Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD, tot mai deranjat de propria guvernare (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Reversul boom-ului economic (Ziarul Financiar) - Doina Gradea, SEFA TVR: „Grilele de programe nu puteau fi respectate. Au fost făcute doar ca să se justifice salariile” (Evenimentul Zilei) - Milionarul ascuns al României, profit din afaceri cu statul (România Liberă)  - NU pentru sportul obligatoriu la Bac (Jurnalul Național)

PSD, tot mai deranjat de propria guvernare (Adevărul)

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, devine noul subiect de dispută în partid, în urma declarațiilor sale privind introducerea taxei de solidaritate de 2% din fondul de salarii al fiecărui angajator...
Promisiunile din programul de guvernare au ajuns la scadență și PSD se află în incapacitate să livreze populației ceea ce s-a angajat să facă. Legea pensiilor salarizarea unitară, scăderea impozitării, toate sunt sub semnul incertitudinii. În mod cert însă a crescut prețul la combustibil, deși liderii coaliții majoritare se jura că nu există așa ceva...
Ionuț Mișa nu l-a informat pe premier despre introducerea taxei de doi la sută. resuscitarea ideii unei taxe de solidaritate despre care prim-ministrul spunea că nu se va materializa, afectează direct credibilitatea șefului Guvernului. Tudose părea că a câștigat prima sa confruntare majoră cu Dragnea, după ce au obținut demisiile solicitate, dar bătălia se anunță lungă și costisitoare. Mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și revenirea la introducerea taxei de solidaritate nemulțumesc și angajatorii, și angajații. Premierul Tudose este pus sub presiune și singura sa explicație a fost că ministrul Finanțelor nu a comunicat cum trebuie.
Pentru cine nu crede asemenea povești, este clar că suntem în teritoriul loviturilor sub centură, administrate în interiorul guvernului, pentru a-i arăta premierului Tudose că surprizele neplăcute îl pândesc la tot pasul. Dragnea și Tudose au învățat din ultima lor ciocnire, care era să lase PSD fără guvernare, că niciunul și nici altul nu pot obține o victorie decisivă. Situația va duce inevitabil la un nou episod de criză acută între cei doi. Pentru PSD, povara guvernării devine din ce în ce mai grea, iar timpul nu mai lucrează în favoarea Partidului.

 

Reversul boom-ului economic: România a înregistrat în 2016 cea mai gravă deteriorare a deficitului bugetar dintre ţările UE (Ziarul Financiar)

România a înregistrat în 2016 o creştere econo­mică record postcriză, de aproape 5%, iar anul acesta se îndreaptă spre un avans al PIB de 6% - cel mai mare din Uniunea Europeană. Dar aceste creşteri au un cost: majorarea de trei ori a deficitului bugetar, într-un interval extrem de scurt.
România a suferit în 2016 cea mai gravă deteriorare a deficitului bugetar din UE, de la 0,8% din PIB în 2016 (pe ESA) la 3% din PIB anul trecut, indică datele Eurostat – oficiul de statistică al UE – publicate ieri.
Doar Spania, cu un deficit bugetar de 4,5% din PIB, şi Franţa, cu un deficit bugetar de 3,4% din PIB, au avut anul trecut deficite mai mari decât România. Dar, în vreme ce alte ţări inclusiv Spania şi Franţa sunt într-un proces de consolidare fiscală accentuat, Ro­mâ­nia face pasul înapoi: îşi ma­jo­rează defici­tele în loc să le reducă.

 

Doina Gradea, SEFA TVR: „Grilele de programe nu puteau fi respectate. Au fost făcute doar ca să se justifice salariile” (Evenimentul Zilei)

În interviul acordat ziarului, publicat în două părți, șefa TVR spune că „a descoperit un haos fără margini la TVR. Regulile sunt maculatură, oamenii nu vorbesc între ei”. „E o realitate că există angajaţi în TVR care nu vin la serviciu, completează șefa interimară a postului public de televiziune, pentru care prioritatea numărul 1 a mandatului este controlul costurilor și al oamenilor, astfel încât „să nu se cheltuiească banii aiurea, să nu se irosească”. Crede „cu tărie” că lucrurile se pot îndrepta în TVR, altfel „n-aș fi acceptat postul”, e categorică șefa interimară a Televiziunii Române. „E cea mai mare provocare a vieții mele”, ţine Doina Gradea să sublinieze în partea a doua a interviului acordat Evenimentului zilei. Când vine vorba de strategia de programe, nu concepe ca postul public de televiziune să nu aibă o emisiune și pentru copii.

 

Milionarul ascuns al României, profit din afaceri cu statul (România Liberă) 

Născut în august 1960, în comuna Dumbrăveni din Suceava, Mircea Bosîncianu este unul dintre cei mai discreți milionari din România. Aparițiile sale în presă sunt extrem de rare. Colonel de armată, a avut și are afaceri diverse, de la vânzarea de biciclete către Primăria București, la furnizarea de uși și echipamente de închidere și transfer arme și muniții.

 

NU pentru sportul obligatoriu la Bac (Jurnalul Național)

Ideea introducerii sportului ca materie obligatorie la bacalaureat nu este bine primită de profesori, care arată că această modificare ar putea crea mari probleme unora dintre tineri absolvenți de liceu. Sindicaliștii din educație le cer parlamentarilor să lase inițiativele în seama experților.

 
Revista presei românești - 24 octombrie 2017.