Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un Turpitour pentru a descoperi Bruxelles și absurditățile sale

f688c6d0436d28d66bdb8e364b3f4c45cad9bf3afdd995d56fd0c40615fdc91d1cf424c2.jpg

Turpitour
Un tur inedit prin Bruxelles
Image source: 
turpitour.be

Un ziarist belgian propune în fiecare weekend o plimbare prin Bruxelles-ul mai puțin cunoscut, acel Bruxelles al absurdităților și anomaliilor pe care le putem numi familiar “turpitudes”. Un tur de oraș insolit și amuzant , deși cam scump, care prezintă ceea ce ghidurile turistice au omis să menționeze. 

Un tur de oraș care nu arată ce are acesta mai frumos, care nu glorifică nici monumentele și nici locurile istorice, ci care prezintă tot ce are Bruxelles de ascuns: corupție, scandaluri, situații absurde. Atenție însă, nu există aici nicio  urmă de răutate, ci dimpotrivă, totul este animat de dragostea pe care o putem purta capitalei Europei.

Schelele care îmbracă de mulți ani Palatul de Justiție, desenele pornografice de pe anumite clădiri, restaurantele echipate cu mese pe sub care se strecoară plicul cu bani : toate acestea pot fi numite “turpitudes” în Bruxelles.

La origine, în limba franceza, termenul însemna infamie, dar în franceza belgiană si mai ales în bruxelleza el a căpătat un sens cu mult mai amuzant și mai inofensiv: acela de insolit oarecum ridicol.

Daca Belgia este cunoscută pentru multiplele sale ciudățenii lingvistice și politice, ca și pentru complexitatea kafkiană a administrației sale , iată că și Bruxelles își are ciudățeniile sale.

Jean-Michel Briou a creat acest tur în autocar , condus și animat de el însuși într-o limbă neaoșă bruxelleză, din care accentul specific nu lipsește.

Plecarea se face din cartierul Saint-Gilles și acest aspect în sine este insolit întrucât toate celelalte vizitele ghidate pornesc din centrul orașului.

Vizita nu ne va conduce în Grande Place și nici la Atomium, nici măcar la Turnul Japonez sau la Palatul Regal. Nu, aceasta vizită ne va duce în acele locuri prin care turiștii nu ajung decât daca se rătăcesc.

Iată-ne deci la Saint-Gilles unde grupul se adună, întâmpinat de ghidul său și de îndată descoperim primul element de interes : un penis gigantic desenat pe zidul unui imobil.

Autorul sau autorii acestor fresce insolite nu au fost încă identificați. Ele apar peste noapte, mai ales în Saint-Gilles și sunt una mai revelatoare decât cealaltă: un penis, un corp de femeie, un pubis. Nimeni nu poate explica nici cum de apar și nici prin ce tehnica sunt realizate și, ceea  ce este si mai interesant,  nimeni nu s-a gândit să le distrugă.

Urmează Palatul de Justiție, acea clădire cu reputație mistică a cărei construcție în 1883 a falimentat statul, dar care se poate mândri de a fi întrecut în dimensiuni (și în fenomene paranormale ) Bazilica Sfântul Petru de la Roma.

Palatul de Justiție nu se remarca însă în ultimii zece ani atât prin inexplicabilele fenomene care se petrec noaptea în subsolul său , ci mai ales prin inexplicabilele schele care-l înconjoară. Eșafodajul a fost montat pentru a servi restaurării clădirii, dar lucrările n-au avansat, schelele s-au deteriorat și un alt rând de schele a fost pus în jurul primelor – pentru a le restaura pe acestea….

Si vizita continuă în jurul a șase teme: abracadabrant, ripoux, pignouf, olibrius , micmac și entourloupe:

Toți acești termeni necesita nu doar o traducere, ci și o explicație.

Abracadabrant, mai ales în sens bruxellez, reprezintă o situație complicată, încurcată si hilară, pentru cei care aleg să nu-și piardă simțul umorului. Este vorba – în cadrul acestui tur de oraș - despre circulația rutieră din Bruxelles unde numeroasele șantiere care se deschid înainte ca altele sa se închidă si care mai ales nu sunt coordonate fac ca nu de puține ori accesul cu mașina să nu mai fie posibil de la un cartier la altul.

Este cazul, cel puțin acum, la Uccle unde anumite căi de acces către vecinii din Forest sunt tăiate și unde noi amenajări ale drumurilor fac ca foste străzi rutiere sa fi devenit pietonale peste noapte. Si acesta este doar un exemplu.

Ripou, in verlan, este corespondentul cuvântului pourri, adică corupt – mai precis polițist corupt. Cine sunt cei corupți la Bruxelles? Doar polițiștii? Nici vorbă! Găsim aici, ca și în restul Belgiei, corupție în politică și la toate nivelele administrației publice. Iar la nivel local  - Belgia fiind mult condusă de la nivel local – legile permit și încurajează corupția și diferitele aranjamente pe lângă lege.

Turpitourul prezintă și povestea plicului cu bani, strecurat pe sub masa în restaurant acolo unde fata de masa este pusă de așa manieră încât gestul să treacă neobservat.

Pignouf, adică necizelat, grosolan. Termenul, folosit la Bruxelles și în sens de măgar fără maniere. Un olibrius este un original care se face remarcat prin purtarea sa deplasată.

Un Micmac este un aranjament puțin recomandabil , în fine entourloupe desemnează o glumă, o farsă adesea de prost gust –adică exact ceea ce locuitorii orașului Bruxelles au senzația că li se face zilnic.

Francezii expatriați la Uccle, Muzeele Regale prost întreținute, euroscepticismul bruxellezilor –gazdele instituțiilor europene, toate acestea sunt prezentate.

După o oră și jumătate de plimbare printr-un oraș gri, spart la fiecare colț de stradă, unde “lumea bună” se amestecă cu cea “cartierele sărace” din cauza unui urbanism fără logică, iată-ne ajunși la capătul turului, adică la Parlamentul Regiunii Flamande. O mică glumă introdusă aici pentru a aminti ca nici în Belgia și nici în Bruxelles  nu locuiesc doar  francofoni.

Cum a înflorit idea acestui tur de oraș, amuzant dar nu batjocoritor? A fost, spune Jean-Michel Briou, o încercare de a da un nou elan turismului la Bruxelles după atentatele din 2016

Cu toate acestea, vizita ghidată nu este foarte indicată pentru turiștii străini întrucât este prezentată în bruxelleză si deci greu exportabilă. Ea este mai degrabă un mijloc prin care bruxellezii își pot cunoaște mai bine orașul.

Iar pe ei înșiși acest tur insolit îi distrează si-I întristează în același timp.

Turpitourul propune această plimbare de o ora si jumătate, în autobuz pentru 25 de euro, cam scump, dar face…

 
Un Turpitour pentru a descoperi Bruxelles și absurditățile sale