Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru că PSD le face zile negre, Opoziția răspunde cu nopți albe (Jurnalul Național)

Legea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI au fost adoptate de Camera Deputaţilor (România Liberă) -  Reportaj. Ce nu s-a văzut la ceremonia din Parlament dedicată Regelui Mihai (Adevărul) - Românii au o avere de 370 de miliarde de euro (Ziarul Financiar) - De plâns! (Gazeta Sporturilor)

Legea privind statutul magistraţilor şi modificarea legii ANI au fost adoptate de Camera Deputaţilor (România Liberă)

Statutul judecătorilor și procurorilor a fost votat cu 190 de voturi pentru și 90 împotrivă, având sprijinul PSD, ALDE și UDMR. Proiectul conține mai multe prevederi controversate, printre care anularea unui articol care menționa expres independența procurorilor.
De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept. 
Inițial, ședința de vot final trebuia să aibă loc marți.
În România Liberă aveți și explicații necesare, într-o mare de iraționalitate. Modificările la legile justiției pregătite de majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR, prin Comisia lui Florin Iordache, au creat o isterie aproape generală, sub pretextul că noua formă  a legilor ar îngrădi o așa zisă independență a procurorilor. Doar că temerile, cel puțin până în acest moment, sunt lipsite de temei și pentru că, în conformitate cu legislația din țara noastră, procurorii nu am fost niciodată independenți. Constituția precizează deja că aceștia se află sub autoritatea ministrului justiției. Despre Cum se țipă după o inexistentă independență a procurorilor citiți pe larg în România Liberă de azi.

 

Pentru că PSD le face zile negre, Opoziția răspunde cu nopți albe (Jurnalul Național)

PMP, USR și PNL intenționează să tărăgăneze adoptarea Legii bugetului printr-un număr mare de amendamente depuse, care ar putea depăși pragul de 4.000. În replică, Puterea vrea să limiteze dreptul parlamentarilor de a susține în plen amendamentele respinse de comisii pentru a grăbi ritmul lucrărilor în plenul reunit.
Inflaţia va tăia creşterile de salarii din 2018, avertizează într-un interviu acordat Jurnalului Național  Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta. Deşi proiectul de buget prevede creşteri de salarii brute cu 25% pentru toţi salariaţii de la stat, începând cu luna ianuarie, în realitate oamenii vor rămâne în mână cu 4%. Însă, dacă luăm în considerare şi inflaţia, angajații de la stat vor rămâne cu numai 0,9% în 2018 comparativ cu acest an, spune Ioana Petrescu. Ea adaugă că cei mai afectaţi vor fi salariaţii din mediul privat, având în vedere că nu toţi patronii vor putea transfera contribuţiile angajaţilor. Fostul ministru de Finanţe a criticat proiectul de buget pe 2018  şi din perspectiva reducerilor de cheltuieli, care nu se fac după o analiză amănunţită, ci se taie arbitrar de la toată lumea.

 

Reportaj. Ce nu s-a văzut la ceremonia din Parlament dedicată Regelui Mihai (Adevărul)

Agitaţia pentru organizarea şedinţei solemne a început cu aproape o jumătate de oră înainte de eveniment. Într-o primă fază, funcţionarii din Parlament şi-au arătat nemulţumirea când au văzut că liderii PNL ţineau declaraţii de presă exact în uşa plenului. Până la urmă, liberalii au părăsit „scena“, însă prin locul prin care ar fi trebuit să treacă invitaţii, de la Familia Regală până la înaltele feţele bisericeşti şi reprezentanţi ai corpului diplomatic, se perindau inclusiv turişti veniţi să vadă Parlamentul.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, fost deputat PSD, a ajuns printre primii la Parlament, dar a greşit drumul spre sala de plen. Dorneanu a mers ţintă spre biroul lui Liviu Dragnea, fostul său coleg de partid, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Puterea obişnuinţei. După ce i-a fost atrasă atenţia că şedinţa e în sala de plen, Dorneanu a făcut stânga-mprejur, uşor jenat. Liviu Dragnea, liderul PSD care în ultimele zile nu prea a ieşit public, a mers să-i aştepte pe principesa Margareta şi pe principele Duda. De altfel, Dragnea a stat de vorbă cu principesa Margareta într-un birou din apropierea plenului, la această întâlnire fiind prezent şi Călin Popescu Tăriceanu.
Şedinţa a început cu proiectarea pe un ecran din sala plenului a ultimului discurs adresat de Regele Mihai în Parlament, în 2011. A fost singurul moment în care parlamentarii au arătat sau au mimat interesul. S-au ţinut discursuri în care a fost apreciată perioada în care Regele Mihai a condus ţara şi ceea ce a făcut acesta pentru România. Însă lungimea discursurilor au făcut-o până şi pe principesa Margareta să fie mai concentrată la discuţia cu patriarhul Daniel, nu la alocuţiunea lui Tăriceanu.

 

Românii au o avere de 370 de miliarde de euro (Ziarul Financiar)

Fiecare român are în medie o avuţie netă de aproximativ 18.600 de euro, de circa şase ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce dato­ria pe per­soană ajun­ge în România la circa 1.500 de euro, potrivit datelor BNR din Raportul asu­pra stabili­tăţii financiare 2017.
Populaţia din Româ­nia a ajuns în acest an la active de peste 1.700 de mi­liarde de lei (circa 370 mld. euro), din care cea mai mare pon­de­re re­vine activelor imobiliare, după cum re­iese din datele Băncii Naţionale.
Avuţia populaţiei a atins în 2017 cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani.
Din activele financiare ale populaţiei aproximativ o treime au fost plasate în ultimii ani în depozite la bănci. Restul activelor financiare sunt în numerar, acţiuni, asigurări, fonduri de pensii, fonduri mutuale şi alte tipuri.

 

De plâns! (Gazeta Sporturilor)

România s-a oprit în optimile Campionatului Mondial de Handbal feminin eliminată de o adversară modestă care ne-a condus prima dată în minutul 59 și a marcat golul victoriei cu două secunde înainte de final. Cristina Neagu a jucat de una singură, a marcat de 13 ori împotriva Cehiei, dar a părăsit Mondialul cu ochii în lacrimi.

 
Revista presei românești - 12 decembrie 2017