Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Christian Dior, creatorul visului

20171214_161940.jpg

Retrospectiva Dior a atras aproape 700.000 de vizitatori la Muzeul Artelor decorative din Paris
Retrospectiva Dior a atras aproape 700.000 de vizitatori la Muzeul Artelor decorative din Paris
Image source: 
Vasile Damian

La Muzeul Artelor decorative din Paris se încheie una dintre cele mai spectaculoase expoziţii de modă prezentate în ultimele decenii la Paris. «Christian Dior, creatorul visului» prezintă pe nu mai puţin de 3.000 de metri pătraţi peste 300 de rochii «haute couture» ale casei Christian Dior, creată acum 7 decenii.

Expoziţia este extrem de bogată şi de densă. Pentru a descoperi universul marelui creator, cei doi curatori au mizat pe un parcurs cronologic şi tematic.

Vizitatorul descoperă mai întâi cine a fost Christian Dior, decedat prematur la nici 52 de ani. Fondatorului i-au urmat apoi la foarfeci şi creioane nume de prestigiu, începând cu Yves Saint Laurent. Gianfranco Ferré şi John Galliano sunt alţi stilişti care au marcat « linia Dior » de-a lungul celor 7 decenii de existenţă.

Curatorii au derulat apoi expoziţia în jurul unor teme foarte precise precum « grădinile Dior », « Trianon » sau « New Look ». Scenografia din sala « balului Dior » îţi taie răsuflarea şi necesită doar ea mai bine de jumătate de oră de atenţie. Staruri precum Grace Kelly sau Elizabeth Taylor au ales să se îmbrace în Dior în momentele importante ale carierelor lor. Nu lipsesc din sălile retrospectivei nici obiectele care l-au inspirat pe Christian Dior sau influenţele exotice – africane sau asiatice. Referinţele istorice sunt şi ele atotprezente, la fel ca şi bijutierul Swarowski care a înstelat cu cristalele sale mai bine de un sfert din rochiile Dior.

Numele Dior este unul mitic pentru mulţi, inclusiv în străinătate unde reprezintă într-un fel chiar istoria Parisului post-belic, a modei «à la française». Nu-i de mirare că nicinul dintre marii stilişti de azi precum Paul Smith sau Jean-Paul Gaultier au vizitat şi ei retrospetiva Dior.

O retrospectivă, prima organizată de trei decenii încoace, care a atras un număr record de vizitatori, aproape 710.000 în 6 luni. Pentru a-i admira creaţiile lui Dior din saloanele Muzelui Artelor decorative din Paris – aflat într-o aripă a Luvrului – unii au stat la coadă şi patru-cinci ore.