Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Cei care nu au bani, nu fac terapie. Rămân într-o lume a lor”

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit,luni, că premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când într-o intervenție televizată i-a catalogat drept “autiști” pe cei care, spunea șefa Guvernului, "dezinformează" la Bruxelles.

Declarația se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare, a stabilit CNCD.

La sfârșitul săptămânii trecute șefa Guvernului îi cataloga drept autiști pe cei care "dezinformează Uniunea Europeană în legătură cu Justiția “în ciuda faptului că știu adevărul “ după cum declara premierul Viorica Dăncilă.

Declarația a stârnit atunci reacția ONG-urilor, iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a anunțat că s-a autosesizat în acest caz.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze public, precizând că prin comparaţia făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.

Declarația premierului a venit însă într-un moment în care așa numita revoluție fiscală a lăsat fără bani pentru terapie părinții copiilor cu autism, dar și ONG-urile care asigurau această terapie.

Premierul s-a întâlnit vineri cu reprezentanții ONG-urilor pentru a le afla problemele și a promis să le și rezolve "punctual", fără a da și un termen.

Care sunt însă aceste probleme? Aflați din reportajul săptămânii RFI Special realizat de Andreea Orosz:

 
Ascultați un reportaj de Andreea Orosz