Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


L’Hermione, «fregata libertăţii», face turul Mediteranei (Reportaj FOTO)

20180330_145334.jpg

Fregata L'Hermione face escalà la Sète, port francez de la Mediteranà
Fregata L'Hermione face escalà la Sète, port francez de la Mediteranà
Image source: 
Vasile Damian

L’Hermione, replica fregatei cu care marchizul La Fayette a traversat Atlanticul în 1780 ca să-i sprijine pe independentiştii americani contra Coroanei britanice, face escală la Sète în sudul Franţei. Plecată pe 30 ianuarie din portul său de origine, Rochefort, L’Hermione face în total 12 escale în Mediterană până în luna iunie când va reveni la Rochefort.

Maroc, Spania, Portugalia şi Franţa: periplul replicii fregatei lui La Fayette face în acest moment turul vestic al Mediteranei după ce acum trei ani a traversat Atlanticul în premieră pe urmele marchizului.

Ca la fiecare escală pe care o face, L’Hermione atrage mii de curioşi. Pe perioada cât stă într-un port – maximum 5-6 zile - celebra fregată devine punctul de atracţie: vizite ghidate la bord, manevre în portul cu pricina, întâlniri şi dialoguri cu echipajul, şamd. La Sète, vasul a sosit – un întâmplător – cu ocazia aşa-zisei “Escale à Sète”, rendez-vous-ul anual al celor mai frumoase vase cu pânze din lume. L’Hermione a fost astfel invitatul de onoare al parăzii maritime.

La bordul vasului, la fiecare etapă, urcă circa 80 de tineri francofoni veniţi din cele patru colţuri ale lumii. Toţi voluntari şi cu profiluri foate variate – studenţi, antreprenori, şomeri, medici sau ingineri - ei constituie « mâna de lucru » - gabier cum se spune în franceză - a echipajului fregatei pe perioada traversării. De-a lungul voiajului ei sunt ajutaţi doar de 15 marinari de meserie.

Tinerii francofoni sunt originari din 34 de ţări membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF – partenerul periplului) : Canada, Vietnam, Armenia, Congo, Mali, etc. Iniţial era prevăzut să urce la bord, pe etapa Tanger, în Maroc, până aici la Sète, în Franţa, un tânăr student din Republica Moldova. Din motive administrative, el şi-a ratat însă ambarcarea. Vom avea ocazia să stăm de vorbă însă într-o altă emisiune cu Wael Chebbi, tunisian, student în România de trei ani de zile şi preşedinte al comitetului studenţilor francofoni Gaudeamus. El va pleca luni din Sète la bordul Hermionei cu destinaţia un alt port francez de la Mediterană, Toulon.

Marinarii voluntari nu urcă la bordul fregatei nepregătiţi. Toţi au venit în Franţa în prealabil pentru a învăţa rudimentele marinăriei şi a se antrena zile la rând. In portul Rochefort, cel de origine al vasului, ei şi-au însuşit manevrele de bază, s-au obişnuit cu viaţa pe mare, în colectivitate, şi au aprofundat valorile umaniste promovate de L’Hermione şi în particular spiritul de solidaritate. In cele din urmă, a venit şi selecţia celor 350 de candidaţi prevăzuţi să urce la bord la diferitele etape ale traversării. Una din primele şi cele mai stresante probe de trecere se pare că a fost urcarea până sus, în vârful catargului mare de pe Hermione, catarg care culmină la 50 de metri deasupra punţii.

Lung de 65 de metri, vasul L’Hermione are trei catarge pe care se întind circa 2.200 de m2 de pânze. Pânze trase de vreo 35 de kilometri de funii. Reconstrucţia fregatei s-a realizat în urma unui proiect ce a luat naştere în anii ’90. Idea era – şi rămâne – aceea de a aduce un omagiu marchizului La Fayette dar şi pentru a păstra vie memoria marilor aventuri care au marcat omenirea.

L’Hermione, «fregata libertăţii», face turul Mediteranei