Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Abuzul în serviciu: ce praguri valorice propun partidele (Adevărul)

adevarul.jpg

Tudorel Toader a ajuns ministru al Justiţiei după ce Florin Iordache şi-a dat demisia forţat de OUG 13
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Cărbune din Africa de Sud (România Liberă) - Începe returnarea donațiilor pentru „Cumințenia Pământului” (Jurnalul Național) - Ca pe vremea lui Dinu și Dudu (Gazeta Sporturilor)

Abuzul în serviciu: ce praguri valorice propun partidele. Salvarea lui Dragnea ar putea veni de la cel care a gândit OUG 13 (Adevărul)

Comisia parlamentară constituită special pentru a pune în acord deciziile Curţii Constituţionale (CCR) cu legislaţia penală a discutat ieri despre impunerea unui prag valoric pentru acuzaţia de abuz în serviciu. CCR a hotărât că articolul din Codul Penal care incriminează abuzul în serviciu este destul de vag, drept urmare a cerut impunerea unui plafon financiar care să delimiteze sancţiunea penală de cea administrativă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ocolit dezbaterea. Nu numai că n-a fost prezent la partea din şedinţă în care s-a discutat acest aspect, ci a transmis, prin vocea secretarului de stat Sofia Moţ, că nu susţine , deocamdată, niciun prag valoric, pentru că urmează să vină cu un proiect de lege separat privind abuzul în serviciu. Potrivit unor surse politice, Tudorel Toader n-a vrut, de fapt, să se amestece în dezbaterea foarte sensibilă din Parlament, pe motiv că ar deconta politic.
Tocmai pentru că discuţia este atât de politizată, PSD şi ALDE n-au venit cu niciun prag financiar, deşi preşedintele Comisiei parlamentare, deputatul PSD Florin Iordache, a pledat de nenumărate ori pentru stabilirea unui plafon valoric. Însă în locul PSD a vorbit fostul procuror Constantin Sima, prezent la dezbateri în calitate de „reprezentant al mediului academic“. Sima a propus un prag de 200.000 de lei, exact suma stabilită şi de celebra Ordonanţă 13, elaborată în iarnă de acelaşi Constantin Sima, ca secretar de stat în Ministerul Justiţiei, condus la acea vreme de Florin Iordache.
Ion Iordăchescu, reprezentantul Baroului Bucureşti, a propus un prag de 100.000 de lei şi reducerea pedepsei de la maximum 7 ani, cât este în prezent, la cinci ani. „Nu este o infracţiune chiar aşa de gravă“, a spus Iordăchescu. UDMR, partid aliat cu PSD în Parlament, s-a oprit tot la 100.000. În schimb, PNL şi USR s-au opus stabilirii unui prag valoric care să decidă răspunderea penală, deci judecătorul e cel care trebuie să hotărască dacă s-a încălcat legea în sens penal sau doar administrativ. 

 

Cărbune din Africa de Sud. Complexul Energetic Hunedoara importă iar prin traderul Vitol (România Liberă)

Mai bine de jumătate din cantitatea de huilă necesară iarna aceasta va veni din import, în condițiile în care minele din Valea Jiului sunt neretehnologizate, s-au făcut disponibilizări și pensionări. După ce iarna trecută nu am importat niciun gram de cărbune, în acest sezon ne vom baza pe huilă adusă din afara țării, deocamdată din Africa de Sud. Primul contract a fost încheiat cu traderul elvețian Vitol, deși achiziții mai vechi de la acesta au ajuns obiectul unor dosare pe masa procurorilor. Guvernul a aprobat în strategia de iarnă ca stocul minim de siguranță să fie de 163.000 de tone.

 

Începe returnarea donațiilor pentru „Cumințenia Pământului” (Jurnalul Național)

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a anunțat că a demarat procedurile premergătoare pentru restituirea donațiilor efectuate în cadrul subscripției publice în vederea achiziționării sculpturii „Cumințenia Pământului”. 
Cine a donat prin depunere de numerar la sediile instituțiilor de credit și prin mandat poștal trebuie să trimită o cerere de restituire, la adresa [email protected], până la data de 31 octombrie 2017,  plus copii ale documentelor de plată.
Cei care au donat prin virament bancar, cu cardul prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro; prin internet banking ori SMS își vor primi banii automat, fără proceduri suplimentare.

 

Ca pe vremea lui Dinu și Dudu (Gazeta Sporturilor)

Dinamo n-am mai adunat atât de puține puncte după 15 etape din sezonul 1978 - 1979. Diferența e că echipa de atunci lua titlul din doi în doi ani, în timp ce actuala generație a roș-albilor n-a mai câștigat campionatul de 11 sezoane.

 
Revista presei românești - 26 octombrie 2017