Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovind în Dragnea cu revoluția de 3 lei, iar pe Tăriceanu făcându-l obsedat, Iohannis îmbracă geaca roșie pentru un nou mandat (Evenimentul Zilei)

Front comun împotriva mutării contribuţiilor la angajat (Adevărul) - 2 din 3 români, fără medic de familie (Jurnalul Național) - Fața ascunsă a liderilor României (România Liberă)

Lovind în Dragnea cu revoluția de trei lei, iar pe Tăriceanu făcându-l obsedat, Iohannis îmbracă geaca roșie pentru un nou mandat (Evenimentul Zilei)

Președintele Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă menită să îl readucă în prim-planul luptelor din politica internă, domeniu din care a fost absent în ultima lună, practic luînd startul pentru un nou mandat. Pe modelul metaforei cu „elefanții din încăpere”, tema principală de atac a președintelui a fost seria de măsuri fiscale pe care Guvernul Mihai Tudose a prezentat-o săptămâna trecută. Este un subiect în care în rolul de Opoziție fost „confiscat” de sindicatele care au anunțat demararea procedurilor pentru grevă generală. Potrivit unor surse politice, Guvernul vrea să convoace o ședință extraordinară azi în care să fie adoptate aceste proiecte.

 

Front comun împotriva mutării contribuţiilor la angajat (Adevărul)

Duşmanul tuturor salariaţilor români a devenit mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Preşedintele, patronatele, sindicatele, oamenii de afaceri şi analiştii consideră că aceasta este o idee nefericită, deoarece salariile românilor fie vor scădea, fie vor creşte imperceptibil. În timp ce sindicaliştii ameninţă că vor în stradă, iar preşedintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul „să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine cu tărie că „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea“. Pe scurt, planurile Guvernului sunt de a transfera contribuţiile sociale plătite de angajator la angajat şi să scadă procentul total al acestora de la 39,5% la 37,25%, odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Odată cu aceste măsuri, angajatorii trebuie să majoreze salariul brut, pentru ca salariul net al angajaţilor să rămână acelaşi.
În acest context, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) - Frăţia a anunţat, joi, că va începe procedurile pentru declanşarea grevei generale.
Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură. Sindicatele Dacia au confirmat acţiunea de protest anunţată anterior, toţi membrii de sindicat fiind anunţaţi prin intermediul unor flyere că pe 7 noiembrie va fi desfăşurată o amplă mişcare sindicală.

 

2 din 3 români, fără medic de familie (Jurnalul Național)

Medicii de familie din toată țara au protestat, ieri, alături de mai multe organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților, fiind nemulțumiți de subfinanțarea cronică și birocratizarea excesivă a asistenței medicale primare din România, precum și de faptul că, practic, sunt puși în imposibilitatea de a-și face meseria de doctor. Aproape 5 milioane de români înscriși pe listele medicilor de familie vor rămâne fără asistență medicală primară, în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naționale ale Ministerului Sănătății, o situație fără precedent într-o țară membră a Uniunii Europene.

 

Fața ascunsă a liderilor României (România Liberă)

Una dintre cele mai vechi tehnici de citire a feței să numește Al Ferasa și a fost descoperită de beduinii din Peninsula Arabică, cu secole înaintea Islamului. România liberă l-a căutat pe Steven Paul, expert Al Ferasa, pentru a face profilul șefilor de stat ai României din ultimul secol, de la Regele Carol I  la Traian Băsescu. Expertul spune despre acesta că este o persoană încăpățânată cu o latura emoțională puternică, pe care o și poate afișa în public cu ușurință. Este un luptător, se bate pentru propriile idei. De asemenea, este o persoană foarte analitică, plină de viață, dar care se teme foarte tare de moarte.
În cazul lui Ion Iliescu, forma feței și a gâtului trădează o persoană încăpățânată, cu idei fixe, greu de schimbat, și căreia nu îi este ușor să se răzgândească odată ce o idee i-a intrat în cap. Este o persoană care se documentează interacționând cu altele, învățând repede, supraviețuirea fiind foarte importantă pentru ea.
Despre mareșalul Ion Antonescu expertul Al Ferasa spune că este avea o personalitate rece și calculată, fiind un om care își asuma riscuri atunci când lua o decizie. Totuși luarea deciziilor era făcută într-un mod idealist, în funcție de propriile convingeri, iar în momentul asumării lor ar fi mers până în pânzele albe, fără să aibă dubii și gata să sacrifice totul.

 
Revista presei românești - 3 noiembrie 2017