Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cea mai rapidă mașină din lume și ciocolata cu aur, platină și argint, la Proinvent Cluj

proinvent.jpg

Cea mai rapidă mașină din lume și ciocolata cu aur, platină și argint, la Proinvent Cluj
Image source: 
RFI România/Bianca Pădurean

Peste 400 de invenții și inovații sunt prezentate în cadrul celui mai important salon de inventică din Transilvania, Pro Invent, organizat la Sala Polivalentă din Cluj. La acest salon participă inventatori, universități, institute de cercetare științifică, precum și companii private care au investit în acest domeniu.

Una dintre invențiile prezentate la Cluj care a stârnit un mare interes este un prototip de mașină cu aer comprimat. Inventatorul acesti mașini, Adrian Roșca, spune că este vorba de cea mai rapidă mașină din lume, care folosește un nou principiu, cel al roților libere.

”Va fi cea mai rapidă mașină din toate timpurile și, în același timp, va fi cea mai performantă mașină în teren greu. Asta caută oamenii. Două lucruri caută la mașini: cea mai iute din lume și cea mai perfomantă în teren. De exemplu, în arătură adâncă, unde șenilatul nu poate, deci în arătură udă nimeni nu trece, dar mașina asta va trece. Este foarte simplu: folosește prisme de blocare, mașina are roți libere, nu sapă în arătură. Noi facem greșeala că mergem cu roți motrice care sapă și scufundă mașina. Aceasta folosește prisme de blocare și se va vedea că este superioară șenilatului din teren greu. Gândiți-vă la o ambulanță care trebuie să îndeplinească o misiune. Gândiți-vă cât ar însemna, pentru noi românii dacă am face prima ambulanță care se poate duce pe orice fel de teren!”, spune inventatorul Adrian Roșca.

De un mare interes se bucură și o inovație realizată de tânara Carmen Suciu din Cluj. Ea a creat ciocolata cu nanoparticule de platină, aur și argint.

”În primul rând ingredientele, unturile care se folosesc sunt obținute prin procese mecanice la rece, sunt produse ecologice cu certificări. Această ciocolată are miere, nu are absolut deloc zahăr. Sunt făcute la temperatura corpului și respectă principiile vieții, conțin particole nanometrice de aur, platină și argint”, a explicat Carmen Suciu.

În cadrul salonului Pro Invent mai este prezentat un sistem de stocare a energiei pentru mașinile electrice, inventat de un doctor în medicină. Acesta folosește principiul sistemului circulator din corpul omenesc, iar energia este stocată cu ajutorul unui fel de sânge artificial conceput pentru mașini, care include echivalentul globulelor roșii, care stochează energia electrică mai bine decât acumulatorii clasici. 

Cea mai rapidă mașină din lume și ciocolata cu aur, platină și argint, la Proinvent Cluj (AUDIO)