Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Goût de France-Good France – 3.300 de restaurante participă la ediţia 2018 (Reportaj FOTO şi AUDIO)

20180306_124759.jpg

Jean-Yves Le Drian, MAE francez care patroneazà operatiunea "Goût de France-Good France", alàturi de Alain Ducasse si alti chefi francezi, 6 martie 2018, Quai d'Orsay
Jean-Yves Le Drian, MAE francez care patroneazà operatiunea "Goût de France-Good France", alàturi de Alain Ducasse si alti chefi francezi, 6 martie 2018, Quai d'Orsay
Image source: 
Vasile Damian

Pe 21 martie se va derula cea de-a 4-a ediţie a manifestării culinare «Goût de/Good France». Peste 150 de ţări din lume şi 3.300 de chefi vor propune în restaurantele lor o masă «à la française». Această sărbătoare a gastronomiei franceze a fost prezentată zilele trecute la Quai d’Orsay.

Gastronomia franceză cunoaşte un succes tot mai mare, în Hexagon dar şi peste hotare. Dovadă că dacă la prima ediţie «Goût de/Good France» au participat doar o mie de restaurante, acum, la ediţia 2018, sunt înscrise peste 3.300 din circa 150 de ţări din lumea întreagă. Pe 21 martie, chefii acestor restaurante – nu neapărat dintre cele mai scumpe sau cunoscute – vor propune pe meniul lor cel puţin un fel de mâncare inspirat de bucătăria franceză.

Chefii francezi care participà la editia 2018 a operatiunii Goût de France-Good France, în saloanele MAE francez - Quai d'Orsay (Foto: Vasile Damian)

Prezentarea acestei noi ediţii s-a făcut la sediul ministerului francez de externe, instituţia care pilotează toată operaţiunea în colaborare cu reţeaua de ambasade franceze de pe tot globul şi sub îndrumarea celebrului chef francez Alain Ducasse.

Jean-Yves Le Drian, şeful diplomaţiei franceze, la conferinţa de presă : «Nu există mai bună poartă de intrare în Franţa ca savorile şi emoţiile pe care ni le procură talentul chefilor noştri. Dealtfel, idea că artele culinare conţin o forţă de seducţie pe care trebuie să ştii s-o mânuieşti este un adevăr cel puţin la fel de vechi precum diplomaţia. Gastronomia este în plus una dintre armele noastre turistice majore» spunea ministrul francez de externe.

Lume multà la Quai d'Orsay cu ocazia prezentàrii editiei 2018 a operatiunii Goût de France-Good France (Foto: Vasile Damian)

In urma conferinţei de presă, în saloanele aurite şi majestoase ale lui Quai d’Orsay au fost servite celor prezenţi – mulţi jurnalişti dar şi invitaţi veniţi din regiunile partenere ale lui «Goût de/Good France» - o serie de mini-feluri de mâncare excepţionale, greu de descris în câteva vorbe dar sublim de bune în gură. Poate chiar prea subtile aranjamente pentru o simplă operaţiune de comunicare, cert consacrată gastronomiei franceze.

Am avut ocazia astfel să stau de vorbă cu Alessandra Montagne, braziliancă instalată de 15 ani la Paris. Restaurantul ei, «Tempero», tot mai cunoscut gurmanzilor, va propune pe 21 martie o bucătărie sută la sută cu produse de bază din regiunea pariziană, chefa fiind adepta circuitelor scurte. «Bucătăria franceză este extraordinară pentru că în fapt acceptă influenţele din afară. Eu fac de exemplu o bucătărie franceză clasică în care introduc accente din ţara mea fără să denaturez însă gastronomia franceză» îmi spune Alessandra.

Demonstratie culinarà în direct (Foto: Vasile Damian)

Nu departe de ea, pe un stand frumos aranjat, o altă chefă făcea o demonstraţie în direct, pregătea un foarte elegant fel de mâncare pe bază de ciuperci. Din descrierea respectivei descoperim şi o legendă cu zâne, elfi şi vrăjitoare...

Una din vedetele acestei ediţii a lui «Goût de/Good France» în Franţa va fi cheful Eric Jambon. Medaliat cu o stea în celebrul ghid Michelin, patronul restaurantului  «Domaine Sequoias» din departamentul Isère va pregăti masa la ambasada Franţei din Madagascar ! «Nu ştiu încă ce am să pregătesc pentru că nu ştiu ce am să găsesc la faţa locului. Am să merg să descopăr piaţa cu intendentul ambasadei. Cum vreau să propun mai multe feluri mai mici, am să fac însă unul sigur în memoria lui Paul Bocuse pentru că-i cunosc reţeta la cel puţin unul din felurile sale fetişe» îmi mărturiseşte Eric Jambon.

Deserturi apetisante...(Foto: Vasile Damian)

Trebuie spus că această ediţie a lui «Goût de/Good France» va aduce un omagiu marelui Paul Bocuse, zis şi «Monsieur Paul», decedat recent şi considerat unanim drept părintele gastronomiei franceze.

Pe lângă Bocuse şi regiunea Aquitaine, Franţa va promova anul acesta şi vinul şi spirtoasele franceze. Astfel am reuşit să stau de vorbă cu Emilie Gervoson, proprietara lui Chateau Larrivet Haut-Brion, vinul care ne-a fost servit la degustarea de la Quai d’Orsay. «Organizatorii au vrut să fie şi gastronomia şi vinul iar anul acesta au decis să promoveze vinul de Bordeaux, aşa am ajuns deci eu aici. Noi facem şi vin alb şi roşu, totul în regiunea Pessac-Léognan, la sud de oraşul Bordeaux» îmi explică viticultoarea.

Emilie Gervoson, proprietara lui Chateau Larrivet Haut-Brion (Foto: Vasile Damian)

De notat în încheiere că din România participă anul acesta la «Goût de/Good France» 7 restaurante – 5 din Bucureşti şi 2 din Timişoara. 4 ţări noi iau parte la eveniment printre care Lesotho şi Turkmenistan. Nu trebuie uitat că 82% dintre chefii participanţi sunt străini şi doar 18 procente francezi.

In fine, pentru cei care nu se află la sol pe 21 martie, să ştiţi că 110 zboruri Air France şi 4 nave de croazieră vor propune în aceea zi feluri de mâncare în cadrul lui «Goût de/Good France».

 
Goût de France-Good France – 3.300 de restaurante participă la ediţia 2018