Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Țara arde, dar guvernul e aproape de o nouă criză (România Liberă)

liviu_dragnea_si_mihai_tudose

liviu_dragnea_si_mihai_tudose_in_conferinta_de_presa.jpg
Image source: 
RFI România

Românul fuge de carnea de oaie, deşi România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din Uniunea Europeană (Ziarul Financiar) - Deșeurile periculoase din orice casă: medicamentele expirate (Jurnalul Național) - România scade redevenţele la petrolul din Marea Neagră (Evenimentul Zilei) - MUMIA: 1,3%, audiența medie a Ligii 1 (Gazeta Sporturilor)

Țara arde, dar guvernul e aproape de o nouă criză (România Liberă)

Guvernul se pregătește de o nouă criză, la puțină vreme după ce Mihai Tudose a amenințat inclusiv cu demisia dacă nu pleacă miniștrii Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, considerați oamenii lui Liviu Dragnea. Acum, pe lista unei posibile remanieri au intrat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Premierul îl bănuiește pe primul că face jocurile aceluiași Liviu Dragnea, care, de altfel, se opune remanierii, iar nemulțumirile cu privire la Vasilescu au legătură cu amânarea legii pensiilor. Între timp, tot mai multe instituții de stat rămân fără bani, după ce au crescut absurd salariile din administrație. Iar experții consultați de România liberă nu exclud ca guvernul să inventeze noi taxe și impozite, pentru ca să tragă de la populație banii pe care nu-i mai obține ca venit la buget pe actuala fiscalitate. Miza este de aproape 2 miliarde €.

 

Românul fuge de carnea de oaie, deşi România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din Uniunea Europeană, după Marea Britanie şi Spania (Ziarul Financiar)

România ocupă locul trei în to­pul celor mai mari crescă­tori de ovine din UE cu un efectiv de circa 9,8 milioane de ovine în 2016, potrivit Eu­ros­tat, însă businessul cu oi se bazează pre­do­minant pe export pentru că românii nu sunt obişnuiţi să consume regulat carne de oaie. 
Deşi în România creşterea ovinelor este o activitate tradiţională, românii consumă doar 2,2 kg de carne de ovine şi caprine pe an, faţă de 31,3 kg de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasăre, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Carnea de oaie este mai fină şi are mai puţin colesterol decât carnea de porc”, a declarat pentru ZF Liviu Boldan, un cioban cu 4.000 de oi din Satu Mare.
Pentru a determina consumatorii  români să manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie şi preparatele din carne de oaie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să lanseze pe 26 octombrie campania „Alege oaia!” care  se va desfăşura la nivel naţional pe o durată de trei luni.
„Până acum nu au mai fost campanii de promovare a consumului de carne de oaie. Eu vând la export. Dacă aş ţine oile pentru consumul din România, aş muri de foame”, a smai pus Liviu Boldan. 

 

Deșeurile periculoase din orice casă: medicamentele expirate (Jurnalul Național)

În fiecare an, un român cumpără, în medie, 25 de cutii cu medicamente, cele mai multe dintre acestea fără prescripție medicală. Ce se întâmplă, însă, cu pastilele sau siropurile care, deseori, expiră și ajung, inevitabil la coșul de gunoi sau la toaletă? Mult prea puțini români știu că gestul lor aparent banal este ilegal. Mai mult, deoarece conțin substanțe chimice active, medicamentele aruncate la tomberon au efecte nocive asupra mediului, existând riscul contaminării solului și a apei, sau pot fi ingerate de animale sau chiar de copii. Spre deosebire de alte țări, România nu derulează campanii de informare a populației despre acest pericol și nici o legislație foarte clară nu are.

 

O lege care naşte multe întrebări. România scade redevenţele la petrolul din Marea Neagră (Evenimentul Zilei)

Prezentată ca un proiect care va ajuta la asigurarea „stabilităţii financiare a economiei” noua „lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominaliere”, pusă în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni, are mai multe pasaje care fac iniţiativa cel puţin interpretabilă. Cea mai mare problemă este diferenţierea exploatărilor de uscat de cele din platoul maritim al ţării, o împărţire care nu mai există în nicio altă ţară, după cum ne-a explicat un specialist contactat de Evenimentul Zilei.

 

MUMIA: 1,3%, audiența medie a Ligii 1 (Gazeta Sporturilor)

„O analiză pe aproape 1.000 de meciuri de Liga 1 din ultimii 3-5 ani: competiția e neglijată de public de parcă se joacă în sarcofag, iar președintele Gino Iorgulescu are cheful unui îmbălsămător șef.
Din 18 milioane de potențiali privitori, 240.000 de telespectatori urmăresc, în medie, meciurile Ligii 1 pe cel mai important canal care le transmite. 
Liga 1 se găsește într-o letargie egipteană. Nu de un îmbălsămător șef are ea nevoie. Ce a mai rămas din vibrația fostului mare jucător și conducătorului experimentat?
De aceea singura speranță stă nu în șef, ci în echipa de la LPF.
Minutele televizate de după alegere au fost pur și simplu îngrozitoare! Iorgulescu era un învingător care transmitea orice, numai încredere nu! Cum s-or simți sponsorii și partenerii?”, se întreabă jurnalistul Cătălin Tolontan.

598