Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci clujeni au plecat, pe jos, spre protestul din București din 20 ianuarie

marsul_sperantei.jpg

Cinci clujeni au plecat, pe jos, în "Marșul Speranței", spre protestul din București din 20 ianuarie.
Image source: 
Raul Ștef

Un grup de cinci clujeni a plecat ieri, pe jos, spre București, pentru a participa la mitingul de protest din 20 ianuarie. Inițiatorul marșului pedestru este un clujean de 51 de ani care a participat și la Revoluția din 1989. După ce și-a anunțat intenția de a pleca pe jos spre București, alți cetățeni din țară și-au exprimat dorința de a i se alătura. Printre ei se află patru nevăzători din Galați.

Sorin Bobiș, horticultor de meserie, participă, de mai bine de un an, la aproape toate protestele antiguvernamentale organizate la Cluj-Napoca. De câteva zile, a anunțat pe rețelele de socializare, că intenționează să plece, pe jos, la București, pentru a participa la mitingul din 20 ianuarie. Imediat, a primit mesaje de susținere, inclusiv de la persoane care s-au oferit să îl cazeze pe traseu, spune Sorin Bobiș.

Clujeanul nu a plecat singur spre București. Alte patru persoane din Cluj au pornit, pe jos, în același timp, spre protestul din capitală, dintre care unul este fiul său, de 18 ani. Printre cei care au plecat din Cluj se află și un cetățean francez, care se ocupă cu agricultura în România. El trăiește aici de 15 ani și spune că își dorește ca țara să meargă pe drumul cel bun. Însă anunțul făcut pe rețelele de socializare a avut ecou și în alte părți ale țării. Patru persoane nevăzătoare din Galați și-au exprimat dorința de a se alătura grupului plecat de la Cluj.

”Motivul pentru care mergem la Bucureşti este acelaşi nu de un an de zile, de 28 de ani, după Revoluţia din 1989 singurul motiv care ne-a scos în stradă a fost acesta: Jos comunismul! Bine, acum nu mai putem vorbi despre comunism ca ideologie, de comunism ca sistem economic, vorbim despre comunism ca mentalitate şi împoriva lui luptăm”, a declarat Sorin Bobiş la plecarea din Cluj.

Protestatarii au pornit spre Bucureşti cu sacoşe în care au mâncare, steaguri şi un banner pe care scrie: “Marşul Speranţei. Toţi pentru Justiţie cu fiecare pas. De la Cluj la Bucureşti”. Traseul grupului include oraşele Turda, Târgu-Mureş, Sighişoara, Braşov, Ploieşti şi Bucureşti. Ei speră să ajungă în 20 ianuarie în București, pentru a participa la protestul anunțat pentru aceast dată, la care au fost chemaţi manifestanţi din toată ţara.

2113