Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Culisele tensiunilor pe tema Codului Fiscal. Tudose vrea să-l lase pe Dragnea să ia toate castanele! (Evenimentul Zilei)

dragnea_tudose.jpg

Evenimentul Zilei scrie că în PSD se făceau ieri pronosticuri legate de cine va deconta un eventual pas greșit al Guvernului, premierul sau președintele formațiunii
Sursa imaginii: 
RFI

Zi de foc la Guvern (Cotidianul) - Trenurile CFR întârzie 12.500 de minute pe zi (Jurnalul Național) - România riscă să rămână fără energie (România Liberă)

Zi de foc la Guvern (Cotidianul)

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal urmează să fie adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului. Ședința de Guvern a fost programată pentru ora 15.00.
Ordonanța va prevedea şi contestata măsură a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii.
Actul normativ ar urma să fie adoptată în ciuda protestelor pe care le-a generat, cel mai recent fiind cel de marți al angajaților de la Dacia.
Comunitatea „Corupţia Ucide” a lansat un apel pe Facebook pentru organizarea unei manifestaţii împotriva modificării Codului Fiscal, în Piaţa Victoriei.
„8 noiembrie este Miercurea Neagră pentru economia României. Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare...vom fi în Piața Victoriei pentru a opri această nouă OUG toxică. Facem apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere prin rotație angajaților, pentru a veni alături de noi”, au scris pe pagina evenimentului organizatorii.

 

Culisele tensiunilor pe tema Codului Fiscal. Tudose vrea să-l lase pe Dragnea să ia toate castanele (Evenimentul Zilei)

Schimbările pe care PSD dorește să le aplice Codului Fiscal au provocat un nou episod tensionat la vârful coaliției de guvernare, unde premierul Mihai Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea duc fiecare o luptă pentru supraviețuire politică. Primul este speriat de amenințarea sindicatelor și a ONG-urilor cu proteste în stradă, al doilea nu vrea să renunțe la programul de guvernare al PSD. 
Potrivit surselor evz , este cunoscut la nivelul Guvernului faptul că Tudose are o ambiție personală ca, în timpul mandatului său de premier, România să intre în Schengen și să scape de MCV. Din acest motiv, nu vrea să riște adoptarea unor măsuri fiscale care i-ar periclita mandatul. 

 

Trenurile CFR întârzie 12.500 de minute pe zi (Jurnalul Național)

Întârzierea medie zilnică a trenurilor CFR Călători a fost de 12.500 de minute, în primele nouă luni din 2017 , 70% din cauze fiind provocată de CFR Infrastructură, a declarat ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Pot să admit o cauză care ține de intemperii, dar doar 5% din cauze sunt datorate vechimii materialului rulant, a condiții tehnice în care se află materialul rulant, 70% sunt datorate lui CFR Infrastructură, care, atunci când a avut probleme cu infrastructura de cale ferată, cum a procedat? De regulă, dacă îmi permiteți o paralelă, ca pe șosea, când apare o problemă, să pună mesaje precum „Ocoliți”, „Reduceți viteza!” și le uită acolo 2 ani de zile, a argumentat Stroe. Ministrul Transporturilor a anunțat că vor fi analizate toate restricțiile feroviare impusă de CFR. „Am dispus să fie analizate toate restricțiile din ultimii 2 ani de zile, 2016 integral și 2017, la zi, să vedem când s-au instituit și cum a fost remediate cauzele”, a spus ministrul.

 

România riscă să rămână fără energie (România Liberă)

Bilanțul ultimelor 11 luni de guvernare arată decizii catastrofale luate în domeniul energetic. Acapararea resurselor pentru investiții ale companiilor și numirea unor persoane fără expertiză în domeniu în fruntea societăților strategice vor avea impact pe termen lung. Toate măsurile din acest an înrăutățesc grav starea unui sector și așa aflat în suferință.
Liberalii au depus ieri o moțiune simplă, în care au acuzat PSD că duce sectorul energetic spre dezastru. PNL l-a criticat dur pe ministrul Energiei, Toma Petcu, pentru modul cum a pregătit programul de iarnă, pentru  acapararea companiilor de stat, unde au fost instalate în funcții de conducere persoane neprofesioniste, lipsa investițiilor în mentenanță și dezvoltare, scumpirea carburanților și a energiei, care a anulat creșterile salariale. 
Totuși, potrivit informațiilor de ultimă oră, înregistrarea moțiunii a fost respinsă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, decizie care încalcă uzanțele parlamentare.

 
Revista presei românești - 8 noiembrie 2017.