Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regele Mihai s-a întors acasă pentru totdeauna (Adevărul)

Buget 2018: TVA split şi mutarea CAS la angajat merg înainte (Ziarul Financiar) - Dosarul Hexi: 5 laboratoare demonstrează că dezinfectanții erau falsificați și ineficienți. Au picat chiar și testele de la laboratorul lui Condrea! (tolo.ro)

Regele Mihai s-a întors acasă pentru totdeauna (Adevărul)

La aproape 70 de ani de când a fost silit să abdice, regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în țară. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost adus ieri în țară și transportat la Castelul Peleș, apoi a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sambătă, ziua în care va avea loc înmormântarea la nouă catedrala episcopală de la Curtea de Argeș. Românii care vor dori să-și ia rămas bun de la Majestatea Sa vor putea face asta până vineri. Cei care doresc să aducă flori le vor putea depune în grădina Palatului Regal. Oamenii sunt rugați să nu fie însoțiți de copii mai mici de șapte ani și să aibă o ținută corespunzătoare. Cele trei zile dedicate ceremoniilor funerare au fost declarate zile de doliu național.
Sâmbătă, la ora 11.00, sicriul va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate. Apoi, la ora 11.10, cortegiul funerar va porni pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, unde va avea loc slujba de înmormântare,  la Catedrala Patriarhală, publicul şi presa nu vor avea acces.
Pe traseul de la Palatul Regal la Patriarhie sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran va fi purtat pe un afet de tun, la fel ca în cazul înaintașilor săi care au condus armata română. Istoricii spun că asta este o tradiție specifică mareșalilor României. Regele Mihai a fost comandant militar, cu gradul de mareșal, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 
Altă tradiție la funeraliile regale este așezarea pe sicriu a coroanei regale, realizată din oțelul unui tun de la Plevna. Este coroana cu care a fost încoronat Carol I în 1881. După venirea comuniștilor la putere, coroana a fost păstrată la Muzeul Național de Istorie, iar după ceremonia de înmormântare a regelui Mihai va fi adusă înapoi, pentru că este obiect de patrimoniu, a spus pentru Adevărul istoricul Dan Falcan.

 

Buget 2018: TVA split şi mutarea CAS la angajat merg înainte (Ziarul Financiar)

Principalele amendamente aduse de opoziţie la textul proiectului de lege privind bugetul de stat pe 2018 – amânarea split TVA, renunţarea la măsura de mutare a CAS de la angajator la angajat, eliminarea supraaccizei la carburanţi - au fost respinse ieri în comisiile reunite pentru buget-finanţe ale Parlamentului.
Cererea de renunţare la mutarea CAS a fost respinsă de parlamentarii puterii pe motiv că, dacă ar fi admisă, „deficitul structural ar urca undeva la 4-5% din PIB, efortul bugetar pentru creşterea salariilor fiind de 93 de miliarde de lei în loc de 81 de miliarde de lei”.
Prorogarea termenului de aplicare a split TVA a fost, de asemenea respinsă, pe motiv că o prorogare cu un an (cât au cerut iniţiatorii amendamentului) ar duce la transferul acestei măsuri în sarcina bugetului pe 2019.
Preşedintele de şedinţă Viorel Ştefan (fostul ministru de finanţe) a ţinut să precizeze că doar instituţiile publice, nu şi companiile de stat, vor fi scutite de defalcarea plăţii TVA.
Un alt amendament respins de comisiile reunite prevedea ca restanţele de plată ale statului către companii să fie compensate cu restanţele de plată ale companiilor către stat. „Este ciudat ca, spre exemplu, CFR Călători, care are de primit bani pentru prestarea serviciului public de transport feroviar, să apară şi pe lista cu marii datornici la buget”, au argumentat iniţiatorii. Replica - motivaţia respingerii acestui amendament - a fost aceea că societăţile de stat cu pierderi nu au voie să mărească salarii, iar dacă li s-ar compensa aceste restanţe ar apărea motive să se ceară măriri de salarii.
Unul dintre puţinele amendamente admise la nivelul comisiilor reunite prevede posibilitatea cadrelor nedidactice din învăţămând să cumuleze mai multe funcţii, cu condiţia ca a doua funcţie să nu afecteze prima activitate. De exemplu, secretara unei şcoli să poată fi şi contabilă sau bibliotecară, lucru care în şcolile din mediul rural ar fi benefic pentru activităţile curente.
Potrivit proiectului de buget, veniturile consolidate ale statului vor creşte în 2018 faţă de 2017 cu 11,9%, iar cheltuielile cu 11,6%, la o creştere economică estimată de 5,5%. Veniturile vor reveni, potrivit proiectului, peste bariera de 30% din PIB sub care intraseră în 2016, o dată cu puternica relaxare fiscală decisă de guvern. 

 

Dosarul Hexi: 5 laboratoare demonstrează că dezinfectanții erau falsificați și ineficienți. Au picat chiar și testele de la laboratorul lui Condrea! (tolo.ro)

În sfârșit, oamenii pot vedea cu ochii lor. Dosarul a devenit public la Judecătoria Sectorului 5 din București, unde primul termen de judecată va fi pe 11 ianuarie 2018, ora 13. Cazul juridic este copleșitor ca volum (Speța Hexi Pharma ocupă un spațiu egal cu cel al unei biblioteci întinse pe trei pereți, 778 de volume are dosarul Hexi Pharma) și, mai ales, ca dezvăluiri despre consecințele asupra pacientului în spitalele noastre.
Atât Parchetul, cât și Hexi Pharma au trimis biocidele la laboratoare din România, Italia, Cehia.
Chimiștii au analizat, în funcție de specificul laboratoarelor, compoziția și eficiența biocidelor Hexi Pharma. Rezultatele, așa cum arată ele în rechizitoriul procurorilor: ”Din 39 de produse Hexi Pharma analizate, 39 sunt ineficiente!”. 
Începând cu mai 2016, luni de zile, somități ale lumii medicale din România au încercat să susțină varianta că, de fapt, ”or fi fost diluați dezinfectanții Hexi Pharma, dar poate că erau eficienți”.
Printre ei, oameni cu merite și reușite diverse, profesioniști sau doar guralivi, însă uniți de același interes: Patriciu Achimaș Cadariu, Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila, Monica Pop sau Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului medicilor.