
Reportaj RFI
Egalitatea de gen în România, din perspectivă politică și economică
Egalitatea de șanse în România, din perspectivă politică și economică

Grațiela Drăghici, secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a salutat inițiativa Ambasedei Franței, menționând că România are nevoie de femei în funcții de conducere. Aceasta a adăugat că numirea unei femei în funcția de prim-ministru ar putea însemna pentru țara noastră un început în demontarea stereoripurilor atribuite femeilor de-a lungul timpului. Mai mult, aceasta a mai precizat că femeile merită și trebuie promovate indiferent de domeniul de activitate, fie el economic, social sau politic.
Reprezentantele sexului frumos sunt asociate, cel mai frecvent, cu imaginea femeii casnice
Printre stereotipurile atribuite femeilor de-a lungul timpului, se numără imaginea femeii casnice. Un sondaj realizat de Liceul Francez Anna de Noailles arată că tinerii consideră, încă de la vârste fragede, că majoritatea femeilor care au copii vor evolua mai greu în profesie sau chiar ar putea să renunțe la a-și construi o carieră.
Aceeași idee a fost susținută și de Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franceză în România (CCIFER). Mai mult, Ionela Băluță, profesor al Facultății de Stiințe Politice din cadrul Universității din București, a precizat că, un studiu realizat la Timișoara arată că femeile sunt considerate inferioare bărbaților. Mai mult, acestea ar fi incapabile să ocupe anumite funcții din domenii precum economie sau politică, având în permanență nevoie de susținerea bărbaților.
Stereotipurile adresate femeilor sunt cauzate de amintirile lăsate de regimul comunist
Avocata Dana Gruia Dufaut, Consilier Consular pentru Romania si R.Moldova si Administrator al CCIFER consideră că în mentalul colectiv românesc încă predomină amintirile comuniste în ceea ce privește imaginea femeii în politică. Pe atunci, Elena Ceaușescu era învestită în diverse funcții pentru care nu avea competențe, dar cu toate acestea era lăudată și apreciată pentru meritele sale.
Simona Necula, secretar general al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a precizat de asemenea că stereotipurile atribuite femeilor își au rădăcina în amintirile lăsate de regimul comunist, perioadă în care imaginea femeii competente în domeniul politic și în cel al științei era una falsă.
În ciuda stereotipurilor atribuite femeilor în România, la noi în țară există mai multe femei care lucrează în domeniul științei decât în restul Europei.
Monica Jiman, directoarea platformei Pentalog, o companie furnizoare de servicii de consultanță și dezvoltare software, pune accent pe competențele fiecăruia și este de părere că nu contează dacă ești femei sau bărbat, important este să te perfecționezi în ceea ce faci. Monica Jiman a conchis că, în ciuda stereotipurilor atribuite femeilor în România, la noi în țară există mai multe femei care lucrează în domeniul științei decât în restul Europei.