Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manual de capturare a unui stat. Câteva observații despre dosarul Dragnea - Tel Drum (Hotnews)

cristi-pantazi.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
hotnews.ro

Dosarul lui Dragnea declanșat de Oficiul European Antifraudă (Adevărul) - DNA îi face cv-ul lui Dragnea (Jurnalul Național) - DNA a lovit la vârful PSD înainte de moțiunile de cenzură (Evenimentul Zilei) - Dragnea, cu un dosar penal mai aproape de ieșirea din politică (România Liberă)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (55 de ani), a fost pus ieri sub acuzare în cel de-al treilea dosar penal. Acuzaţiile procurorilor DNA sunt dintre cele mai grave.
Dosarul lui Dragnea declanșat de Oficiul European Antifraudă, titrează astăzi Adevărul. Ziarul publică și o galerie foto care reflectă lupta PSD împotriva justiției. Dacă ați uitat de momentul din 1997 când Adrian Năstase, Dan Ion Popescu și Miron Mitrea erau în fruntea pesediștilor care-l însoțeau pe Gabriel Bivolaru la Parchetul General, Adevărul ne reamintește acest moment. Găsiți pe prima pagină a aceluiași ziar fotografia din 2011 a unui grup de pesediști în apărarea baronului de Argeș Constantin Nicolescu. Printre cei care se disting în fotografie: Victor Ponta, Adrian Năstase, Titus Corlățean Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Adrian Severin, Marian Vanghelie.
DNA îi face CV-ul lui Dragnea, scrie Jurnalul Național. Publicația ne spune că noul dosar în care șeful PSD a fost pus sub acuzare are o istorie de peste 16 ani. Acuzațiile sunt constituirea unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu și alte două infracțiuni de obținere de fonduri europene cu documente false. Faptele în cauză au mai fost cercetate, tot de procurorii DNA, în urmă cu câțiva ani, dar cazul a fost închis din lipsă de probe.
DNA a lovit la vârful PSD înainte de moțiunile de cenzură, notează la rândul său Evenimentul Zilei.  Publicația remarcă momentul ales de DNA pentru a declanșa  urmărirea penală împotriva președintelui social-democrat, Liviu Dragnea. Coaliție de guvernare se confruntă cu proteste legate de Codul Fiscal și legile justiției, iar PNL  pregătește o moțiune de cenzură în Parlament. Este a treia tentativă de răsturnare a Guvernului, în ultimii doi ani de zile, în care dosarele instrumentate de procurorii anticorupție își fac simțită prezența în epicentrul unor convulsii politice.
În fine,  România Liberă reflectă același subiect, aceleași informații, cu un alt titlu: Dragnea, cu un dosar penal mai aproape de ieșirea din politică.
Manual de capturare a unui stat. Câteva observații despre dosarul Dragnea - Tel Drum, pe portalul Hotnews.ro. Redactorul șef Cristian Pantazi scrie astfel:
"Noul dosar DNA în care Liviu Dragnea e acuzat că a constituit un grup infracțional organizat în jurul Tel Drum arată detaliile pe care le intuiam cu toții de ani buni. Dosarul, pornit de la o sesizare a antifraudei din UE, documentează nașterea, creșterea și înflorirea unui mic baron local transformat în lider național. A fost nevoie de exasperarea UE în fața sumelor imense furate pentru a documenta o felie din sistemul de putere care a capturat statul formal. Timp de un deceniu și jumătate, statul român a fost orb: SRI, DNA, ANAF, Antifrauda, Curtea de Conturi - nimeni nu a văzut nimic...
Impactul dosarului asupra proiectului de castrare a luptei anti-corupție va fi major. Cu o condamnare definitivă, un dosar în instanță și cel nou proaspăt deschis, lui Dragnea îi va fi foarte greu să mai convingă pe cineva că pachetul de legi moșit de Tudorel Toader și însușit de tripleta magică Iordache - Șerban Nicolae - Nicolicea are altă menire decât scăparea liderului PSD. Orice încercare de a susține contrariul, chiar și cu toată propaganda aliniată, va fi ridicolă, sub greutatea acuzațiilor făcute cu girul unei instituții a Uniunii Europene. În măsura în care accelerează procesul de mutilare a legilor în Parlament, acest nou dosar și complică lucrurile. Cine va mai crede de aici încolo că modificarea legilor justiției nu este altceva decât tentativa de a-l scăpa pe liderul PSD de problemele penale? Atmosfera publică se va tensiona teribil", anticipează redactorul șef Hotnews.ro Cristian Pantazi.

Revista presei românești - 14 noiembrie 2017
618