Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute (Ziarul Financiar)

portofel.jpg

Salariile nete ale angajaţilor vor rămâne la fel în 2018 doar dacă firmele majorează salariile brute cu 23%, o situaţie greu de anticipat.
Image source: 
pixabay.com

Solidaritatea PSD-ALDE, pusă la încercare de noua taxă de solidaritate (România Liberă) - PSD vrea interzicerea termenilor „penal“ şi „puşcăriabil“ când vine vorba de politicieni (Adevărul) - Elevii de clasa a V-a vor învăța de cinci ori mai multe despre Islam decât despre Creștinism (Evenimentul Zilei) - IFN-urile merg mai departe cu dobânzile de 5.000% pe an (Jurnalul Național) 

Atenţie! Proiectul de lege care transferă contribuţiile în sarcina angajatului nu obligă firmele să crească salariile brute (Ziarul Financiar)

Proiectul de modificare a Codului fiscal de trecere a obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat nu con­ţine nicio obligaţie a angajato­rului de a majora salariul brut al anga­jatului astfel încât, după intrarea în vigoare a acestei măsuri, salariul net al acestuia din urmă să nu fie diminuat. Pentru ca salariul net al angajatului să ră­mână la fel după intrarea în vigoare a măsu­rii, angajatorii care nu vor mai avea obligaţii la pla­ta contribuţiilor de sănătate şi de pensie pen­tru angajaţi ar trebui să majoreze salariul brut al angajaţilor cu 23%. După anunţul mi­nis­trului finanţelor Ionuţ Mişa de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% datorată de angajator şi în lipsa obligaţiei de a majora bru­tul angajaţilor, acest lucru probabil că nici nu se va mai petrece, sau nu se va petrece în tota­li­tate, spun consultanţii fiscali.

Solidaritatea PSD-ALDE, pusă la încercare de noua taxă de solidaritate (România Liberă)

ALDE și-a exprimat rezervele față de taxa de solidaritate de 2%, anunțată de ministrul Finanțelor. Partidul lui Tăriceanu vrea să-și conserve electoratul și s-a opus, în ultima perioadă, mai multor măsuri propuse de social-democrați.
Nemulțumirea ALDE a fost oficializată de vicepreședintele Varujan Vosganian. Acesta a declarat că liderii coaliției vor avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni pentru a decide soarta taxei.

 

PSD vrea interzicerea termenilor „penal“ şi „puşcăriabil“ când vine vorba de politicieni (Adevărul)

Parlamentarii PSD vor să sancţioneze discursurile publice în care sunt folosite cuvintele „penali“ şi „puşcăriabili“ prin modificarea Codului Penal. Ba, mai mult, sub motivul încălcării prezumţiei de nevinovăţie, aceştia vor să ceară şi măsuri reparatorii.
Întreaga discuţie a plecat de la o declaraţie făcută de preşedintele Klaus Iohannis săptămâna trecută. „Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. Nimic împotriva persoanelor fizice, dar în politică nu funcţionează prezumţia de vinovăţie ca în justiţie“, afirma Iohannis înainte de a accepta nominalizările a trei noi miniştri propuşi de premierul Mihai Tudose. Tema catalogării politicienilor cu probleme penale a fost readusă în atenţia publică de deputatul PSD Ioan Dîrzu, cel care a cerut formaţiunii sale să aplice o directivă europeană privind prezumţia de nevinovăţie, chiar înainte de votul din şedinţa în care Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală în dosarul Belina.
Interesul pentru temă a fost confirmat şi de liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, care în trecut a avut o lege prin care interzicea cătuşele pentru inculpaţi pentru fapte de corupţie. Nicolae a precizat că în viitoarea şedinţă a Comsiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei, condusă de colegul său, Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, va fi discutat subiectul. Aleşii din această comisie ar putea lucra pe mai multe proiecte de lege, în condiţiile în care mai există unul iniţiat de Guvern, şi unul iniţiat de UDMR. Acesta din urmă a fost adoptat deja de Senat.

 

Elevii de clasa a V-a vor învăța de cinci ori mai multe despre Islam decât despre Creștinism (Evenimentul Zilei)

Manualele studiate de EVZ sunt elaborate conform ordinelor date de ministrul Educației. Noua programă școlară a fost elaborată în spiritul „Corectitudinii politice”.
Pe site-ul Ministerului Educației Naționale sunt nu mai puțin de șapte manualele alternative de istorie pentru clasa a V-a în care „Creștinismul” este tratat ca ruda săracă și urîtă a imperiului Roman, iar „Islamul” se lăfăie într-un capitol numai al lui. În capitolul distinct botezat „Civilizația islamică”, este prevăzut ca elevii să învețe despre „Apariția islamului; credința musulmană; expansiunea militară și culturală a Islamului”. Manualul acreditat de ministerul Educației Naționale alocă Islamului între patru și șapte pagini. În istoria de a V-a „Chinezii”  și „Evreii”  au câte o pagină ca și „Creștinismul” , tot la „Studiu de caz” . 
Doar programa pentru clasa  a V-a s-a schimbat de anul acesta. Programele școlare pentru celelalte clase se vor modifica în anii următori.

IFN-urile merg mai departe cu dobânzile de 5.000% pe an (Jurnalul Național)

Instituțiile Financiare Nebancare, așa numitele IFN-uri, au menținut dobânzile la credite la același nivel ca până acum, după trei săptămâni de la intrarea în vigoare a regulamentului BNR. Acestea au preferat creșterea capitalului social sau diminuarea drastică a volumului de credite decât să micșoreze dobânzile. IFN-urile prezente în mai multe țări europene practică în România cele mai mari dobânzi.
 

407