Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul lui Vlad Ţepeş strânge toţi penalii (Adevărul)

vlad_tepes_bun.jpg

Vlad Țepeș, tablou postum, din a doua jumătate a secolului XVI-lea. Kunsthistorisches Museum, Viena
Sursa imaginii: 
khm.at

Principalele titluri din presa centrală de azi: Umilinţele la care au fost supuşi ofiţerii „Doi şi-un sfert“ care au îndrăznit să-şi denunţe şefii la DNA (Adevărul); Partidul lui Vlad Țepeș, refugiul penalilor din PSD, titrează și România Liberă; Dezvăluirile șocante ale unui fost primar: „Mafia permiselor” i-a făcut șoferi pe sclavii din Berevoiești și pe stăpânii lor analfabeți (Evenimentul Zilei); Noii directori TAROM pun "cruce" operatorului aerian (Capital); Cum a ajuns Nicuşor Stanciu la Anderlecht (Prosport); Daum schimbă naţionala din temelii! (Gazeta Sporturilor)

Partidul lui Vlad Ţepeş strânge toţi penalii (Adevărul)

Va rupe sau nu din electoratul PSD? se întreabă jurnaliștii de la Adevărul. Partidul România Unită, care l-a revendicat pe Vlad Ţepeş ca simbol politic, pregăteşte asaltul pentru alegerile parlamentare cu o oaste de strânsură penală. PRU, formaţiune cu un puternic mesaj naţionalist, condus de fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, a racolat 11 parlamentari în mai puţin de o săptămână. Pentru că mulţi dintre ei au venit pe filiera PSD, despre PRU a început să se vorbească ca despre o nouă forţă politică. Numai că niciunul dintre cei 11 n-ar mai fi prins listele pentru alegerile din toamnă, aşa că PRU reprezintă pentru mulţi dintre ei ultimul colac de salvare politică. Cel mai cunoscut politician care s-a înscris în PRU este Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta. Dar cum va influenţa PRU alegerile parlamentare? Va rupe din voturile bazinului conservator al PSD? Sau, dimpotrivă, va atrage voturi din rândurile electoratului nehotărât, pentru ca apoi să intre la guvernare alături de PSD? La aceste întrebări răspunde analistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată „În mod evident, PRU vizează în special bazinul conservator al PSD, adică acel electorat care are nostalgii comuniste, care se opune reformelor, care vede în investiţiile străine un pericol la adresa «ţărişoarei», care consideră că DNA face poliţie politică şi care preferă păstrarea unui status-quo politico-economic în care ei, deşi au statutul de victimă, au asigurată supravieţuirea.

 

Adevărul relatează și despre Umilinţele la care au fost supuşi ofiţerii „Doi şi-un sfert“ care au îndrăznit să-şi denunţe şefii la DNA

Fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, s-a înfuriat atunci când procurorii DNA au percheziţionat instituţia pe care el o coordona, în baza unor denunţuri făcute de subordonaţii săi. Pentru a-i descoperi şi pedepsi pe „turnători“, a decis un control intern abuziv. Cei care au avut curajul să vorbească cu procurorii au fost „pedepsiţi”. Şeful DIPI a decis două controale tematice, care s-au dovedit a fi abuzive, pe linia protecţiei infomaţiilor clasificate, la nivelul structurii „Autoprotecţie“ şi „Control“.  Încăperile ambelor structuri au fost sigilate, prin restrângerea libertăţii persoanelor, care au fost consemnate într-un alt birou, timp de mai multe ore, din care nu aveau voie să iasă fără un însoţitor. Ofiţerii angajaţi în cele două birouri povestesc că le-au fost sigilate şi fişetele şi obiectele personale, procedura semănând foarte mult cu o percheziţie. Aproximativ 10 ofiţeri DIPI au colaborat cu procurorii DNA, au dat declaraţii împotriva şefilor corupţi, iar unii au acceptat să poarte aparatură ambientală.

 

Partidul lui Vlad Țepeș, refugiul penalilor din PSD (România Liberă)

Invitat să li se alăture, Victor Ponta pare mai degrabă hotărât să folosească mișcarea pentru a negocia în interiorul PSD. Fostul premier este, mai degrabă, tentat să folosească umflarea Partidului România Unită (PRU), partid în care s-au înscris mulți dintre apropiații săi, drept un element de negocieri în interiorul PSD. PRU a racolat, în ultima perioadă, 11 parlamentari și Victor Ponta poate folosi posibilitatea de a controla votul acestor parlamentari pentru a-și asigura poziția la negocierile cu Liviu Dragnea, atunci când conducerea centrală va valida listele propuse de organizațiile județene.

România Liberă  mai scrie astăzi, încă de pe prima pagină, despre Tehnocratul Fesenist: Noul șef al Forței de Muncă, Marcel Dumitru Miclău, este un vechi membru al partidului fondat de Ion Iliescu și condus astăzi de Liviu Dragnea, scriu jurnaliștii.  Ministrul Muncii transmite însă că rezultatele profesionale ale domenului Miclău sunt... remarcabile.

 

Dezvăluirile șocante ale unui fost primar: „Mafia permiselor” i-a făcut șoferi pe sclavii din Berevoiești și pe stăpânii lor analfabeți (Evenimentul Zilei)

Fenomenul sclaviei de la Berevoiești a luat amploare cam în aceeași perioadă cu cel al „Mafiei permiselor”, din județul Argeș. Fostul primar al comunei argeșene, Fănel Proca, zis „Toacă”, tatăl actualului edil, Florin Proca, nu s-a sfiit să explice că mai toți rromii din comuna pe care a păstorit-o timp de două mandate, între anii 2004 și 2012, și-au cumpărat permisele de conducere, deși majoritatea sunt analfabeți.

 

Noii directori TAROM pun "cruce" operatorului aerian (Capital)

După nici trei săptămâni de la preluarea mandatelor de directori în cadrul TAROM, Dan Iulius Plaveti, Costin Ciotec şi Paul Gurău se pregătesc să desfiinţeze 14 agenţii din Europa ale operatorului aerian, filiale care aduc venituri de milioane de euro în conturile operatorului aerian.

 

 Vestul descoperă România în IT: poate deveni un Silicon Valley al Europei (Ziarul Financiar)

A venit rândul francezilor de la cel mai mare cotidian de business, Les Echos, să constate poziţia puternică a României în IT după ce americanii de la Forbes şi Wall Street Journal au surprins dinamica locală a IT-ului: 170 de start-up-uri în 5 ani.

Având unele dintre cele mai rapide reţele de acces la internet din lume, programatori ieftini şi talentaţi şi un cost scăzut al vieţii, România are argumente solide pentru a deveni un Silicon Valley al Europei, scrie Les Echos, cel mai mare cotidian de business din Franţ, preluat de Ziarul Financiar.

 

Cum a ajuns Nicuşor Stanciu la Anderlecht (Prosport) 

"Belgienii au oferit 7 milioane lui VfB Stuttgart pe Maxim, dar clubul a refuzat. Imediat au contactat Steaua"  - spune o sursă pentru cotidianul sportiv.

 

Şi Gazeta Sporturilor propune o exclusivitate şi anunţă cu surle şi trâmbiţe: Daum schimbă naţionala din temelii! Planul "nebun" al neamţului

România va începe preliminariile Campionatului Mondial împotriva Muntenegrului, duminică seară. Daum vrea să construiască o națională după modelul creat de Klopp la Dortmund. Acțiune, nu reacțiune, presiune cu 3-5 jucători, 120 de kilometri alergați împreună  ....acestea ar fi coordonatele ....Nu-i faci puternici peste noapte, spune însă, pentru Gazeta Sporturilor, un preparator fizic din Liga 1.