Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nivelul Senei a atins un maxim la Paris, dar nu recordul istoric (VIDEO)

20180126_103911.jpg

Sena la Paris, între Primàrie si Ile de la Cité
Sena la Paris, între Primàrie si Ile de la Cité
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

În noaptea de duminică spre luni, nivelul Senei a atins un maxim la Paris, mai exact cota de 5,85 m. Departe de cei 6,10 m din iunie 2016 şi foarte departe de recordul de 8,62 m înregistrat în 1910. De marţi, nivelul apei va scădea, «foarte încet însă», avertizează specialiştii. 

Vapoare blocate, mai mult sau mai puţin la mal – celebrele «bateaux-mouches», apreciate de turişti – «penişe» - vasele plutitoare transformate în locuinţe - la fel de imobile, panouri de circulaţie căzute în apă sau de abia vizibile – imaginile de pe malurile Senei sunt dezolante la Paris.

Localnicii şi mai ales turiştii par să aprecieze însă acest «spectacol» ce devine aproape anual – precedentele inundaţii la Paris au avut loc în iunie 2016. Mii de fotografii au fost postate pe reţelele de socializare iar presa, nu doar franceză, a relatat pe larg şi practic centimetru cu centimetru cum creşte nivelul apei în centrul Parisului.

În lipsa vapoarelor de pe Sena – navigaţia a fost complet interzisă pe tronsonul parizian – şi-au făcut apariţia în mare număr o serie de păsări sălbatice : raţe, cufundaci şi lebede.

Traficul metroului, mai exact al liniei RER C care circulă de-a lungul Senei, a fost şi el perturbat, mai exact întrerupt până cel puţin lunea viitoare, 5 februarie.

Celebrul muzeu Luvru, care acum un an şi jumătate şi-a închis porţile complet timp de 4 zile ca să-şi mute o serie de obiecte dintr-o aripă în alta de frica inundaţiilor, şi-a închis de această dată doar nivelul inferior al departamentului Artelor Islamului. Vizavi de Luvru, pe celălalt mal al Senei, Musée d’Orsay şi-a anulat doar deschiderile nocturne, prevăzute o seară pe săptămână.

Dacă din fericire nu s-au înregistrat victime în zona capitalei cu ocazia acestor inundaţii, câteva mii de persoane au rămas totuşi fără electricitate şi/sau gaze în periferia Parisului.

Meteorologii precizează că niciodată de mai bine de un secol încoace nu a plouat atât de mult în decembrie şi ianuarie. Lucru care explică de ce solul este îmbibat de apă şi deci incapabil să absoarbă şi mai multă, provocând astfel inundaţii.