Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Mame, cu experiențe traumatizante în maternitățile din R.Moldova, au început să vorbească

26982037_10215100308959408_515281392_o.jpg

Maternitate Republica Moldova
Sala de nasteri
Sursa imaginii: 
Valeria Viţu

În R.Moldova, mamele care au trecut prin experiențe umilitoare în maternitățile din țară, au început să vorbească. Totul a pornit după ce, la sfârșitul anului, o tânără a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău, în urma unui avort prin tratament medicamentos.

Acum o săptămână, o petiție, semnată de 100 de femei, care susțin că au fost supuse unui tratament inuman și degradant atunci când au născut sau au avortat, a fost transmisă autorităților. Până astăzi, semnatarele nu au primit vreun răspuns. Secretarul general de stat, Boris Gîlca a declarat însă la RFI că mamele vor afla, în curând mai multe despre acțiunile ce vor fi întreprinse pentru a îmbunătăți starea de lucruri din sistemul medical.

Alina Andronache este mamă a trei copii. Acum este împlinită. Își ține în brațe micuța Ioana. Își amintește însă de clipele grele prin care a trecut, cu doi ani în urmă, când a fost internată la spital, întrucât avea o sarcină oprită în evoluție. ”Acum doi ani am avut frică, treceam printr-o traumă psihologică și îmi dădeam seama cât de greu le este femeilor să vorbească. De fapt, eu am purtat două săptămâni o sarcina oprită în evoluție. Medicii nu îmi spuneau. Când am ajuns la Urgență, înainte de Crăciun, medicii mi-au dat două zile doză foarte mare de hormoni și vitamine, iar la a treia zi spuneau că nu văd nici o sarcină. A urmat avortul medicamentos, eram singură. Apoi hemoragia a pornit, chiuretajul fără anestezie. Atunci voiam să scap din acest infern. Ba mai mult, am fost plasată în salon cu alte două viitoare mămici, cu o sarcină de 22-23 săptămâni, care își mângâiau burticile, iar asta pentru mine, care am pierdut sarcina, era o traumă dublă”, își amintește Alina.

Activista Alina Andronache

O problem gravă de care vorbește femeia este că nu există servicii de consiliere psihologică a viitoarelor mame. Ba mai mult, nici medicii nu sunt pregătiți să susțină pacienta și familia acesteia, crede activista Alina Andronache. Ori, o altă situație este, spre exemplu, în Franța. ”Îmi spunea un medic rezident care a învățat în Moldova, iar acum muncește în Franța că acolo asistentele, medicii sunt învățați cum să vorbească cu familia și cu pacientele, în diferite situații, pentru a le susține moral, ceea ce nu avem noi. Pe noi și mai tare ne îngroapă psihologic. Noi avem cazuri când femeile au fost nevoite să nască pe hol. Se vorbește foarte urât cu aceste femei. Cel mai grav că avem cazuri când femeile au fost lăsate singure să-și nască pruncii morți. Aceste cazuri deseori rămân fără vreun răspuns”.  

”Femeile se tem să nască în maternitățile din R.Moldova”

Alina Andronache a decis să se implice acum împreună cu alte zeci de mame care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din R.Moldova, în domeniul prenatal. Femeile care au trăit experiențe traumatizante sunt în așteptarea unui răspuns oficial, după ce au depus săptămâna trecută o petiție la Guvern.

Alina este și coautoarea petiției: ”Istoriile continuă să vină. Petiția depusă la Guvern a fost semnată de o sută de femei care au avut de suferit. Ne-au scris femei din toate centrele maternale din R.Moldova. Ne scriu și soți, tați. De fapt, vorbim de o durere a societății. Femeile raportează cazuri de corupție, cazuri în care ele au fost umilite, discriminate, înjosite, cazuri de violență obstetrică”. ”Semnatarele petiției au cerut autorităților să ia măsuri urgente și ferme pentru a remedia situația din sistem. Să se facă controale ample la maternitățile din țară pentru a afla care este situația la zi”. 

Femeile susțin că dacă autoritățile nu vor reacționa la declarația lor, atunci sunt decise să iasă la proteste pașnice și să sesizeze organizațiile internaționale. ”Femeile se tem să nască în maternitățile din R.Moldova. În cazul în care nu te înțelegi cu un medic din timp și nu ești sigură că vei ajunge pe mâini bune, atunci nu știi ce te așteaptă. Îmi pare rău că medicii din breaslă se acoperă unul pe altul și acoperă aceste cazuri grave și nu iau o poziție. Eu cred că, doar noi, societatea, nu vom putea schimba situația, fără ajutorul lor”, consideră activista Alina Andronache.

Secretarul general de stat: ”Am citit petiția mamelor din scoarță în scoarță și vom veni cu un răspuns oficial”

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției, Boris Gîlca, medic obstetrician-ginecolog, afirmă într-un interviu la RFI că petiția mamelor a fost recepționată, este examinată de autorități și medici specialiști în neonatologie în termenele stabilite și va fi oferit un răspuns oficial. ”Recunoaștem și regretăm cazurile de ignoranță și de atitudine negativă, de lipsă de compasiune a unor lucrători medicali față de pacienți. Am intervenit deja, vom interveni și în continuare cu niște acțiuni care ar veni, în primul rând, să-i responsabilizeze poate pe cei care întâmplător au îmbrăcat halatul de medic”.   

Am citit petiția femeilor din scoarță în scoarță. Am subliniat cazurile care m-au marcat și pe mine. Ca autoritate publică, ne-am sesizat, am recunoscut problema, venim cu un plan de acțiuni și de sancționări pentru cei care o merită. Vom răspunde petiționarelor conform legislației în vigoare”, dă asigurări Boris Gîlca.

Secretarul general de stat, Boris Gilca

„Au fost dispuse mai multe măsuri în maternități”

L-am întrebat pe secretarul general de stat, ce acțiuni concrete urmează a fi luate pentru a schimba situația, astfel încât însărcinatele să se simtă în siguranță atunci când ajung pe mâna medicilor. ”Am dispus deja reactivarea telefonului de încredere sau linia verde în toate instituțiile medicale. Vor fi persoane responsabile care vor recepționa acele semnale legate de neregulile din spitale și lipsa de etică și deontologie medicală. În fiecare secție și departament din spital va fi un registru unde fiecare pacient își va putea să-și lase plângerea sau de ce nu, gratitudinea. Noi știm a sancționa, știm a blama, dar nu știm a mulțumi și a aduce recunoștința”.

Problemele din sistemul medical din R.Moldova s-au creat în timp, iar acum nu vorbim de o nouă problemă, mai spune Boris Gîlca.”Inițiativa mamelor este una noua, și-au spus poveștile, în premieră. Au avut curajul să raporteze anumite nereguli autorităților. Probabil, această ignoranță, lipsă de atitudine și de compasiune vine undeva și din vechiul sistem moștenit. Apreciez doamnele care au avut curajul să scrie în petiția trimisă, numele deplin. Sunt unele mame care și-au pus doar inițialele sau doar prenumele. De ce se tem să vorbească dacă aceste cazuri au fost deja dovedite?”, se întreabă secretarul general de stat.        

Regretă că medicii sunt tot mai mult blamați în R.Moldova, deși, recunoaște Boris Gîlca, sunt unii care ”au dat o palmă sistemului medical”. ”Noi avem în R.Moldova medici foarte buni, foarte dedicați, profesioniști. Sunt doar câțiva cei care au dat o palmă puternică sistemului. De fapt, au atras asupra sistemului și asupra colegilor aceste blamări, probabil, justificate din partea societății”.  

La sfârșitul anului trecut, Ecaterina, în vârstă de 19 ani din raionul Anenii Noi, și-a făcut publică, pe rețelele de socializare, experiența cutremurătoare prin care a trecut la Institutul Mamei și Copilului din capitală. După cinci zile de ignoranță și nepăsare din partea medicilor, tânăra a fost nevoită să nască de una singură, în veceul instituției, în urma unui avort prin tratament medicamentos.

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă pe marginea acestui caz, iar ulterior trei angajați ai Institutului Mamei și Copilului - șeful secției ginecologie, moașa principala și asistenta medical, care a refuzat să ofere ajutor pacientei, au fost demiși.

Avocat: ”Vom iniția o acțiune civilă de malpraxis”

Potrivit Asociației Promo-Lex, lipsa condițiilor decente pentru naștere, precum și lipsa asistenței medicale calificate pentru femeile gravide constituie un tratament inuman și degradant. Juriștii Asociației au preluat cazul tinerei, care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea angajaților Institutului Mamei și Copilului și oferă asistență juridică gratuită acesteia în procedurile juridice.

Recent, la Procuratura Generală au fost depusă o plângere privind ”modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte”. ”Circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală”, susțin reprezentații Promo-Lex.

Iată ce spune la RFI, avocatul Dumitru Slusarenco: ”Ulterior, urmează să inițiem o acțiune civilă de malpraxis împotriva instituției unde a fost spitalizată Ecaterina. Având rezultatele anchetei, vom încerca să le utilizăm în procesul de advocacy, ulterior. Reprezentanți ai Procuraturii Generale ne-au confirmat că au primit plângerea, dar deocamdată nu am fost anunțați de alte acțiuni”. 

În cazul Ecaterinei am invocat faptul că, calitatea asistenței medicale a fost una deplorabilă, faptul că ea aproape cinci zile cât a fost internată, nu a fost vizitată, faptul că a fost impusă să cumpere un medicament despre care nu este explicat nimic și nu era nici în protocoalele Ministerului Sănătății pentru administrare în cazul femeilor care urmează să avorteze. Nu i s-a oferit asistență și suport psihologic și a fost tratată umilitor de către personalul medical”.

Valeria Viţu și avocatul Dumitru Slusarenco

Vorbim în fiecare zi cu Ecaterina. Noi am solicitat și am direcționat-o la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, unde beneficiază de suport psihologic. De asemenea, va beneficia de consultația unui specialist independent. Se simte prost, psihologii spun că are gânduri suicidale și asta este grav. Noi încercăm să o protejăm”, ne spune Dumitru Slusarenco.   

”Consilierea psihologică a pacientelor, foarte importantă, lucru neglijat deseori de medici”

Psihologul și psihoterapeutul, Diana Negru spune la RFI că consilierea psihologică a pacientelor este foarte importantă, lucru neglijat deseori de medici. ”În cazul în care medicii ar depune eforturi necesare pentru gestionarea anumitor situații și ar oferi un climat psihologic adecvat pacientelor, încrederea în medici ar fi mult mai mare. Probabil, ar trebui desfășurate seminare pentru a pregăti cadrele medicale pentru astfel de situații, sau cel mai corect ar fi ca fiecare instituție sa aibă un specialist în domeniu. Un lucru esențial este ca pacienții să fie informați și ascultați, să știe cum să acționeze în situații de criză”.

Persoana va fi pregătită emoțional, dar și moral, problema va fi abordată, iar pacientul sau pacienta va primi asistența de care are nevoie”. ”Este binevenit ca persoanele care ajung în instituțiile medicale să beneficieze de consiliere psihologică, indiferent de problemele cu care se confruntă. Iar într-o situație de criză cu atât mai mult. În acel moment, persoana este dezechilibrată emoțional, nu are curajul sau nu știe cum să reacționeze. Un psiholog poate ajuta pacientul, dar și cadrele medicale”, este de părere Diana Negru.

Dezbateri aprinse în mediul on-line

După ce a fost făcut publică experiența Ecaterinei, sute de mame au povestit, pe rețelele de socializare, suferințele prin care au trecut, atunci când au ajuns în maternitățile din R.Moldova. Mulți internauți au criticat dur comportamentul neglijent și inuman am medicilor și asistentelor medicale. Au fost totuși și dintre cei care au venit în apărarea medicilor din R.Moldova, care își fac onest meseria, de mulți ani.

Lista medicilor buni

Cunoscutul regizor moldovean, Viorel Mardare i-a îndemnat, joi, pe prietenii săi de pe Facebook, să scrie numele medicilor buni din R.Moldova, astfel încât ”să știm la cine să ne adresăm când avem nevoie”. ”Prieteni, în ultima vreme se vorbește mult despre cât de răi sunt doctorii noștri. Dar indiscutabil, fiecare dintre noi a trecut printr-o experiență plăcută/fericită alături de doctori. Propun să facem aici o listă cu doctori buni. Ca să știm cui să ne adresăm la nevoie. 
Această postare poate fi salvată, să o aveți întotdeauna la îndemână. Formatul comentariilor:domeniu,nume,loc de muncă,experiența personală. Să începem. Și sănătate tuturor!
”,a scris Viorel Mardare pe pagina sa de Facebook. Postarea a adunat sute de comentarii, aprecieri și distribuiri.

”Întrebarea corectă ar trebui să fie despre cum sunt tratați medicii în Moldova”

Spre exemplu, Cristina Mastac Comerzan, cofondatoarea Ask a Mom, cea mai mare comunitate de mămici din Republica Moldova, cu peste 20 mii de membri,  spune că în nici un caz nu îndreptățește comportamentul neglijent și lipsa de respect față de pacient, dar totuși, ”adevărata lupta nu e asta și nimic, dar nimic nu se va schimba”. ”Întrebarea corectă ar trebui să fie despre cum sunt tratați medicii în Moldova, cum statul îi răsplătește pe cei care salvează vieți, pe cei care învață toată viața, muncesc nopțile, stau neclintiți ore în șir în sala de intervenții, de Crăciun și Revelion, și de Paști. Muncesc pentru un salariu mizer. Și noi toți asta o știm. Și tare vă rog, nu îmi spuneți că trebuiau să își caute alt lucru și că voi ați fi super fericiți să mergeți la un lucru cu așa salariu când aveți de achitat și facturi, și hrăni și copiii. Nicăieri în lume medicii nu sunt atât ignorați de stat decât la noi. Și ei fug! Fug acolo unde îi apreciază, unde sunt stimați, unde salariul îi motivează să fie mai bun. Fug unde sunt respectați”, a scris într-o postare pe Facebook, Cristina Mastac Comerzan, administratoarea comunității Ask a Mom.

Între timp, pe Facebook a fost creată o nouă platformă: ”Rupem tăcerea, mamele au voce”. Este o pagină dedicată violenței obstetrice, creată de Elena Druță. ”Această pagină își propune să discute despre un fenomen despre care s-a tăcut prea mult. Vom încerca să vorbim despre violența obstetrică și despre practicile și experiențele ce nu trebuie să existe. Împreună vom promova dreptul fiecărei femei de a avea o naștere senină. Deși subiectul este extrem de sensibil, ne angajăm să purtăm un dialog respectuos. Dar cel mai mult, vom încuraja femeile să vorbească. Aici e locul unde vom împărtăși istorii. Aici vom demonstra că acest fenomen există. Aici nu vom permite ca acest subiect să se stingă în mulțimea zilnica de știri. Timpul tăcerii a trecut”. Astfel este descrisă noua platformă on-line.

Mamele care au trecut prin chinuri groaznice în maternitățile din R.Moldova, continuă să-și spună zilnic poveștile, fie pe internet sau la posturile de radio și televiziune. Ele speră totuși că într-o bună zi li se va face dreptate, iar viitoarele mame vor beneficia de asistență medicală de calitate, vor fi tratate cu respect, calm și răbdare, în cel mai important moment din viața unei femei.