Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doar un stat paralel? Nu, zeci! (Adevărul)

statele_paralele.jpg

Statele parelele de sub Statul lui Dragnea
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Dosarul Tel Drum: Prejudiciu mare, inculpați aproape săraci (Jurnalul Național) - Creşterea economică record nu susţine cursul (Ziarul Financiar) - Bacteriile românești, cele mai rezistente la antibiotice din Europa (România liberă) - Start la Gaudeamus 2017 (Evenimentul Zilei) - A venit rândul lui Claudiu! (Gazeta Sporturilor)

Dosarul Tel Drum: Prejudiciu mare, inculpați aproape săraci (Jurnalul Național)

Președintele PSD., Liviu Dragnea, a fost chemat, aseară, la DNA, pentru a-i fi adus la cunoștință faptul că averea sa, precum și a celorlalți inculpați din dosarul Tel Drum, urmează să fie puse sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului, în cazul în care instanțele de judecată vor pronunța condamnări. Dragnea a precizat că nu este firesc să afle din presă despre acest sechestru și acuză instituțiile de forță că l-au transformat într-o țintă. Suma de recuperat e de peste 125 milioane de lei. Averea lui Liviu Dragnea nu depășește 625.000 de euro. OLAF cere recuperarea a 21 milioane de euro.

 

Doar un stat paralel? Nu, zeci! (Adevărul)

„Liviu Dragnea and co. vorbeau despre existenţa unui stat paralel în România. Nu e doar unul, sunt zeci de astfel de state paralele! Este poate pentru prima dată când sunt de acord cu Liviu Dragnea vizavi de statul lui paralel!”, scrie pe blogurile Adevărul Teodor Răileanu, psiholog și consultant politic.
„Să luăm câteva la rând: 
Statul paralel diaspora – jumătate din forţa de muncă a României (majoritatea tineri şi la maximum de productivitate) este plecată peste hotare. Sunt nostalgici după România, dar nu s-ar întoarce. 
Statul paralel urban – românii din oraşele mari ale ţării sunt din ce în ce mai departe de satele depopulate, îmbătrânite şi sărăcite. În oraşe există mall-uri, ceva slujbe, asfalt, luptă pentru un loc mai în faţă; în sate sunt majoritar asistaţi social, fără muncă, fără bani, fără perspectivă. 
Statul paralel IT – cel al programatorilor. Tineri, câştigă foarte bine, lucrează în condiţii civilizate, sunt curtaţi de grămezi de firme occidentale. Nu au nici o legătură cu România abrutizată, plină de şpăgi şi interese sau relaţii.Ies în stradă să protesteze pentru democraţie şi alte nimicuri. 
Statul paralel medici – hiperşcolarizaţi şi hiperspecializaţi, nu pleacă din ţară numai dacă sunt prea în vârstă şi au familii captive în România. Cresc într-o educaţie superioară cu o cultură profesională de cea mai înaltă treaptă. Dacă nu lucrează în sistemul privat, fie nu au loc în sistemul sanitar de stat, fie sunt umiliţi prin salarii ridicole şi şpăguiţi că „doar aşa merge la doctor”.
Statele paralele ale administraţiilor locale – sistemul PCR (pile, cunoştinţe, relaţii) funcţionează semidependent de Statul în sine. Primarii (oraşe şi comune deopotrivă) îşi fac agenda paralelă faţă de guvern, funcţionarii din instituţii, paralel faţă de primari.
Enumerarea poate continua în neştire.
Peste tot sunt state paralele, iar Dragnea are dreptate să fie nemulţumit. Ritmul de unificare a tuturor acestor segmente disparate sub umbrela unui SINGUR STAT este mult prea lent.  Le adresez un îndemn tuturor celor care încă mai cred că izolarea în propria lor bulă socială îi va feri oarecum de acest fenomen centralizator al Statului-celui-mai mare-partid-din-România-a-lui-Dragnea: gândiţi-vă de ce în ultimele douăsprezece luni aţi fost mai nervoşi, mai stresaţi şi parcă lucrurile au mers mai greu”.

 

Creşterea economică record nu susţine cursul (Ziarul Financiar)

Cursul de schimb a bătut ieri un nou minim istoric, BNR afişând ieri un curs oficial de 4,6551 lei pentru un euro, cel mai slab leu de la apariţia monedei unice euro­pene. 
Comparativ cu nivelul de la începutul anu­lui leul înregistrează o depreciere de aproape 3%, ceea ce înseamnă că un investitor care a pariat pe slăbirea leului în ianuarie a câştigat teoretic de trei ori mai mult decât o persoană care şi-a plasat banii în depozite bancare. 
O depreciere anuală de 3-4% a leului ar putea fi noua normalitate în următoarea perioadă, având în vedere politica de flexi­bilizare a cursului adoptată de Banca Naţională. În plus, analiştii, dar şi bancherii afirmă că actuala depreciere a monedei locale nu reprezintă nicidecum „un dezastru pe piaţa valutară“.

 

Bacteriile românești, cele mai rezistente la antibiotice din Europa (România liberă)

Problema rezistenței la antibiotice a captat atenția publicului românesc doar după tragedia de la Colectiv, când mai multe victime internate în spitalele românești au fost colonizate cu bacterii rezistente, îngreunând tratamentul unor răni deja foarte complicate.
De altfel, înalți oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr.  Marc Sprenger, au atras atenția încă din 2014 că România se află în „zona roșie” și că soluțiile depind în mare măsură de „voința politică”. În 2016, au fost implementate mai multe acțiuni menite să încurajeze utilizarea rațională și ponderată  a antibioticelor și să limiteze fenomenul rezistenței la antibiotice. Însă, cu cât momentul Colectiv s-a îndepărtat, cu atât elanul autorităților a scăzut, ajungându-se ca în 2017 să se înregistreze stagnări în mai multe zone de acțiune. Situația consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plasează România pe locul al 4-lea.

 

Start la Gaudeamus 2017 (Evenimentul Zilei)

Peste 300 de edituri cu zeci de mii de volume vin la Romexpo la Târgul de Carte care începe azi și se termină duminică. Deopotrivă târg de carte și cafenea literară, Gaudeamus propune în acest an un maraton de peste 800 de evenimente culturale.

 

A venit rândul lui Claudiu! (Gazeta Sporturilor)

Miriuță a pierdut și vestiarul, și încrederea șefilor. E ca și demis de la Dinamo, Niculescu se pregătește să îi ia locul. Șefii din Ștefan cel Mare vor să facă încă de acum mutarea, dar tehnicianul Voluntariului ar prefera să-i preia pe „câinii” abia în iarnă.

 
Revista presei românești din 22 noiembrie 2017