Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea şi Tăriceanu au tras cortina de fier între România şi SUA (Adevărul)

tariceanu_dragnea.jpg

Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea şi-au găsit noi duşmani: americanii
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Supraacciza la carburanți nu a adus mai mulți bani la buget (România liberă) - Boala care omoară un român pe oră poate fi confundată cu o răceală şi de multe ori nu e depistată la timp (Gândul)

Dragnea şi Tăriceanu au tras cortina de fier între România şi SUA (Adevărul)

În numele întregului Parlament, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au bătut obrazul diplomaţiei americane, după ce SUA au îndemnat ca în legile Justiţiei să nu fie incluse prevederi care afectează lupta împotriva corupţiei. PSD consideră că America a încălcat suveranitatea României. Opoziţia consideră că PSD a călcat în picioare Justiţia. Preşedintele Klaus Iohannis a tăcut.
Adevărul explică de ce s-au supărat americanii, cu accent pe încă o decizie revoltătoare luată de Comisia prezidată de Florin Iordache, autorul celebrei Ordonanţe 13. E vorba de un amendament referitor la suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor. Forma actuală a legii prevede că un magistrat este automat suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în momentul în care este trimis în judecată. PSD a adăugat doar un cuvânt, dar care schimbă radical sensul legii. Noua formă precizează că judecătorul sau procurorul trimis în judecată „poate fi suspendat de CSM“. Deci suspendarea nu se mai aplică automat, ci în urma unui vot al CSM, o instituţie în care se dau adesea lupte politice.
Deputatul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat, arată paradoxul modificării operate de majoritatea PSD-ALDE: un judecător cu probleme penale ar ajunge în situaţia de a ajudeca o altă persoană, evident, cu probleme penale.
Când vine vorba despre paternitatea politică a pachetului de legi privind Justiţia, PSD şi Guvernul Tudose dau vina unul pe altul.  Spre exemplu, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că mesajul transmis de SUA se referă la pachetul iniţial de legi elaborat de Ministerul Justiţiei, dar care a fost ulterior modificat în Comisia parlamentară.
De partea cealaltă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că, în pofida faptului că el a elaborat pachetul legislativ, parlamentarii PSD sunt cei care l-au depus, tehnic, în Parlament, deci partidul e responsabil. „Comunicatul Departamentului de Stat vorbeşte despre proiectul de lege care se află în Comisia specială, proiect de lege care apare ca iniţiativă parlamentară a unui număr de 11 parlamentari, proiect de lege care se află în dezbatere la Comisie“, a explicat Toader.
Legile Justiţiei au fost preluate şi însuşite, forţat, de majoritatea PSD-ALDE, după ce premierul Mihai Tudose a refuzat să-şi asume „paternitatea“ politică a proiectului elaborat de Tudorel Toader. Întrebat dacă e de acord cu modificările operate de Comisia Iordache la legile Justiţiei, în condiţiile în care proiectul a pornit de la Ministerul Justiţiei, premierul a răspuns: „Nu sunt legile Ministerului Justiţiei. Dacă erau ale Ministerului Justiţiei, erau la guvern, plecau de la guvern ca proiect de lege iniţiat de  guvern“.

 

Supraacciza la carburanți nu adus mai mulți bani la buget (România liberă)

În ciuda creșterii economice care o concurează pe cea a Chinei, România rămâne codașă la capitolul încasări bugetare, mult sub nivelul preconizat la o asemenea amploare a Produsului Intern Brut.
Cu toate că explozia PIB se bazează pe stimularea excesiva consumului, nici măcar din TVA Ministerul Finanțelor nu a reușit să strângă semnificativ mai mulți bani, la acest subcapitol înregistrând o modestă creștere de 0,5%. De asemenea, încasările din accize continuă să se păstreze sub nivelul celor de anul trecut, deși, pentru a forța creșterea colectării, Guvernul a introdus, la 15 septembrie și 1 octombrie, o supraacciză importantă la carburanți, la care se aplică și TVA. Totuși, așa cum arată cifre publicate de Ministerul Finanțelor, la finele lunii octombrie veniturile din accize erau mai mici cu 3% față de perioada similară anului trecut.

 

Boala care omoară un român pe oră poate fi confundată cu o răceală şi de multe ori nu e depistată la timp: „A fost un coşmar şi trăiesc şi acum un coşmar” (Gândul)

Un român moare în fiecare oră de cancer pulmonar. Diagnosticul rapid şi accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor şansele de supravieţuire de la 11%, procentul dramatic la care se situează acestea în prezent, la 55%. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivităţii bolii şi a faptului că este depistat în stadii avansate. Potrivit ultimelor date, în 2015, 10.335 de români au murit din cauza cancerului pulmonar.
Aceste statistici negre apar, în primul rând, din cauza lipsei de informare a pacientului român. Simptomele cancerului pulmonar sunt greşit interpretate de pacienţi, iar cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent. 

 
Revista presei românești - 29 noiembrie 2017.