Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prosperitate pe datorie, adevăratul program de guvernare (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

ion M. Ioniță, senior editor Adevărul, observă că creșterea economică a României, de 6%, e remarcabilă într-adevăr, dar este obținută cu un preț care în viitor va fi plătit amar de toți cetățenii acestei țări.
Image source: 
adevarul.ro

Electrica intră sub control politic. Miza 50 milioane € (România Liberă) -  Patru instituţii de stat dau şapte valori distincte privind numărul de salariaţi din România (Ziarul Financiar) - Hepatita C,  “infecția mută” care ucide 350.000 de oameni pe an ( Jurnalul Național) - De la „Aida” de Verdi la „Galeria lu' Rapid nu e membră de partid” (Gazeta Sporturilor)

Prosperitate pe datorie, adevăratul program de guvernare (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță Ioniță scrie astfel în editorial “ce s-a întâmplat pe scurt în primele opt luni ale guvernare PSD?
A crescut datoria externă cu 1 miliard €.
A crescut deficitul comercial cu peste 1,5 miliarde €.
Au scăzut investițiile străine cu 500 de milioane de euro.
S-au prăbușit la jumătate investițiile publice ale statului în infrastructură.
Nu a fost inaugurat nici un km de autostradă.
În rest, PSD. a dărâmat un guvern și l-a zgâlțâit serios pe al doilea.
În 8 luni de guvernare, prosperitatea unei creșteri economice de 6% înseamnă de fapt îndatorare și adîncirea deficitelor țării
Cu așa recorduri, deznodământul nu poate fi decât o trezire bruscă sub dușul rece ale realității economice. Am mai trăit o asemenea euforie și o trezire la realitate în 2008-2010. Atunci, de la creștere salarială de 50 %, s-a ajuns la tăieri de 25 %. Astăzi, există toate premisele să ne așteptăm la evoluții similare. În fond, în 2008, creșterea economică a fost chiar mai mare, de 7% și tot nu a folosit la nimic”. Integral în Adevărul, ediția tipărită...

 

Electrica intră sub control politic. Miza 50 milioane € (România Liberă)

O “bătălie” cu scântei se desfășoară în aceste zile la Electrica, cel mai mare furnizor național de electricitate. Ministerul Energiei, care deține cel mai mare pachet de acțiuni de aproape 49 %, vreau să impună în Consiliul de administrație al companiei oamenii dintr-o majoritate apropiată de albe, partidul conduc și de ministrul de resort, tocmai pentru că în acest moment în Consiliul de Administrație al companiei, trei dintre cei șapte membri sunt străini, reprezentanții acționarilor privați. Alți trei au toți conexiuni cu ALDE.

 

Cum se calcă pe picioare instituţiile şi nu există o centralizare a bazelor de date. Patru instituţii de stat dau şapte valori distincte privind numărul de salariaţi din România (Ziarul Financiar)

Cel mai important indicator din economie, numărul de salariaţi, este dat de instituţiile statului cu valori între 4 şi 6,4 milioane de persoane. 
România are între 4 şi 6,4 mi­lioane de sala­riaţi – aşa arată statis­ti­cile con­solidate ale celor patru instituţii care pot să ofere date privind forţa de muncă: Institutul Naţional de Sta­tistică, Inspecţia Muncii, Casa de Pensii şi Registrul Comerţului.
Diferenţele de peste 2 milioane de oameni care, teoretic, ar putea fi sau nu în câmpul muncii sunt puse la adă­post de metodologie, pentru că nu­mărul de salariaţi se calculează în funcţie de sursele de colectare a datelor, spun reprezentanţii instituţiilor care furnizează aceste date.

 

Hepatita C,  “infecția mută” care ucide 350.000 de oameni pe an ( Jurnalul Național)

Peste 650.000 de români sunt infectați cu virusul hepatitei C și, potrivit specialiștilor, majoritatea au o boală activă, progresivă. Deși în prezent există tratamente antivirale eficiente, în lipsa unor simptome clare și, mai ales, în lipsa unui program național de screening derulat de Ministerul Sănătății, trei din patru români infectați nu știu că au această afecțiune. În acest context, două ONG-uri încearcă să faciliteze accesul la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii prin campanii de testări gratuite.

 

De la „Aida” de Verdi la „Galeria lu' Rapid nu e membră de partid” (Gazeta Sporturilor)

Cu Rapidul revenit în Liga a IV-a și cu asistență-record sambătă, 11. 000 de spectatori la remiza (1-1) cu CSA Steaua, Giuleștiul a retrăit momentele sudamericane din perioada romantică, în care cântecele de galerie se băteau în originalitate și umor.
Țintele suporterilor rapidiști erau mereu aceleași: cluburile puterii - Dinamo, Steaua, FC Olt, Victoria ori Flacăra Moreni, familia Ceaușescu și partidul unic. Au făcut istorie istorie scandări precum „cine ne-a băgat în B? Ceaușescu PCR!” „Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l dați pe Valentin”, „Galeria lu' Rapid nu e membră de partid”. 
Cum s-au născut cele mai tari scandări ale Rapidului în povești nespuse până azi, depănate chiar de cinci martor a istoriei giuleștene, puteți citi azi în Gazeta Sporturilor.

Revista presei românești - 17 octombrie 2017.
444