Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franceza şi plurilingvismul, temele unei conferinţe internaţionale la Paris

20180214_090053.jpg

Françoise Nyssen, ministrul francez al Culturii, în deschiderea Conferintei internationale pentru limba francezà si plurilingvismul în lume, 14 februarie 2018
Françoise Nyssen, ministrul francez al Culturii, în deschiderea Conferintei internationale pentru limba francezà si plurilingvismul în lume, 14 februarie 2018
Image source: 
Vasile Damian

La Cité internationale universitaire de Paris – Cetatea internaţională universitară din Paris – are loc miercuri şi joi «Conferinţa internaţională pentru limba franceză şi plurilingvismul în lume". Iau parte la această conferinţă circa 400 de personalităţi franceze şi francofone din lumea culturală şi intelectuală, oameni de afaceri şi jurnalişti, diplomaţi, şamd.

Ideea este de a crea o nouă dinamică pentru limba franceză şi plurilingvism pe plan internaţional. Personalităţile reunite la Cité internationale universitaire de Paris dezbat timp de două zile. Au loc aici o serie de mese rotunde organizate pe teme foarte precise: «Franceza, o miză economică şi profesională», «Franceza în mass-media», «Franceza prin cultură», şamd. La sfârşit se va întocmi o listă de recomandări, sugestii şi acţiuni concrete care va fi înmânată preşedintelui francez. Trebuie ştiut că Emmanuel Macron va ţine pe 20 martie, ziua internaţională a francofoniei, un mare discurs consacrat acestui subiect. Concluziile dezbaterilor de aici vor alimenta cu siguranţă discursul prezidenţial de luna viitoare.

În paralel, o platformă pe internet, intitulată «monideepourlefrancais.fr» a fost creată şi promovată de reţeaua internaţională a Institutului cultural francez. Oricine, din lumea întreagă, poate contribui astfel la dispozitivul dorit de preşedinţia franceză pentru a face faţă sfidărilor lingvistice de mâine şi pentru a da o imagine mai modernă limbii franceze.

La conferinţă s-au auzit lucruri foarte frumoase – şi adevărate – despre limba franceză. «Franceza este o şansă iar francofonia are vocaţia să fie peste tot: pe scene, în expoziţii, în învăţământ» spunea de exemplu ministrul francez al Culturii Françoise Nyssen. Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în ministerul francez de externe, afirma de partea sa că «Francofonia este o igienă de viaţă». În fine, Michaëlle Jean, Secretara generală a Francofoniei, e de părere că «Democraţia şi limba unică sunt incompatibile», sprijinind astfel ideea plurilingvismului.

Am stat de vorbă la conferinţa pariziană mai întâi cu Doina Spiţă, profesor universitar la Facultatea de litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, de asemenea vice-preşedintă a Federaţiei internaţionale a profesorilor de franceză :Printre numeroşi ambasadori francofoni prezenţi la «Conferinţa internaţională pentru limba franceză şi plurilingvismul în lume» s-a numărat şi Luca Niculescu. L-am întrebat pe ambasadorul României în Franţa cum a contribuit ţara noastră la acest eveniment :