Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii se revoltă: 27 de ani de sclavie sunt de ajuns! (Evenimentul Zilei)

medici.jpg

Dr. Marian Stamate, vicepreședintele sindicatului medicilor Promedica, a sintetizat șapte ”bube” ale noii legi a salarizării
Image source: 
evz.ro

#metoo Legile blânde şi vagi, ca şi mentalităţile arhaice lasă româncele fără apărare în faţa hărţuirii sexuale (Adevărul) - Noul pod de 43 mil. euro de la Agigea intră în reparații (Jurnalul Național)

Medicii se revoltă: 27 de ani de sclavie sunt de ajuns! (Evenimentul Zilei)

„Veniturile estimate de Legea 153 din 2017 sunt foarte departe de a asigura liniștea materială a medicilor”. 
„Într-o țară în care cheltuielile publice fanteziste și inutile sunt făcute zilnic cu generozitate inconștientă, medicii sunt forțati să muncească în condiții salariale jalnice și în condiții de muncă de secolul al XIX-lea”. 
„Gărzile efectuate de medici în cadrul normelor legale de muncă și al programului normal de lucru de la funcția de bază în limita 48 de ore pe săptămână, care reprezintă durata maximă legală a timpului de muncă, inclusiv orele suplimentare, reprezintă gărzi obligatorii”. Acest articol din noua lege a salarizării a pus pe jar lumea medicală românească. S-au anunțat deja greve! Prin intermediul Mihaelei Andreescu, șef secție hematologie la spitalul Colentina din București, Evenimentul Zilei a aflat care sunt nemulțumirile cadrelor medicale legate de această nouă lege a salarizării. Ele au fost concretizate în scris, în cadrul unei analize publicate în ziar.
Dr. Marian Stamate vicepreședintele sindicatului medicilor Promedica a sintetizat șapte bube ale noii legi a salarizării:
1. Existența în continuare a trei niveluri de salarizare pentru meseria de medic contravine principiului anunțat în lege de salarizare egală la pregătire egală.
2.  Dorința de a stabili salariul din grilă pentru 1,4 norme este ilegală și morală. 
3. Lipsa unui regulament de sporuri și a unui contract colectiv de muncă va face posibilă existența aplicării legii după bunul plac.
4. Anul 2018 nu trebuie să fie un an în care vreunui angajat din sănătate să-i scade salariul indiferent de fiscalitate.
5. Trebuie reglementată situația medicilor cadre didactice.
6. Salarizarea va rămâne veșnic o nebuloasă câtă vreme nu există normarea muncii în sistemul sanitar.
7. Scutirea de impozitul pe salariu prevăzute în programul de guvernare PSD. rămâne un lucru benefic în special pentru medici de familie și de ambulatoriu. 

 

#metoo Legile blânde şi vagi, ca şi mentalităţile arhaice lasă româncele fără apărare în faţa hărţuirii sexuale (Adevărul)

#MeToo – campania pentru victimele hărţuirii, lansată după ce mai multe vedete au declarat că au fost agresate – a ajuns şi în România. Primul „pârât“ e rapperul Rimaru de la R.A.C.L.A., prima trupă hip-hop din România.
E greu de prevăzut ce amploare va lua fenomenul...Spre deosebire de restul europencelor, româncele nu reuşesc să recunoască semnele hărţuirii sexuale şi fac târziu distincţia între o astfel de agresiune şi flirt. Iar asta se întâmplă din două motive: lipsa educaţiei şi modelul cultural românesc, model care îi încurajează pe bărbaţi să depăşească anumite limite, fără ca măcar să realizeze că au comis acte de natură imorală. 
Puţine recunosc că trec prin astfel de traume şi chiar şi mai puţine apelează la autorităţi atunci când ajung să fie agresate fie la locul de muncă, fie pe stradă sau în familie. 
Multe femei nu fac plângere deoarece trebuie să depună dovezi să-şi susţină acuzaţiile. „Lipsa dovezilor ar fi una dintre cauzele pentru care nu depun plângere; trebuie probe, înregistrări video şi martori”, arată psihologul Eniko Gall, psiholog la Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen din Sibiu.
Unul dintre puţinele cazuri de hărţuire sexuală din România, care au ajuns în instanţă, este al unui medic de la Spitalului Municipal Mediaş, acuzat că i-ar fi făcut avansuri, urmate de expresii vulgare, unei asistente. În faza de fond a procesului, medicul a fost condamnat la plata unei amenzi de 4.800 de lei. El a fost găsit vinovat de hărţuire sexuală şi purtare abuzivă şi trebuie să-i mai plătească asistentei suma de 15.000 de lei reprezentând daune morale. Cazul este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în faza de apel.

 

Noul pod de 43 mil. euro de la Agigea intră în reparații (Jurnalul Național)

Noul pod de la Agigea, botezat Apolodor după numele constructorului, a fost închis pentru reparații după fix doi ani de la deschiderea sa, în octombrie 2015. Podul a fost un eșec major încă de la început: proiectul inițial a fost refăcut după începerea construcției, lucrările de execuție au pornit cu instalarea strâmbă a unui pilon, au continuat haotic, inclusiv noaptea, pe ploaie, iar întârzierile de cinci ani au dus la dublarea costurilor. În condițiile în care vechiul pod este oricum mai mereu închis din cauza reparațiilor care durează de mai bine de șapte ani, am putea spune că România are acum o nouă atracție turistică pe litoral: localitatea cu două poduri stricate, pentru care putem reinventa sloganul „Salutări de la Agigea!”.

 
Revista presei românești - 19 octombrie 2017.