Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«La bordul lui Hermione, reprezint Tunisia şi România»-student tunisian la Bucureşti şi matelot la bordul fregatei (Reportaj AUDIO)

20180401_155659.jpg

Wael Chebbi, student tunisian la Bucuresti si matelot pe L'Hermione, în portul Sète, 1 aprilie 2018
Wael Chebbi, student tunisian la Bucuresti si matelot pe L'Hermione, în portul Sète, 1 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

L’Hermione face actualmente turul Mediteranei de vest după ce a «vizitat» America de nord acum trei ani. Sunt prevăzute 12 escale şi tot atâtea întâlniri cu un public tot mai numeros, pasionat de istoria marinei militare. Celebra replică a fregatei cu care La Fayette a traversat Atlanticul în 1780 ca să-i sprijine pe independentiştii americani face escală acum la Sète. Portul francez de la Mediterană organizează în aceste zile întâlnirea anuală «Escale à Sète», sărbătoarea tradiţiilor maritime. O festivitate la care L’Hermione este vedetă, la fel şi tinerii marinari francofoni de la bord.

Julie are 30 de ani, este bretonă de origine şi îndrăgostită de L’Hermione. «Acest vas m-a făcut dintotdeauna să visez. E mai mare, mai complicat şi deci mai special decât altele. Ca să mă pot urca la bord ca matelot a trebuit să scriu o scrisoare de intenţie, să fac un stagiu de pregătire  la Rochefort – portul de origine al fregatei – şi să dau o serie de teste. De când am fost acceptată, m-am îndrăgostit de vapor şi fac tot posibilul ca să stau cât mai mult pe el» spune Julie.

Ca şi franţuzoaica, zeci de alţi tineri s-au îmbarcat de-a lungul etapelor la bordul lui Hermione. Toţi sunt francofoni, orginari din 34 de ţări membre ale OIF – Organizaţia internaţională a francofoniei – în majoritate africani sau europeni.

Printre ei se numără şi Wael Chebbi, tânăr tunisian, student la Politehnică la Bucureşti, preşedinte-fondator al Asociaţiei studenţilor francofoni Gaudeamus. În cele ce urmează el ne spune ce va face la bordul fregatei lui La Fayette dar şi ce planuri are în România.

Wael Chebbi: «Eu sunt aici pentru Tunisia şi pentru România»

«Sunt aici în cadrul programului «Libres ensemble» al OIF. Vom naviga timp de două săptămâni de la Sète la Marsilia. Toţi la bord suntem tineri din diferite ţări ale Francofoniei. Punctele noastre comune sunt, în primul rând, limba franceză, iar apoi valorile Francofoniei : respectul, solidaritatea şi fraternitatea. Eu sunt aici pentru Tunisia şi pentru România» !

«Am sosit în România acum 4 ani şi sunt student la Politehnică, la Bucureşti. Este o ţară foarte frumoasă. În Tunisia, România este cunoscută pentru Dracula şi Transilvania şi apreciată pentru nivelul studiilor sale universitare. Mi-am făcut mulţi prieteni acolo, sunt preşedinte-fondator al Asociaţiei studenţilor francofoni Gaudeamus, o asociaţie cu mulţi studenţi francofoni de la medicină, inginerie şi farmacie. Avem proiecte de realitate virtuală la care participă studenţi de la medicină şi inginerie. Eu vreau însă, după master, să-mi lansez un start-up la Bucureşti, start-up între realitate virtuală şi imobiliar».

În cursul vizitei la bordul navei, o întreb din nou pe Julie – ghidul meu matelot – dacă ar vrea să mai continue şi o altă etapă la bordul lui Hermione – principiul fiind ca la fiecare escală, alţi francofoni să preia ştafeta.

«Eu în mod evident nu vreau să plec de pe acest vapor! Aş putea să stau oricât la bord şi e clar că de cum mi se va oferi ocazia, mă voi îmbarca din nou» îmi spune tânăra bretonă. O întreb pe Julie care sunt experienţele care au marcat-o cel mai mult.

«Am avut la bord tineri din Mali, din Gabon, din Tunisia – e deci o bogăţie nouă şi permanentă, nu neapărat uşoară tot timpul pentru toată lumea. Sunt de exemplu oameni care au fost cu noi dar nu ştiau ce este frigul sau navigaţia pe mare. Aventura este incredibilă şi magică iar schimburile de opinii, extraordinare şi extrem de bogate», îmi zice entuziastă Julie. O întreb pe final care sunt momentele dificile pe vas.

Somnul şi mâncarea sunt cele mai importante la bord

«Momentele cele mai grele sunt cele când suntem nedormiţi. Se ştie că atunci când eşti nedormit, devii iritabil. Din fericire nu se întâmplă asta decât când marea este foarte agitată şi trebuie să faci mai mult decât cartul de serviciu. Când stai 7-8 ore în loc de 4 şi nopţile sunt scurte, devine greu să găseşti energia necesară ca să te urci pe catarge. Somnul şi mâncarea sunt cele mai importante la bord. Dacă le ai pe amândouă, totul merge», e de părere Julie.

Trebuie ştiut că toţi tinerii francofoni de la bordul lui Hermione sunt voluntari şi deloc marinari de meserie. Ei au învăţat rudimentele navigaţiei în urmă cu câteva luni, în cursul unor stagii la Rochefort şi au fost aspru selecţionaţi.

Construcţia replicii fregatei lui La Fayette i-a uimit şi bucurat totodată pe curioşii – mii de oameni – veniţi la Sète ca să viziteze vasul.

«Mie mi-a permis să mă întorc în istorie, pe vremea lui La Fayette, ca să mî îmbarc pe un vapor care a mers până în America» îmi spune primul vizitator. Al doilea, care şi-a făcut în tinereţe serviciul militar în marină, a apreciat toate echipamentele de la bord. El apreciază de asemenea «prestigiul Franţei, faptul că s-a reconstruit fregata lui La Fayette». În fine, puştiul venit cu tata la bordul lui Hermione, a rămas marcat de cele 28 de tunuri de la bord – fiecare cântărind între una şi două tone !

Ultimul interlocutor al nostru a fost o femeie care ne-a spus că L’Hermione reprezintă pentru ea «Istoria, o frumoasă aventură, o reuşită tehnică şi multă umanitate. Toţi tinerii de la bord sunt atât de frumoşi şi de destinşi, gata să-şi împărtăşească minunata aventură. Cred că în momentele dificile, solidaritatea trebuie să fie foarte prezentă».

După Sète, L’Hermione pleacă spre Marsilia, Nisa, Bastia şi apoi, în drumul de întoarcere spre Rochefort unde trebuie să ajungă în iunie, sunt prevăzute escale în Spania şi Portugalia.

 
«La bordul lui Hermione, reprezint Tunisia şi România»- student tunisian la Bucureşti şi matelot la bordul fregatei (Reportaj AUDIO)