Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aritmetica schismei din PSD: doar zece organizații vor face mitinguri pro-Dragnea (Adevărul)

liviu_dragnea_si_mihai_tudose

liviu_dragnea_si_mihai_tudose_in_conferinta_de_presa.jpg
Sursa imaginii: 
RFI România

Pentru cine se bate Firea (Gândul) - Bugetul pe 2018, asul din mâneca lui Tudose (Jurnalul Național)

Aritmetica schismei din PSD: doar zece organizații vor face mitinguri pro-Dragnea (Adevărul)

Doar 10 mari organizaţii PSD vor face cu certitudine mitinguri de protest faţă de „statul paralel“, cu precădere cele conduse de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. În rest, lideri PSD din teritoriu se feresc să scoată lumea în stradă
Printre organizaţiile care nu vor mitinguri se numără Vrancea, condusă de Marian Oprişan, cel care, potrivit unor surse politice, a refuzat să vină la şedinţa convocată de Liviu Dragnea la sediul central al partidului. Nici Dragoş Benea, de la Bacău, nu vrea să scoată lumea în stradă, în timp ce Cătălin Nechifor, liderul organizaţiei Suceava, a promis că va face miting numai dacă toate filialele din ţară îşi asumă că vor organiza proteste, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră. De asemenea, Liviu Dragnea nu va putea conta nici pe organizaţia Dâmboviţa, controlată de Adrian Ţuţuianu, cu care se află la cuţite după ce l-a lăsat fără funcţia de ministru al Apărării. Şi Braşovul este potrivnic, în condiţiile animozităţii dintre Dragnea şi Constantin Niţă, fost ministru al Energiei în guvernarea Ponta. Cât despre filialele din Ardeal, liderii PSD oricum nu aveau aşteptări, întrucât zona e dominată de electorat liberal. 
Cel mai mare miting se va desfăşura la Craiova, acolo unde Claudiu Manda, liderul organizaţiei şi şeful Comisiei SRI, a promis că va scoate în stradă 20.000 de oameni. „Acolo e vorba şi de orgoliul lui Manda“, a comentat, amuzat, unul dintre vicepreşedinţii partidului. 
Un alt miting important va avea loc în Bucureşti, coordonat de primarul general Gabriela Firea, deşi cei şase primari de sectoare cam strâmbă din  nas.

 

Își va da jos PSD guvernul pentru a doua oară? Care sunt șansele lui Tudose (Adevărul)

Ion M. Ioniță atrage atenția în editorial că „La prima vedere, între momentul Grindeanu și momentul Tudose în structura de monolit a partidului nu au apărut schimbări, iar, dacă liderul PSD și cercul său apropiat de baroni vor da semnalul decisiv, va urma și mazilirea lui Tudose. 
Dar există și deosebiri între situația partidului la demiterea lui Grindeanu și momentul de față.
Atunci, era vorba despre un premier izolat, o personalitate ștearsă.
Între timp, s-au întâmplat câteva lucruri. Tudose a marcat o victorie de etapă la sfârșitul crizei provocate de remanierea doamnelor Plumb și Shhaideh. Discuțiile de atunci au fost foarte dure, iar Tudose a obținut sprijinul baronilor care nu și-au mai dorit un alt episod Grindeanu. 
Mai important, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în al treilea dosar.
Baronii PSD știu foarte bine că resursele lui Liviu Dragnea de a mai rămâne la conducerea partidului se diminuează pe zice trece.
Efectele să văd în partid pe două direcții. Pe de o parte, asistăm la radicalizarea discursului împotriva Justiției, a Uniunii Europene, a Statelor Unite. Pe de altă parte, baronetul PSD ezită să se angajeze la acțiuni de forță, cum ar fi mitingurile împotriva statului paralel.
Și radicalii, și moderații, se pregătesc, de fapt, de schimbarea leadership-ului PSD. Moderații așteaptă să vadă unde bate vântul, iar radicalii își caută cele mai bune poziții din care s-ar lansa în lupta pentru succesiunea lui Liviu Dragnea...”. Integral în Adevărul.

 

Pentru cine se bate Firea (Gândul)

Pentru jurnalistul Marian Sultănoiu, senior editor gandul.info, „Lucrurile sunt simple: Gabriela Firea se luptă pe viaţă şi pe moarte cu oricine crede dumneaei că-i ameninţă poziţia de viitor candidat la preşedinţia republicii.
Nu este o mare filozofie strategia vicepreşedintei PSD: câtă vreme Liviu Dragnea este preşedinte în Kiseleff – unul cu probleme de drept, care îl împiedică să candideze, el însuşi, pentru Cotroceni, în 2019 -, Firea e prima pe lista candidaţilor social-democraţi în cursa către fotoliul de preşedinte al României.
Una dintre primele voci care s-au pronunţat împotriva lui Grindeanu, din momentul în care fostul premier începuse să devină o posibilă soluţie de preluare a conducerii partidului din mâinile lui Liviu Dragnea, a fost actualul primar. 
După mai puţin de o jumătate de an de la debarcarea neascultătorului vocii lui Dragnea, Sorin Grindeanu, iată că şi actualul premier, Mihai Tudose, dă semne de nesupunere. Cine este primul şi cel mai vehement critic al său? Aţi ghicit, ne-mblânzitul cerber al preşedintelui Dragnea, Gabriela Firea.
Două sunt marotele Gabrielei Firea la nivel de relaţionare cu oamenii importanţi din partid: cine iese din cuvântul lui Dragnea e securist, şi e limpede că vrea să-i ia locul acestuia. Iar dacă cineva e securist şi urmăreşte să-i ia locul lui Dragnea, e prieten cu sistemul.
Bine, dar chiar să-i acuzi pe toţi premierii numiţi de Dragnea că sunt uzurpatori şi SRI-şti, asta înseamnă că loveşti chiar în cel care i-a numit. Păi, e frumos să crezi despre PSD că e un partid condus, nemijlocit, de statul paralel?” 

 

Bugetul pe 2018, asul din mâneca lui Tudose (Jurnalul Național)

Executivul trebuie să adopte bugetul pentru anul 2018 și să-l trimită în pParlament. Proiectul de buget și împărțirea banilor este o ocazie bună pentru premierul Mihai Tudose să câștige sprijinul baronilor. Prim-ministrul poate negocia cu fiecare în parte o eventuală susținere politică în schimbul finanțării anumitor proiecte. Un rol important îl joacă vicepremierul Paul Stănescu, care, deși prezent la discuția cu Dragnea și cu cei câțiva lideri locali, este gata oricând să joace în tabăra lui Tudose dacă simte că aceasta va fi tabăra câștigătoare. Un lucru este cert, varianta în care premierul Tudose să fie înlăturat din fruntea Guvernului fie în urma unei moțiuni de cenzură, fie ca urmare a neadoptării Bugetului este exclusă de toate părțile din partid.

 
Revista presei românești - 5 decembrie 2017