Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ne vom arăta puterea la urne" - Marșul Femeilor 2018. Reportaj de la New York

reportaj_new_york.jpg

Marșul Femeilor 2018
Sursa imaginii: 
RFI/Radu Tudor

Sute de mii de persoane au participat, sâmbătă, în marile orașe americane la Marșul Femeilor. Manifestații au avut loc la Washington, Los Angeles, Seattle, Dallas, New York. Demonstrațiile au avut loc cu scopul conştientizării hărţuirii şi abuzului sexual, iar manifestanții au susținut că Donald Trump este un președinte ”rasist” și ”sexist”. Protestul a avut loc la exact un an de la învestirea în funcția de președinte a lui Donald Trump.



 

Așa a pornit,  într-o primăvăratică sâmbată de iarnă, al doilea marș newyorkez, național, planetar de fapt, al femeilor.
Primul, care a mobilizat și el milioane de suflete, se producea a doua zi după învestirea lui Donald Trump ca al 45-lea președinte al SUA.

Șocul n-a trecut.

"E mai rău decât ne-am imaginat acum un an. Îmi dă curaj însă această omenire adunată aici pentru a-și apăra drepturile și a arăta chipul adevărat al democrației noastre".

De aici, din marginea de nord a pieții Columb, coloana acoperă peste 2 km pe bulevardul din flancul vestic al Parcului Central. Alte fluvii umane, preponderent roz,  curg spre traseul principal din străzile laterale, pe măsură ce poliția ridica stăvilarele metalice.

"Acest marș este un simbol al unității și forței femeilor, al tuturor raselor. Trebuie să ne coalizăm, să ne implicăm în politica la nivel local, ca să putem construi țara pe care o dorim, cu egalitate pentru toți".

120.000 de participanți este cifra oficială aici la New York. La Washington, numărătoarea a depășit 800.000. Femeile, care au croșetat o dantelă de organizații civice și politice pentru a-și susține activismul pe o paletă ce depășește anti-trumpianismul, au ieșit în forță pe tot cuprinsul țării, de la Seattle la Boston și de la Los Angeles la Dallas. În toate aceste locuri, și-n multe altele, vocile s-au ridicat pentru valori împărtășite de majoritatea americanilor, dar uitate și chiar disprețuite de actuala putere executivă: unitate, toleranță, pluralism,  respect pentru minoritățile sexuale și rasiale, ospitalitate fără discriminare pentru cei care vin din țări mai puțin binecuvântate în căutarea unei vieți mai bune.

"Renașterea feminină a început", observa o demonstrantă cu un optimism departe de a fi unanim, dar care surprinde spiritul unei vremi în care evoluțiile politice de la Washington sunt complicate și amplificate de o mișcare socială, o răzvrătire,  o trezire a femeilor sub stindardul mișcării revendicative #MeToo.

"Acest marș vrea să transmită multiple messaje. Unul dintre ele este că femeile trebuie respectate, ceea ce implică eliminarea hărțuirii sexuale. Este de asemenea o demonstrație împotriva lui Trump, pentru că a comis el însuși agresiuni sexuale, dar nu doar din acest motiv".

Și motivele sunt multe - persoana și motivul parcă - imortalizate și pe pancartele care sintetizează, pe tonuri  diverse, ceea ce pentru mulți a fost un coșmar politic lent, interminabil.

"Ce mă aduce aici? Trump, și sentimentele mele extrem de negative în privința lui. Sunt newyorkeză, Trump nu mă poate păcăli. Îl știu, cu familia lui cu tot, de zeci de ani. E o pacoste pentru țară, o figură jenantă".

Poziționările politice ale actualului ocupant al Casei Albe, pe care multe participante, și multe pancarte, îl desemnează, din lipsă de respect, doar ca '45', conferă elemente noi acestei mobilizări. Atunci, pe 21 ianuarie anul trecut, erau doar gustul amar lăsat de campanie, și o bună doză de angoasă. Acum, sentimentele negative de atunci și-au primit confirmarea și n-au încetat să se amplifice, să se coaguleze, în depresie, disperare chiar, dar și într-o nouă intensitate și urgență a organizării protestatare.

"Suntem gata să luptăm pentru echitate economică, pentru dreptul la un sistem de sănătate uman și accesibil, pentru salvarea planetei? Să fim conștienți că nu mai suntem doar rezistență, cei care se opun, ci o forță în slujba dreptății, egalității și libertății, veghind ca statul să transforme aceste promisiuni în realitate", este modul în care formula retoric această dimensiune nouă procurorul general al New York-ului, Eric Schneiderman.

În tot răul pe care l-a făcut Trump în acest prim an de mandat se ascunde, pentru mulți demonstranți, un bine: a radicalizat, prin tendințe autoritare, prin șovinismul, rasismul, misoginismul său manifest, forțele pozitive, constructive, ale societății, care au căutat și caută modalități de implicare, participare politică.

"Istoria ne aparține. Momentul nostru a sosit. Vom menține presiunea, ne vom arăta puterea la urne. Îi vom înlătura de la putere pe Republicanii din Parlament, vom da de veste că rămânem pe poziții, nu cedăm", spunea în discursul de lansare a marșului activista și actrița de film Rosie Perez.

Pe o vreme clementă, dăruită parcă pentru a compensa inclemența vremurilor, Marșul Femeilor 2018 se apropie de destinație,  Bulevardul 6 la strada 45, cu acest optimism difuz că schimbarea se apropie, și este posibilă.

"Pentru că vocile noastre prind putere, pentru că vin alegerile parlamentare, ocazia de a alege mai multe femei și mai mulți progresiști, ca să ne reîntoarcem astfel la principiile fundamentale ale democrației americane".

Din New York, unde puterea are culoarea roz, Radu Tudor pentru RFI.