Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Minciuna cu care a câștigat alegerile se sparge în capul PSD (Adevărul)

adevarul.jpg

Prin refuzul surprinzător de a modifica legislaţia fiscală, premierul Mihai Tudose l-a băgat din nou în ceaţă pe şeful său de partid Liviu Dragnea.
Image source: 
adevarul.ro

Sute de mii de companii sunt în aer cu bugetul pe 2018 până ce guvernul decide ce face cu revoluţia fiscală (Ziarul Financiar) - Statul a uitat să plătească facturi de 223 milioane RON (Jurnalul Național) - Criza de sânge din București, rezolvată temporar cu studenți și corporatiști (Evenimentul Zilei) - Contra Denis (Gazeta Sporturilor)

Minciuna cu care a câștigat alegerile se sparge în capul PSD (Adevărul)

În campania electorală de anul trecut, PSD le-a promis bugetarilor majorarea salariilor cu 25%. Un an mai târziu, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu ştiu pe unde să scoată cămaşa, căci oricum nu au bani să mărească lefurile.
Legea salarizării unitare, prin care ar urma să crească lefurile, una dintre marile promisiuni ale lui Liviu Dragnea din campania electorală, este dependentă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Majorarea promisă a salariului brut cu 25%  este însoţită şi de o dublare a contribuţiilor plătite până acum de angajat, astfel încât salariul net ar urma să rămână cam acelaşi. Toată această inginerie, coroborată cu alte măsuri fiscale, ar aduce, în final, o creştere a salariului net cu doar 3, maximum 4 procente, nicidecum cu 25%, aşa cum se lăuda PSD. În ciuda faptului că vorbim de o creştere aproape insesizabilă, mai ales că de la începutul anului s-au scumpit benzina şi rata creditelor bancare, Liviu Dragnea ar putea bifa că a dus la îndeplinire, fie doar pe hârtie, una dintre promisiunile care au ajutat PSD să câştige alegerile parlamentare de anul trecut. 

 

Sute de mii de companii sunt în aer cu bugetul pe 2018 până ce guvernul decide ce face cu revoluţia fiscală (Ziarul Financiar)

Indecizia guvernului obligă însă compa­ni­ile să-şi amâne planurile de afaceri pentru că nu ştiu la ce se pot aştepta anul viitor în pri­vinţa taxelor, factor de care depinde extin­de­rea sau restângerea activităţilor lor. Noul Cod fis­cal ar urma să vină şi cu reduceri de taxe – reducerea impozitului pe venitul salarial de la 16% la 10% şi a CAS cu două puncte pro­centuale. Totuşi măsurile propuse sunt res­pinse şi de sindicate şi de patronate.
„Guvernul este într-o mare belea. Unii responsabili din partidul de guvernământ îşi dau seama că va fi extrem de complicat să gestionezi trecerea contribuţiilor de la anga­jator la angajat, pentru că una este să urmăreşti situaţia a 600.000 de companii din România şi alta a 5 milioane de angajaţi luaţi separat”, comentează economistul Dragoş Cabat.
Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a spus ieri că proiectul de modificare a Codului fiscal va fi analizat în şedinţa de mâine a guvernului. Dar alţi lideri din coaliţia de guvernare tem­porizează.
„Eu nu dau sfaturi Guvernului, dar am făcut o constatare: că nu ştiu dacă cursa contra-cronomentru este cea mai productivă”, spune Călin Popescu-Tăriceanu, şeful ALDE, partid care participă la guvernare alături de PSD.

 

Statul a uitat să plătească facturi de 223 milioane RON (Jurnalul Național)

În timp ce statul face presiuni asupra agenților economici din mediul privat pentru a-și onora obligațiile fiscale, statisticile ne arată că restanțele statului au crescut vertiginos în acest an. La sfârșitul lunii septembrie, arieratele bugetului de stat și ale bugetelor locale ajunseseră la 223 de milioane de lei, înregistrând o creștere cu circa 21 de milioane de lei, comparativ cu luna decembrie a anului trecut. Arieratele statului au ajuns astfel la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, vârful fiind înregistrat în  2012, an ce s-a încheiat cu arierate în valoare de 868 de milioane. Potrivit statisticii Ministerului Finanțelor, datoriile statului către furnizorii de bunuri și servicii mai mari de 120 de zile au explodat în primele nouă luni ale anului.

 

Criza de sânge din București, rezolvată temporar cu studenți și corporatiști (Evenimentul Zilei)

Pentru a face față numărului din ce în ce mai mic de donatori de sânge, Centrul de Transfuzii Sanguine al Capitalei desfășoară, de ani de zile, toamna, campanii prin facultățile din oraș. Trei săptămâni, patru facultăți: Academia de Poliție și Școala de Jandarmi, Medicină, Facultatea de Construcții. „Studenții sunt o soluție pentru că ei sunt laolaltă, la facultate, sunt mai altruiști, sunt mai receptivi, avem șanse să luăm un număr mare de pungi de sânge de la ei”, a declarat pentru evz managerul Centrului dr.Doina Goșa. Echipa mobilă reușește să dubleze cantitatea de sânge donată la centru.

 

Contra Denis (Gazeta Sporturilor)

Convocarea la Națională a lui Alibec, atacantul care nu am mai marcat în Liga 1 din 3 mai, aprinde lumea fotbalului.
Panduru și Cornel Dinu critică dur decizia selecționerului, considerând-o o mutare propagandistică. Ienei, Pițurcă și Cămătaru susțin că jucătorul merită sprijinit.

Revista presei românești - 7 noiembrie 2017.