Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România a pierdut o conştiinţă (Ziarul Financiar)

Regele Mihai, omagiat într-o şedinţă solemnă a Parlamentului

Pe cine reprezintă, astăzi, Casa Regală? (Gândul) - Dosarul 6069, opera secretă a lui Ceauşescu! Securitatea a muncit PATRU DECENII la OPERAŢIUNEA REGALĂ (Evenimentul Zilei) - Majestatea Sa, Cerul (Gazeta Sporturilor) 

România a pierdut o conştiinţă (Ziarul Financiar)

O dată cu dispariţia Regelui României Mihai I se încheie definitiv un capitol din istoria ţării. România a pierdut nu doar un rege, ci şi o conştiinţă a fiinţei sale. La 25 octombrie 2011 Mihai I avea să rostească în Parlamentul României, acum republică, o frază care va rămâne peste ani. Regele care nu şi-a revendicat tronul, căruia, în primii ani ai tinerei republici, i-a fost interzisă şederea în ţara de pe tronul căreia fusese alungat de puterea comunistă, avea să afirme cu înţelepciune de patriarh, de la înălţimea celor 90 de ani ai săi: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri“.
Regele a murit ieri, la 96 de ani. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional, iar clasa politică s-a grăbit să-i aducă omagii. Dar nu mereu a fost aşa. Mihai I a stat departe de ţară peste 40 de ani, după ce a fost obligat să abdice. Iar în primii ani de după căderea comunismului, noua putere nu a dorit să reînnoade prezentul cu trecutul, iar Regele a rămas în continuare suspendat în Istorie şi în Exil. Au existat oameni care au crezut în revenirea Monarhiei. Dar şi mai mulţi au fost cei care au crezut - idealizând - într-o reînnodare a epocii interbelice cu prezentul postcomunist. Utopie sau nu, această idee a ajuns la capăt de drum. Singurul care ar mai fi putut să o pună în practică a intrat în Istorie.
Rămân faptele lui. „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.“ Acesta pare să fi fost testamentul lui.
Regele Mihai, de la tribuna Parlamentului, în octombrie 2011: „ Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru...România are nevoie de autostrăzi, porturi, aeroporturi moderne ca să fie independentă, iar şcoala este piatra de temelie a unei societăţi. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească“.

 

Pe cine reprezintă, astăzi, Casa Regală? (Gândul)

„Astăzi începe un nou timp pentru Casa Regală” a spus, după moartea Regelui Mihai, custodele Coroanei, Principesa Margareta, urmaşa oficială la tron a fostului suveran. Mi-e teamă, însă, notează jurnalistul Marian Sultănoiu  într-un comentariu pe portalul gandul.info, că pentru actuala Casă nu mai poate începe nimic bun. În acest moment s-a întâmplat doar să ni se stingă, definitiv, şansa de a fi reprezentaţi, în lume, cu demnitate şi fermitate, aşa cum a făcut-o ultimul rege al României, cu sau fără tron.
Reprezentanţi ai statului avem destui. Simboluri nu mai avem. Personalităţi. Caractere. Regele Mihai a fost o astfel de personalitate. Un astfel de caracter. Nu şi Casa Regală supravieţuitoare.
Nu pot înţelege un urmaş la tron care acceptă ca familia sa, Casa pe care o reprezintă, să devină un ONG(?), un SRL(?), o „Persoană juridică de drept privat cu statut de utilitate publică”, garantându-i-se, în consecinţă, siguranţa socială.
Despre ce vorbim astăzi, aici?! Despre transformarea Casei Regale a României într-o instituţie predată statului paralel cu el însuşi? Despre o fantoşă, despre o formă fără fond?
Este interesant de ştiut cine a dat ok-ul acestei tranzacţii în care se oferă, la schimb, ADN-ul demnităţii româneşti, lăsat de Rege, prin sângele său, urmaşilor la tron!

Dosarul 6069, opera secretă a lui Ceauşescu! Securitatea a muncit PATRU DECENII la OPERAŢIUNEA REGALĂ (Evenimentul Zilei)

După 27 de ani de exil, în 1973, Securitatea întocmea un raport complet al situaţiei Familiei Regale.  Absolut tot ce făcea Regele Mihai era transcris într-un limbaj codat şi trimis în ţară sub forma unor telegrame. Toate documentele adunate în acest timp au fost incluse în dosarul cu numărul 6069. În total, Familia Regală a fost filată şi interceptată de către Ceauşescu timp de 40 de ani.
Pe parcursul anilor de supraveghere comunistă fostul monarh a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul. Doar în primele note informative din 1948 când Securitatea încă nu era constituită ca instituție, i se spunea simplu Mihai, sau fostul Rege al României.
Singura modalitate prin care regele mai putea să-și facă vocea auzită în țara lui era la radio. Începând din 1948 a transmis mesajele sale la Europa Liberă. Le înregistra singur acasă, ajutat de Regina Ana. Iar românii îl ascultau pe furiș, cu urechea lipită de difuzor.

 

Majestatea Sa, Cerul (Gazeta Sporturilor)

Regele Mihai I a iubit avioanele. A ţinut o evidenţă strictă a orelor de zbor, 955 şi 55 de minute, din 1934 până în 1960. 50 de aparate distincte, plus elicoptere.
Traian Udrischi, cel care, peste ani, va deveni pilotul oficial al Casei Regale, a decis să-l înveţe cum stă treaba la manşă. L-a luat la baza aeriană de la Popeşti-Leordeni. Zeci, sute de ore de „clandestinitate”, pentru că lumea nu trebuia să afle. La un moment dat, Regele a rămas sigur în cockpit. A primit permisiunea de a decola, a dat două ture, apoi a aterizat. Abia atunci a văzut că în avion fuseseră 20 de soldaţi. „Erau foarte sensibile. Cu o greutate proprie de cinci tone, se mişcau total diferit când se aflau persoane la bord ori când aceastea se mişcau pe coridor”, avea să-şi aducă aminte, peste ani, Majestatea Sa.
Primul avion cumpărat era un „Klem KL 35”. Achiziţionat pe 23 septembrie 1943. Comandă simplă. Îi plăcea să meargă de la Bucureşti la Săvârşin, unde ateriza la Vărădia de Mureş, direct pe câmp, pe iarbă. Îl inscripţionase „TIM” – Traian, Ioaniţiu (secretarul său particular) şi Mihai.