Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Platforma Reţelei francofone pentru antreprenoriatul feminin s-a lansat oficial (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20180308_102955.jpg

Monica Jiman, PDGul firmei Pentalog Software Factory, este presedinta Retelei francofone pentru antreprenoriatul feminin
Monica Jiman, PDGul firmei Pentalog Software Factory, este presedinta Retelei francofone pentru antreprenoriatul feminin
Image source: 
Vasile Damian

Cu ocazia Zilei internaţionale a femeilor, la sediul Organizaţiei internaţionale a Francofoniei (OIF) din Paris s-a lansat astăzi o platformă numerică pentru a sprijini antreprenoriatul feminin. O reţea francofonă deci, rezervată femeilor de afaceri. Idea acestei reţele pe internet fusese lansată la Bucureşti, în noiembrie anul trecut.

La Bucureşti, în noiembrie 2017, la Conferinţa femeilor francofone, s-a decis oficial creearea pe internet a unei reţele de femei de afaceri francofone. La lansarea platformei, 4 luni mai târziu, acum la Paris, Michaëlle Jean, secretara generală a Francofoniei, a vrut dealtfel să reamintească geneza proiectului şi să mulţumească României şi ambasadorului ei în Franţa, Luca Niculescu.

Michaelle Jean, Secretara generalà OIF, a lansat oficial la Paris platforma Retelei francofone pentru antreprenoriatul feminin (Foto: Vasile Damian)

Preşedinta Reţelei francofone pentru antreprenoriatul feminin este o româncă, Monica Jiman, PDG-ul firmei Pentalog Software Factory. In interviul ce urmează am întrebat-o mai întâi la ce foloseşte concret această reţea şi cum va funcţiona ea. Am vorbit şi despre locul francofoniei în României, rolul limbii franceze, şadm.

Monica Jiman: «Reţeaua francofonă pentru antreprenoriatul feminin (RFEF) este un instrument modern care să permită schimbul, accesul la informaţie, o interacţiune foarte rapidă în spaţiul francofon cu diverşi interlocutori : antreprenori, tineri care vor să se lanseze în antreprenoriat, instituţii, actori publici, instituţii financiare – pe scurt, un ecosistem la care vom avea acces de o manieră foarte rapidă şi foarte uşoară.»

«Totul este interactiv şi participativ: ne conectăm pe platforma care a fost pusă la dispoziţie de OIF. Pe situl www.rfef.org fiecare utilizator îşi creează un cont şi are acces la diverse funcţionalităţi pe care le oferă platforma.»

«Platforma vizează în principal să conecteze femeiele antreprenoare francofone de pe cele 5 continente, să creeze o comunitate de antreprenori şi să dezvolte parteneriate între întreprinderi pentru a permite o creştere a accesului pe pieţele internaţionale. Spaţiul francofon mai permite un lucru extrem de important: oferă un teritoriu extrem de vast.»

Michaelle Jean, Monica Jiman si întregul birou de conducere al Retelei femeilor antreprenoare francofone (Foto: Vasile Damian)

«Reţeaua nu se reduce doar la femei: orice actor – bărbat sau femeie – poate participa şi contribui la succesul acestei platforme şi la cel al afacerilor făcute de antreprenori – bărbaţi sau femei. La Conferinţa femeilor francofone de la Bucureşti, să nu uităm că leitmotivul a fost «Femeile se impun» iar «Bărbaţii se angajează».

«Francofonia, antreprenoriatul feminin, accesul femeilor în posturi de conducere în România sunt lucruri foarte vizibile. La fel, potrivit ultimelor statistici europene, decalajul salarial între un acelaşi post ocupat de o femeie şi de un bărbat arată că România este situată cel mai bine la nivelul Europei. România poate deci să dea exemplul cu antreprenoriatul feminin şi emanciparea femeilor în ceeace priveşte o carieră şi accesul la educaţie.»

Prezentarea Retelei francofone pentru antreprenoriatul feminin (Foto: Vasile Damian)

«Compania pe care o conduc, Pentalog Software Factory, are un avantaj extraordinar, beneficiază de o populaţie feminină în cadrul companiei extrem de importantă – aproape 40% femei în tech. Este o bogăţie imensă pentru noi care ne permite să dinamizăm creşterea companiei. O companie în care şansa este dată femeilor este de obicei o companie mult mai prosperă

«Faptul că sunt francofonă şi francofilă mi-a permis accesul la sistemul educaţional din Franţa. Apoi, mi-a permis să intru într-o companie franceză, un start-up. Cu alte cuvinte, franceza mi-a folosit ca un vector de creştere personală. Am avut acces graţie limbii franceze la informaţie, la cultură, la oportunităţi, la oameni deosebiţi. Este păcat că astăzi în România, franceza nu mai este la acelaşi nivel de importanţă în şcolile noastre. Cred că ar trebui să ţinem cont de prezenţa întreprinderilor franceze în spaţiul economic românesc pentru că reprezintă o forţă importantă. Invăţând o limbă străină, o învăţăm pentru noi, ne serveşte până la urmă ca şi evoluţie personală.»

Michaelle Jean înconjuratà de Monica Jiman si Daniela Lauer dupà prezentarea Retelei francofone pentru antreprenoriatul feminin (Foto: Vasile Damian)

Platforma Reţelei francofone pentru antreprenoriatul feminin s-a lansat oficial