Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coloana vertebrală a României. Această țară merită salvată (Republica)

alberto.jpg

Proteste București, 26 Noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
Alberto Groșescu

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în oraşele din ţară şi străinătate (Gândul) - Ziua României vine cu amenzi pentru românii din Diaspora (Adevărul) - Noul Duster, un pariu de 3,6 miliarde de euro pe uzina de la Mioveni (Ziarul Financiar)

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în oraşele din ţară şi străinătate (Gândul)

Aproximativ 15.000 de oameni au mărşăluit din Piaţa Victoriei către Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, dar şi de ordonanţa privind schimbările fiscale.
Protestatarii au manifestat şi în faţa sediului Curţii Constituţionale, dar şi la ministerul Justiţiei, cerând demisia ministrului Tudorel Toader. Traficul a fost blocat, rând pe rând, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în condiţiile în care manifestanţii au mărşăluit dinspre Piaţa Victoriei către Parlament. Au existat şi momente de tensiune, după ce mai mulţi jandarmi călare au încercat să realizeze un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să înainteze din Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, unii oameni speriindu-se de animale.
Protestatarii au adus pancarte cu mesaje precum "Un popor care votează corupţi, hoţi şi trădători nu este victimă, este complice ", "Noul cod fiscal- noua ordine a jafului", "Nu va fi pace fără justiţie socială" şi au scandat "Hoţii", "Demisia", "PSD, ciuma roşie" sau "Jos Tăriceanu, Dragnea şi tot neamul".
Proteste au fost și la Cluj, Timișoara, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța, Brașov, Alba Iulia, dar și  la Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Baia Mare, Sighișoara.
Românii au protestat şi în afara graniţelor ţării la Londra, Milano, Amsterdam, Roma sau Oslo.

 

Coloana vertebrală a României. Această țară merită salvată (Republica)

"Tupeul lor, al celor aflați la putere, i-a scos din nou pe oameni din case duminică seara:, comentează jurnalistul Florin Negruțiu. "Puterea arogantă și disprețuitoare, reprezentată de PSD, ALDE și toată armata de propagandă de la televizor. Cetățenii pe care i-am văzut în stradă sunt pur și simplu sătui să mai fie prostiți în față... Nu poți să accepți că trăiești bine, așa cum ți se livrează seară de seară din punctajele guvernamentale, când tu constați pe pielea ta că trăiești mai rău. 
„Nu vrem să fim o nație de hoți”. Catalizatorul protestului rămâne Justiția. Problema de fond nu este că oamenii nu înțeleg sau nu au citit legile justiției, ci că nimeni nu vrea ca reforma Justiției să fie făcută de PSD-ul lui Liviu Dragnea, de ALDE-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, de trioul Iordache - Șerban Nicolae - Nicolicea și după calapodul fixat de televiziunea lui Dan Voiculescu. 
Un condamnat penal și inculpat în două dosare de corupție vrea „să reformeze” Justiția. Un premier fără card și cu o gândire economică de tractorist de CAP vrea să „reformeze” fiscalitatea. Codurile Justiției și codurile fiscale sunt doi din cei trei piloni pe care se sprijină o societate. PSD și ALDE i-au dinamitat în 2017 pe amândoi. Cel de-al treilea, Educația, este susținut de un ministru semianalfabet și pus în operă de cel mai gângav Guvern pe care l-a avut România în ultimele trei decenii. Ieșirea oamenilor în stradă este o reacție sănătoasă a societății în fața imposturii, prostiei țanțoșe, analfabetismului funcțional cocoțat în primele demnități ale țării...". Integral pe republica.ro.

 

Ziua României vine cu amenzi pentru românii din Diaspora (Adevărul)

Potrivit legislaţiei în vigoare, toţi românii care au părăsit ţară după 30 ianuarie 2012, sunt obligaţi să işi schimbe rezidenţa fiscală în ţara unde lucrează. De asemenea trebuie sa işi schimbe rezidenţa fiscală şi românii care au plecat înainte de 2012 dar au mai avut venituri şi in România. Şi românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunţe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare. Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular şi nu vor cere schimbarea rezidenţei fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.

 

Noul Duster, un pariu de 3,6 miliarde de euro pe uzina de la Mioveni (Ziarul Financiar)

Cea de-a doua generaţie a SUV-ului Duster, cel mai scump mo­del asamblat la Mioveni şi care reprezintă în acest mo­ment peste 60% din producţia uzinei, poate aduce 3,6 mld. euro anual în România şi poate duce Automobile Dacia la afaceri anuale de peste 5 mld. euro, faţă de 4,6 mld. euro anul trecut. Anual producţia de Duster s-a clasat la circa 180.000 de unităţi, iar cu noul model estimările sunt ca volumele să treacă de 200.000 de unităţi anual. Mai mult, surse din cadrul Dacia spun că pentru prima dată în ultimii zece ani Grupul Renault ia în calcul creşterea capacităţii de producţie a uzinei dincolo de pragul de 350.000 de unităţi pentru a face faţă cererilor pentru noul Duster dar şi pentru celelalte modele din gama Dacia. Acest lucru va pune o presiune imensă pe infrastructura rutieră şi feroviară a României, în contextul în care numărul de kilometri de drum rapid ce trebuia des­chişi circulaţiei anul acesta au scăzut de la 90 la 45, iar tre­nurile circulă cu o viteză medie similară cu a unei biciclete din cauza lipsei investiţiilor.

 
Revista presei românești - 27 noiembrie 2017