Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Școlile românești din Ucraina, între limba maternă și limba de stat

În Ucraina noua lege a educației a pus pe jar comunitatea românească. Noile prevederi restricționează accesul la învățământul în limba maternă pe motiv că minoritățile nu cunosc limba ucraineană suficient de bine cât să treacă testele finale la sfarsitul clasei a XI–a.

Romanii din Ucraina se tem însă că în uma acestor modificări își vor pierde cel mai de preț lucru: limba maternă.

Într-adevăr, limba ucraineană trebuie să o cunoască toți, pentru că este limba de stat, dar în același timp vrem să ne lase și limba română, limba mamei de acasă, spun profesorii intervievați.

Ascultați reportajul RFI Special realizat de Andreea Orosz în regiunea Cernăuți, Ucraina (AUDIO) 

Foto: Complexul Instructiv Educativ Hreațca, regiunea Cernăuți. Aici învață 232 de copii în limba română, ca limbă maternă. Copiii învață și limba ucraineană.

“Suntem români, dar există și mult rusism”. De la grădiniță, educatoarele se străduiesc să-i învețe pe copii o română “curată”.

Românii din Ucraina se tem că noua lege a educației va afecta învățământul în limba maternă. Practic, școlile în limba maternă vor dispărea încet, încet. La fel și tradițiile.

Elevii români din Ucraina spun că știu limba ucraineană suficient de bine cât testele finale să nu le pună probleme. Cine vrea să învețe, învață și susțină cu brio toate testările, susțin elevii și profesorii.

 
Ascultați un reportaj de Andreea Orosz