Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj: ”Aș vrea să fim aproape de frații noștri români pentru un viitor mai bun al copiilor noștri”

reportaj.jpg

Câteva zeci de mii de oameni au participat, duminică, la Chișinău, la Marea Adunare Centenară. Participanții au votat o proclamație prin care cer Parlamentului de la Bucureşti să adopte o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României"
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău, câteva zeci de mii de oameni au participat, duminică, la Marea Adunare Centenară, prilejuită de marcarea celor 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Participanții au votat o proclamație prin care cer Parlamentului de la Bucureştica, în şedinţa solemnă din 27 martie, să adopte o hotărâre pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României".  

”Vrem să nu mai fie graniță, să putem merge și noi să vedem România. Să fim o țara românească”, ne spune Valentina Zmeu în vârstă de 70 de ani pe care am întâlnit-o printre participanții la Marea Adunare Centenară. A venit din centrul țării, de la Anenii Noi, satul Hîrbovăț, localitate care nu a semnat deocamdată declarația de unire cu România, deși speră femeia, acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat.

”Suntem aproape de Anenii Noi și acolo sunt mai mulți rusofoni. Ar fi bine totuși să fie semnată în satul nostru declarația de unire. Am avea de câștigat. Am doi copii, ambii peste graniță. Aș vrea să se întoarcă acasă. Suntem toți un neam. Foarte bine ar fi să aibă lor reintegrarea țării”, crede femeia. 

În centrul Chișinăului, cu stegulețe tricolore, le-am zărit pe Alexandra Andronache și Ana Butnărescu de la Strășeni. ”Ne dorim unirea cât mai repede. Avem dușmani mulți, trădători”. ”Aș vrea să mor într-o țară unită. Sperăm, dar nu cred că se va întâmpla. Foarte mulți locuitori din sate sunt contra unirii, nu vor unirea. După sute de ani de influență rusă și sovietică, în câțiva ani greu se schimbă situația. Mulți țin minte jandarmul român, dar nu știu câți oameni au fost duși în Siberia”.   

”Cei de la conducere nu vor să voteze unirea să nu-și piardă fotoliile”

Unii participanți cred că unirea cu România nu poate înfăptuită întrucât aleșii poporului nu-și doresc asta. ”Mă simt foarte bine, emoționat. Nu prea există voință politică. Din partea cetățenilor da, dar nu de la politicieni. Cei de la conducere nu vor să voteze unirea să nu-și piardă fotoliile sau pâine cea albă cu salam. Au și afaceri foarte mari”. ”Am venit să susțin unirea, copii mei locuiesc în România, surorile și frații sunt în Europa. Aș vrea să fim aproape de frații noștri români pentru un viitor mai bun copiilor noștri. Cu cât mai mulți vom ieși și cu cât mai multe declarații de unire vor fi, cu atât mai repede va avea loc reîntregirea țării”.

”Întotdeauna voința populară a fost vectorul principal al unirii” 

La manifestația de la Chișinău au venit într-un număr mare și cetățeni de peste Prut. Sorin și Simona Scuratovschi au ajuns de la București. ”Cu același gând pe care l-au avut și străbunii noștri acum multe veacuri, să fim împreună toți românii, liniștiți și pașnici așa cum a fost de-a lungul istoriei noastre de aproape cinci mii de ani pe aceste meleaguri. Sunt dovezi istorice nenumărate. Același popor, aceeași credință, aceleași obiceiuri. Întotdeauna voința populară a fost vectorul principal al unirii. Bunicul era din Bălți și a plecat între cele două războaie și a trebuit să vină în România. Noi suntem tot români. Avem rădăcini din ambele părți ale Prutului”.

Tatăl lui Sorin, Nicolae Scuratovchi în vârstă de 69 de ani, a venit de la Constanța, împreună cu mai multă lume. Bărbatul pare optimist și crede că unirea dintre cele două state se va face în cel mult cinci ani. ”Am venit și noi de dincolo de Prut să le facem o bucurie și să ne facem o bucurie să fim împreună. Ne-am bucurat că am văzut atâta lume aici. Foarte frumos. Am văzut că lumea este atât de unită, bucuria se citește pe fețele lor. Dar când vorbim de cât timp e nevoie să fie înfăptuită unirea, contează foarte mult și situația internațională, la fel cum a fost în 1918, cum s-a pierdut în 1940, contează foarte mult și asta. Dar eu cred că în cel mult cinci ani de zile se va rezolva”.

În timp ce discutam cu mai mulți cetățeni, pe scena instalata în Piața Marii Adunări Naționale se țineau discursuri. Au vorbit în fața mulțimii, pe rând, reprezentanții organizațiilor unioniste, oameni simpli, scriitori, politicieni atât din România, cât și din R.Moldova. Despre importanța istorică a Actului Unirii Basarabiei cu România au vorbit și mai mulți primari moldoveni care au semnat declarațiile simbolice de unire cu România. 

Primar: ”Noi nu acaparăm terenuri străine, noi luptăm pentru reintegrarea țării”

”Este o zi deosebită, am reușit să venim aici într-un număr mare. Trebuia să fim mai mulți. Dar cei care nu sunt aici, și-au perfectat pașapoartele românești și au mers să câștige bani peste hotare. Noi rămânem aici, lucrăm pentru satele noastre, pentru cetățenii noștri. Noi nu acaparăm terenuri străine, noi luptăm pentru reintegrarea țării noastre”, a declarat primarul satului Scoreni, Strășeni, Svetlana Tăbăcari.

Iată ce spune și Galina Ceban, primarul satului Chircăiești, Căușeni: ”Cred că noi merităm să alegem și trebuie să alegem binele, dar binele pentru R.Moldova este numai unirea cu țara mama, România”.

După ce și-a ținut discursul, Galina Ceban a interpretat în fața mulțimii piesa patriotică “Lăsați-ne in legea noastră”, de Grigore Vieru, un moment absolut emoționant. 

Igor Dodon: ”Unionismul a înregistrat un eșec umilitor”

La scurt timp după manifestația din centrul Capitalei, președintele prorus, Igor Dodon a anunțat că unionismul a înregistrat un eșec umilitor, iar ”guvernarea este direct responsabilă de dezbinarea pe care unioniștii o provoacă în societatea moldovenească”. ” În loc de „Marea Adunare” a fost organizat un banal protest minoritar, cu lăutari și discursuri ofilite. Se confirmă că unionismul este un balon care se va dezumfla odată cu trecerea Centenarului. Unioniștii au strigat și s-au împrăștiat, iar Patria rămâne”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

1167