Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tinerii și Brexit: 1. Adolescenții nu-și fac probleme cu UK în afara UE

hoza.jpg

Familia Hoza
Ionuț și Dora Hoza sunt în Marea Britanie cu fiii lor, Sașa și Kiki, din 2015
Image source: 
Ionuț Hoza Facebook

Tinerii din Marea Britanie au votat în majoritate în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană în referendumul din 23 iunie 2016. Adolescenții sub 18 ani însă nu au avut drept să voteze în acest scrutin. Ce spun ei acum?

Sasha, care împlinește în curând 17 ani și fratele său Kiki, care împlinește 11 ani, sunt, ca majoritatea băieților de vârsta de lui, atrași de jocurile pe calculator.

Veniți de trei ani la Daventry, un orășel de vreo 20000 de locuitori în centrul Angliei, amândoi sunt deja fluenți în engleză.

Sașa este în penultima clasă de liceu și ar vrea să devină profesor. Ce știe el despre Brexit?

“Nu este un lucru neapărat bun. Ne dezlegăm de Uniunea Europeană și pot fi căderi în economia noastră.” e de părere Sasha.

Magazinul de jucării Toys R Us s-a închis din cauza Brexit”, spune Kiki care va intra la școala secundară din toamnă.

Impactul referendumului

Referendumul din 23 iunie 2016 a fost urmat de o sporire substanțială a incidentelor xenofobe a căror țintă au fost cetățenii străini care locuiesc în Marea Britanie între aceștia și elevii.

falseSasha Hoza se consideră, român, britanic și european

Eu nu am simțit așa ceva, dar elevii și învățatoarea au vorbit despre asta”, spune Kiki.

Au fost niște glumițe după referendum, dar nu, nimeni nu s-a schimbat prea mult”, spune Sasha, care este singurul elev de origine română din clasa sa.

La Daventry 60% dintre alegători au votat la referendum în favoarea ieșirii din UE. Cum a simțit Ionuț Hoza ca tată al celor doi băieți impactul referendumului?

La nivel școlar în acel moment a fost un val de antipatie dar n-a fost ceva foarte acut. Au fost câteva remarci la adresa copiilor, dar eu le consider inevitabile, ținând cont că toată lumea a fost afectată într-un fel sau altul de acest veniment. În schimb pot afirma că acum aceste lucruri neplăcute s-au estompat și pot spune că în acest moment nu ne mai afectează în vreun fel, nici pe noi, nici pe copii.” spune Ionuț Hoza.

Viitor în Marea Britanie

Ionuț este mult mai liniștit acum, când la negocierile dintre Marea Britanie și UE s-a convenit garantarea drepturilor cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie, printre care și peste 350000 de români, precum și a cetățenilor britanici aflați în statele UE.

falseKiki Hoza este fluent în engleză

Atât Sasha cât și Kiki își văd viitorul aici, în Marea Britanie. L-am întrebat pe Sasha cum se consideră, român, britanic, european?

Un pic din toate trei”, răspunde el.

Și  Ionuț este de părere că viitorul copiilor săi este în Marea Britanie în afara UE, ei având chiar un avantaj.

Eu cred sincer că pe ei în mod personal Brexit nu-i afectează și din faptul că ei sunt cetățeni europeni e un punct bonus pentru că vor obține cetățenia britanică și că vor beneficia și de cea românească și atâta timp cât România face parte din UE, ei vor putea beneficia de ambele părți ale acestui tratat. Ei au acest plus față de copiii britanici, născuți și crescuți aici”, spune Ionuț.

 

Program realizat cu sprijinul Parlamentului European.

Ascultați reportajul realizat de Petru CLEJ la Daventry