Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dinastia - o carte de popularizare a istoriei monarhiei din România

dinastia.jpg

Dinastia este o carte de popularizare scrisă de doi jurnaliști

Cartea Dinastia scrisă de politologul Stelian Tănase și jurnalista Elena Vijulie de la Digi 24 prezintă istoria celor patru regi ai României: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai. Această carte demontează numeroase falsuri istorice colportate de-a lungul ultimilor 70 de ani.  

Cartea este, așa cum precizează autorii, una de popularizare a istoriei monarhiei din România.

"Nu este știința istoriei în sens academic, dar datele care sunt incluse în text au maximă acuratețe pe care o poți da prin izvoarele pe care le avem astăzi." spune Stelian Tănase. 

Dinastia a fost inițial un serial documentar prezentat la TVR, realizat de Stelian Tănase în urmă cu mai bine de 10 ani, care stă la baza acestei cărți.

"Textul este de fapt comentariul rostit din off Victor Rebengiuc în serialul Dinastia de 21 de episoade. Acest text, transformat foarte puțin, este ceea ce citiți dumneavoastră în carte. Normal că pentru televiziune, pentru film, limbajul trebuie să fie foarte succint." explică Stelian Tănase

Ca atare, cartea nu se adresează unei elite.

"Acest public de formație medie, absolvenți de liceu sau de învățământ sau chiar umanist care nu s-a ocupat de problema monarhiei și de modernizarea României, cărora le-am dat un minim bagaj, de bază, un minim bagaj de cunoștințe despre cei patru regi." spune Stelian Tănase.

"Cei care doresc să aprofundeze, care se pasionează de subiect au surse academice destule, nu câte aș fi dorit eu, ca să se pună la punct cu informația.", mai spune el.

"Cred că este o lucrare potrivită pentru copii. Chiar am avut această bucurie de a afla că această carte este citită copiilor acasă. Un medic citește soției care este într-o perioadă foarte ocupată și cred că punând cap la cap numai câteva astfel de povești lucrarea și-a atins scopul.", adaugă Elena Vijulie.

"Poate fi o carte disponibilă de cumpărat la Castelul Peleș sau bibliografie suplimentară pentru copiii de clasa a patra, a cincea, sigur pentru copiii interesați, dar și în cursul școlii generale, de ce nu, și pentru cei care vor să-și completeze lacunele lăsate de istoria politizată de regimul comunist, fie de lipsa de timp din perioada tranziției.", mai spune ea. 

Comparație cu prezentul

Cartea, scrisă într-un ritm alert și cu un limbaj simplu, are un ton extrem de favorabil monarhiei. Este această o carte monarhistă?

Elena Vijulie și Stelian TănaseElena Vijulie și Stelian Tănase se adresează unui public mai larg cu această carte

2018_03_07_stelian_tanase.mp3 Ascultați în integralitate interviul cu Stelian TĂNASE

2018_03_09_elena_vijulie.mp3 Ascultați în integralitate interviul cu Elena VIJULIE

"Nu. Sper din tot sufletul că nu acesta e mesajul principal, dar aș vrea să clarific un lucru asupra căruia apar foarte multe confuzii. Aspectele care răzbat din lucrare sunt mai degrabă pozitive, în legătură cu familia regală, în legătură cu elitele politice de atunci.", explică Elena Vijulie. 

"Și inevitabila comparație cu situația de astăzi când elitele politice suferă în primul rând de o acută lipsă de educație politică și apoi de multe alte tare pe care nu le mai enumăr aici, deci această comparație duce la concluzia greșită că am încercat să promovăm monarhia. Deci, revin ca să finalizez răspunsul, nu, nu este o carte pentru monarhiști este o carte care prezintă faptele." mai spune ea. 

Cartea Dinastia a apărut după moartea ultimului rege al României, Mihai I, decedat în decembrie 2017. Stelian Tănase are în proiect completarea acestui proiect cu o carte despre ultimul suveran al Dinastiei, al cărui mare admirator este.

"Eu sunt “Mihăist”, sunt mai rău decât monarhist. Am fost și sunt dedicat Regelui Mihai pe care l-am cunoscut, m-am bucurat de aprecierea Majestății Sale, m-a decorat și am avut privilegiul de a avea mai multe conversații între patru ochi de-a lungul anilor." spune Stelian Tănase. 

"România sub sceptrul Regelui Mihai ar fi fost o cu totul altă țară decât astăzi, măcar în termeni de prestigiu printre țările blocului sovietic care s-au eliberat în 1989. Aducerea Regelui, pentru că-l aveam, celelalte țări nu aveau asemenea șansă. El a fost Rege, pe tron și încă de două ori.", mai spune el.

"Deci noi puteam să-l aducem atunci în țară și prestigiul acestei țări, după ce ne eliberasem de comunism cu vărsare de sânge, dacă-l aduceam pe Rege atunci prestigiul României ar fi fost extrem de mare și am fi fost în rândul lumii. Era aceeași mutare din 1866. Adică o țară abia formată, cum era sub Cuza, și care dintr-o dată devine altceva prin statut fiidcă aduce un prinț străin dintr-o mare casă domnitoare.", conchide Stelian Tănase.

Cartea Dinastia a apărut la Editura RAO.

 
Ascultați reportajul realizat de Petru CLEJ