunar, potrivit Comitetului Na­ţional pri­vind Supravegherea Macropru­den­ţială (CNSM).
Preţurile apartamentelor din Bucureşti, de exemplu, au crescut în medie cu 8% în sep­tembrie 2017 faţă de septembrie 2016 şi cu 3% faţă de august 2017, arată Indexul imobiliar ZF, calculat de Ziarul Financiar împreună cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Bankers pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.  

Revista presei românești - 16 octombrie 2017.
1049