Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legile Justiției scot, din nou, românii în stradă (Adevărul)

Opoziția se lipește din nou de protestatarii #rezist (Jurnalul Național) – Guvernul PSD va decide dacă este şi împotriva sindicatelor, şi a patronatelor cu revoluţia fiscală propusă (Ziarul Financiar) - Guvernul prelungește dezastrul din termoficare (România Liberă)

Legile Justiției scot, din nou, românii în stradă (Adevărul)

Proteste ample față de proiectele de modificare a legilor justiției au avut loc aseară, atât în București, cît și în mai multe orașe din țară, sub sloganul „Nu vrem să fim o națiune de hoți!”.  Peste 30.000 de oameni au ieșit în stradă în toată ţara.
Oamenii au mai scandat ”Justiţie, nu corupţie”, ”Jos Guvernul”, ”PSD ciuma roşie”, ”CCR sluga PSD”. ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Noaptea hoţi, ziua mafioţi”, au sfluturat teaguri tricolore, au suflat în vuvuzele şi au bătut în tobe.
Cum ar urma să arate Legile Justiţiei
Proiectul prevede ca revocarea şefilor parchetelor să se facă de către Consiliul Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justitiei. În legislaţia actuală, revocarea revenea preşedintelui, la propunerea Ministrului Justiţiei.    O amputare a prerogativelor preşedintelui este prevăzută şi la procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. Articolul 53 din legea în vigoare arată că preşedintele României nu poate refuză propunerile de la CSM decât motivat, dar fără a există o limita a numărului de refuzuri. Propunerea actuală limitează numărul de refuzuri la unul singur. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, aceasta ar urma să se transforme într-un organism independent.

 

Opoziția se lipește din nou de protestatarii #rezist (Jurnalul Național)

Protestele de stradă împotriva legilor justiției au coagulat opoziția împotriva majorității PSD-ALDE. Reprezentanții PNL, USR și ai platformei România 100, fondată de Dacian Cioloș, au participat aseară la protestele anticorupție din Piața Victoriei. Nou lider USR, deputatul Dan Barna, nu exclude o alianță cu platforma lui Cioloș până la viitoarele alegeri.

 

Astăzi va fi una dintre cele mai bizare zile ale guvernării din ultimii 25 de ani: Guvernul PSD va decide dacă este şi împotriva sindicatelor, şi a patronatelor cu revoluţia fiscală propusă (Ziarul Financiar)

În pofida controverselor generate de proiectul de mo­di­ficare a Codului fiscal şi a amânării şedinţei de guvern de vineri în care trebuia să se discute trecerea contribuţiilor so­ciale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, in­for­maţiile ZF arată că proiectul urmează să fie adoptat astăzi.
Pachetul de măsuri fiscale anunţat de guvern a primit feedback negativ atât de la oamenii de afaceri, de la consultanţi fiscali, de la antreprenori, cât şi de la sindicalişti.
Principalele măsuri din proiectul de modificare a Codului fiscal sunt trecerea contri­buţiilor sociale de la angajator la angajat şi re­du­­cerea cuantumului acestora de la 39% la 35% din salariul brut, reducerea impozitului pe ve­nit de la 16% la 10% şi aplicarea unui im-pozit de 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu venituri de sub 1 milion de euro pe an.

 

Guvernul prelungește dezastrul din termoficare (România Liberă)

Deși se știa că de la anul va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei la nivel național, primăriile nu au făcut nimic pentru a moderniza sistemele de termoficare. Guvernul vrea acum să ceară o păsuire de la Bruxelles pentru subvenții, ceea ce va însemna iar o amânare a investițiilor. Sute de milioane de lei se scurg anual numai din bugetul Primăriei București pentru a subvenționa încălzirea unei părți a populației Capitalei.