Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Credibilitatea a ajuns să fie mai importantă decât reducerea taxelor (Ziarul Financiar)

hostiuc_0_4.jpg

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
zf.ro

Imunitate pentru Dumnezei (Adevărul) - Proiectul care ar transforma sistemul sanitar într-unul care să aducă profit de miliarde de euro pe an! (Evenimentul Zilei) - Inițiativă legislativă pentru vândut țigări de sub tarabă (România liberă) - Egalul asigură calificarea (Gazeta Sporturilor)

Credibilitatea a ajuns să fie mai importantă decât reducerea taxelor (Ziarul Financiar)

Editorialistul Cristian Hostiuc insistă pe mesajul venit de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţia care reuneşte cele mai mari companii şi cei mai puternici investitori din România. Aceasta cere guvernului PSD nici mai mult, nici mai puţin decât: Opriţi terapia de şoc! Adică lăsaţi lucrurile aşa cum sunt şi nu schimbaţi din nou Codul fiscal, provocând alt haos. 
„Pur şi simplu, companiile nu mai vor reduceri de taxe sau impozite, pentru ele şi pentru angajaţi, pentru simplul fapt că nu cred că aceste scăderi sunt sus­­tenabile şi în consecinţă vor duce în final la un derapaj fiscal care nimeni nu ştie acum cum poate lovi în cursul valutar, în dobânzile la lei, în retragerea li­ni­i­lor de finanţare externe şi în reducerea ratingului de ţa­ră.
Cu toate că economia României este în cea mai bună formă, de decenii întregi, cu date macro departe de dezechilibrele din anul 2008, investitorii văd numai pericole şi derapaje în faţa ochilor.
Ce explicaţii poţi să dai atunci când guvernul PSD creşte salariile în administraţie (un primar poate să ia 2.500 de euro net la un salariu mediu în România de 500 de euro) fără să existe vreo îmbunătăţire a serviciilor de infrastructură sau măcar de aprobare a proiectelor de investiţii private? Luni de zile, dacă nu chiar ani, zac în sertarele autorităţilor locale investiţii de zeci de milioane de euro care ar aduce în primul rând locuri de muncă în zona respectivă şi venituri mai mari la buget, înaintea profitului companiei. Ce explicaţii poţi să dai când într-un an de creştere economică record, de 6%, investiţiile statului sunt la un minim istoric de un deceniu, pentru că banii strânşi la buget s-au dus pe creşterea salariilor?”
„Nu ştiu cum se face”, scrie Hostiuc în ZF, „dar România, guvernul aflat la pu­­­tere, ratează mari oportunităţi economice, de in­ves­tiţii şi posibilitatea de a recupera din decalajele faţă de ce­­­lelalte ţări foste comuniste, chiar în perioade de creş­tere economică, când costurile de împrumut sunt la minime istorice”.

 

Imunitate pentru Dumnezei (Adevărul)

Redactorul șef adjunct Liviu Avram comentează în editorial inițiativa parlamentară care prevede privilegii penale pentru judecătorii Curţii Constituţionale.
„Din cine ştie ce cotlon al Parlamentului, deputatul minorităţii sârbe, Slavoliub Adnagi, a avut o idee: să confere imunitate penală aproape totală membrilor Curţii Constituţionale. Proiectul a trecut prin cele două Camere ale Parlamentului ca rapidul prin haltă şi a ajuns, fără absolut nicio obiecţiune, înainte de votul final din Senat. Există, totuşi, câteva problemuţe.
Domnul sârbo-deputat a scris prin februarie un proiect de lege prin care judecătorii CCR nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu votul a două treimi dintre membrii Curţii, adică minimum şase din nouă. Din frenezia legiferării, deputatul nu a precizat ce ar trebui să facă, în momentul votului, judecătorul vizat de anchetă: poate vota sau se poate abţine? Căci în legea de funcţionare a CCR este interzisă explicit instituţia abţinerii. Prin urmare, fără nicio altă precizare în proiectul de lege, putem asista la situaţia în care un făptuitor poate determina blocarea propriei inculpări. Ce infractor nu şi-ar dori asta?
Și se naşte întrebarea legitimă: cât de constituţională este exceptarea - neprevăzută de Constituţie - de la aplicarea legii penale a unui cetăţean prin votul unui conclav atât de restrâns – doar nouă oameni – din care şi împricinatul face parte şi are drept de vot? Să vedem ce-o spune despre asta Curtea Constituţinală, dacă se va găsi careva s-o sesizeze”. 

 

Proiectul care ar transforma sistemul sanitar într-unul care să aducă profit de miliarde de euro pe an! (Evenimentul Zilei)

Doctorul Bogdan Andreescu, fost manager al spitalului Colentina din București, afirmă că România ar putea să aibă un sistem de sănătate performant ca în Occident. România ar putea să facă asta în maximum 8-10 ani și ar putea aduce câteva miliarde de euro pe an în țară. Primăria municipiului București ar putea genera locuri de muncă și ar putea duce până la 2 miliarde € pe an și pentru bucureșteni numai din spitalele pe care le are și pe care le-ar putea transforma într-un Oraș Medical. Fostul manager al spitalului Colentina propune crearea unui spital Metropolitan, Crede că presa și opinia publică pot determina politicul să aloce resurse. Medicul mai spune că serviciile trebuie decontate de Casa Național a Asigurărilor de Sănătate la valoarea lor reală. În plus, Andreescu crede că este nevoie de introducerea coplății în adevăratul ei sens ca instrument de finanțare. O coplată de 20 % ar însemna dublarea fondurilor alocate strict activității medicale în spitale.

 

Inițiativă legislativă pentru vândut țigări de sub tarabă (România liberă)

La doi ani după ce o inițiativă similară a fost trecută la categoria „discutate și uitate”, Comisia de sănătate din camera Deputaților se pregătește să abordeze o propunere legislativă inspirată din Regatul Unit și Australia. Inițiativa îi aparține deputatului Costel Lupașcu, de profesie medic. Membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, el vrea ca pachetele cu țigarete să nu mai fie expuse pe rafturile magazinelor și să limiteze acțiunile promoționale. Costel Lupașcu este deputat într-un județ cu rată crescută a contrabandei, Botoșaniul.

 

Egalul asigură calificarea (Gazeta Sporturilor)

FCSB are nevoie doar de un punct cu campioana Israelului ca să se califice în primăvara Europa League, unde n-am mai ajuns de cinci ani. Antrenorul Nicolae Dică și-ar dori ca suporterii FCSB să sărbătorească la Universitate calificarea în primăvara europeană așa cum făceau pe vremuri. Ultima dată când ultrașii Stelei au sărbătorit la Universitate a fost în decembrie 2011, după 3-1 cu AEK Larnaca, rezultat ce a asigurat calificarea în primăvara Europa League.

 
Revista presei românești - 2 noiembrie 2017