Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătaia lungă a unei taxe apărute peste noapte (Ziarul Financiar)

dorin_oancea.jpg

Jurnalistul Dorin Oancea este director editorial al agenției de presă MEDIAFAX
Image source: 
mediafax.ro

Guvernul se joacă cu salariile noastre: uite banii, nu sunt banii (Adevărul) - Baron bogat, baron sărac (Jurnalul Național) – Pas de defilare (Gazeta Sporturilor)

Guvernul se joacă cu salariile noastre: uite banii, nu sunt banii (Adevărul)

Guvernul PSD a câştigat mandatul cu o mişcare revoluţionară de imagine, prin care anunţa majorări colosale de salarii, mai ales pentru medici şi profesori, prin legea salarizării unitare. A trecut apoi, când s-a văzut la conducere, la majorarea salariilor parlamentarilor şi primarilor prin această lege, lăsându-i pe profesori şi pe medici să aştepte până la anul. Şi asta numai ca să vină ulterior cu ideea mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, prin care vor fi anulate complet creşterile salariale promise. 
Primul an de guvernare al PSD a fost  o „ţopăială fiscal-bugetară“, dacă ne uităm la toate măsurile care au fost fie luate, fie „discutate şi uitate“, fie modificate din temelii faţă de forma iniţială.

 

Ministrul Finanțelor se încurcă în explicații (România Liberă)

Una dintre cele mai contestate inițiative legislative din acest an, „taxa de solidaritate“, care fusese însă trecută la „discutate şi uitate“după protestele publice, revine în discuție. Ministrul Finanțelor vorbește din nou de o „taxa de solidaritate“ care se va aplica de la anul fără discuție. RL reamintește că povara fiscală asupra angajatorului pentru munca prestată de salariați este uriașă în România, una dintre cele mai mari rate din Europa.
Angajatorii ar putea plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, ministrul justificând această măsură prin faptul că există o directivă europeană obligatorie în acest sens. 

 

Bătaia lungă a unei taxe apărute peste noapte (Ziarul Financiar)

„Poate din cauza volumului mare de informaţii de care dispune, poate din cauza lipsei instruirii necesare, poate din alte cauze, ministrul Finanțelor are talentul de a plasa câte o declaraţie care bulversează presa, societatea, diverse birouri din companii sau companiile în întregime”, comentează în ZF Dorin Oancea. Jurnalistul pune câteva întrebări esențiale:
De ce ministrul vorbeşte de o taxă nouă, dacă ea există deja şi este plătită de mai bine de zece ani?
De ce invocă acte europene abrogate din 2002?
Este vorba de o creştere de la 0,25% la 2% a procentului din care se constituie fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale?
De ce trebuie să ascundem asta sub pretenţia protejării angajaţilor în cazul insolvenţelor companiilor?
De ce oficialii români nu pot recunoaşte pur şi simplu că au nevoie de bani în plus la buget şi caută să îi obţină prin orice mijloace?
Unul dintre răspunsuri este obţinut printr-un calcul matematic: cât reprezintă 0,25 la sută şi cât reprezintă 2 la sută din rezultatul înmulţirii a 5 milioane de salarii plătite în România cu 3.300 de lei, cât este salariul mediu brut.

 

Baron bogat, baron sărac (Jurnalul Național)

În România zilelor noastre, există „căpitani de județ”cu averi impresionante, dar și baroni cu datorii foarte mari. Alții, mai discreți, preferă să-și țină averea pe numele apropiaților, fără să le apară în acte. Jurnalul Național a făcut topul celor mai înstăriți lider județeni, dar și al celor mai modești dintre aceștia
Liberalul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, pare cel mai înstărit baron județean la ora actuală. Un alt baonl înstărit este social-democratul Maricel Popa, șeful Consiliului Județean Iași.
La polul opus se situează baronii cu  averi „mai modeste” dacă este să judecăm strict după averea trecut oficial în acte. Președintele Consiliului Județean Galați, de exemplu, are datorii în valoare de 70.000 de euro la bănci. Datorii uriașe are și liberalul Marian Petrache, șeful C.J. Ilfov.
Există și „căpitani de județ” care sunt săraci lipiți potrivit declarației de avere. Șeful CJ Olt Marius Oprescu (PSD) nu are nicio proprietate și nici un sfanț în bănci potrivit declarației de avere.

 

Pas de defilare (Gazeta Sporturilor)

Roș-albaștrii au maximum de puncte în grupă și sunt ca și calificați în primăvara europeană, după 1-2 aseară cu Beer Sheva. Eroul partidei din Israel a fost Gnohere, autor al unei „duble”, deși a fost introdus în joc abia în minutul 69. „Bizonul” a deschis scorul la 21 de secunde după ce intrase pe teren.

Revista presei românești - 20 octombrie 2017.