Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În timp ce moartea Regelui Mihai este plânsă de toți românii, politicienii au inaugurat Mahalaua parlamentară (Evenimentul Zilei)

scandal_in_camera.jpg

Protest USR Parlament
Image source: 
adevarul.ro

PSD a dat înapoi. Prima lege a justiţiei nu a mai primit votul final (Adevărul) - Lipsa de imunoglobulină se lasă cu plângeri penale (România Liberă) - Copiii români, educați cu „palma” și „nuielușa” (Jurnalul Național) - Vom avea prima videocampioană (Gazeta Sporturilor)

În timp ce moartea Regelui Mihai este plânsă de toți românii, politicienii au inaugurat Mahalaua parlamentară (Evenimentul Zilei)

Parlamentarii au început plenul, de ieri, al Camerei Deputaților cu un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, acesta fiind unicul moment sobru al întrunirii. În restul timpului, aleșii s-au comportat ca la bâlci, adresându-și injurii sau protestând, iar ședința s-a transformat într-un adevărat circ.
Două puncte importante erau prevăzute la dezbatere și vot în plenul Camerei. Prima era inițiativa deputatului PSD Florin Iordache, care prevede că interdicțiile aplicate parlamentarilor descoperiți de ANI în conflict de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept. A doua era inițiativa care modifică una dintre cele trei legi ale justiției, cea privind statutul magistraților. Opoziția a încercat să tergiverseze discutarea celor două proiecte. Puterea reacționat, respingând solicitarea PNL și USR de mutare a proiectelor la coada punctelor de pe ordinea de zi. Atmosfera s-a încins când, pe fondul vociferărilor Opoziției, cei de la USR au susținut că deputatul PSD Nicolae Bacalbașa l-ar fi înjurat pe unul dintre ei.

 

PSD a dat înapoi. Prima lege a justiţiei nu a mai primit votul final (Adevărul)

Şedinţa din parlament s-a încheiat, PSD nu a votat proiectul de lege din lipsă de cvorum, ci doar a respins 400 de amendamente. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. ”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor. După şedinţă parlamentarii USR s-au dus în faţa protestatarilor, fiind primiţi cu aplauze.

 

Lipsa de imunoglobulină se lasă cu plângeri penale (România Liberă)

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului va sesiza Parchetul General cu privire la modul în care ministrul Sănătății a gestionat criza imunoglobulinei, care a dus la decesul unei personae săptămâna trecută, la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia.
Vieţile a aproape 100 de copii sunt în pericol din cauza lipsei de pe piaţă a imunoglobulinei, iar unul dintre ei, grav bolnav, a încercat să se sinucidă. Anunţul a fost făcut de către medicul pediatru imunolog Alexis Cochino, care a participat la o întâlnire de urgenţă la Guvern pentru rezolvarea crizei, convocată de premierul Mihai Tudose. La întâlnirea de la Palatul Victoria au fost convocați, pe lângă ministrul Sănătăţii, și șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai distribuitorilor de medicamente.
Autorităţile au decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care ar putea soluţiona temporar problema, prin suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. 

 

Copiii români, educați cu „palma” și „nuielușa” (Jurnalul Național)

De ce copiii neascultători primesc „nuielușe”, în loc de cadouri, de Moș Nicolae? Pentru că trăim într-o societate în care corecțiile fizice sunt considerate o formă de educație, iar dacă vin din partea părinților  „o pălmuță”,  „o nielușă”, sau urecheatul  sunt  „pentru binele copilului”. Aceasta este una dintre concluziile îngrijorătoare ale unui studiu cu privire la violența asupra copiilor, făcut public ieri, de organizația Wolrd Vision România. Cercetarea „De ce lovim copiii?” relevă că nouă din zece părinți români consideră că violență este doar dacă lasă urme pe corpul copilului.
Raportul arată că doar 1 din 10 părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul; 1 din 2 părinţi; 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv; 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc.
Studiul a fost realizat în județele care au ratele cele mai mari de violență în familie: Iași, Vaslui, Suceava, Argeș, Teleorman, Dolj, Mureș și București sector 5.

 

Vom avea prima videocampioană (Gazeta Sporturilor)

Cluburile din Liga 1 au decis să introducă încă din acest sezon arbitrajul video pentru a scăpa de greșelile oamenilor cu fluier.
Pentru început, LPF dorește să implementeze sistemul la derby-ul fiecărei etape din play-off.

423